Metsäkeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen metsäkeskus on välillisen valtionhallinnon organisaatio, joka toimii maa- ja metsätalousministeriön alaisena. Uudistunut Metsäkeskus aloitti 1. tammikuuta 2012, jolloin entiset 13 erillistä metsäkeskusta yhdistyivät.

Metsäkeskuksen julkiset palvelut –yksikkö tuottaa metsänomistajille ja metsäalan organisaatioille lakiin perustuvia palveluja, jotka liittyvät metsien hoitoon ja käyttöön, monimuotoisuuteen sekä metsiin perustuvien elinkeinojen edistämiseen. Julkisten palvelujen tehtäviin kuuluu muun muassa metsävaratiedon keruu, metsäalan koulutus ja neuvonta sekä metsälakien valvonta ja kestävän metsätalouden rahoituslakiin (Kemera-lakiin) perustuvien tukien myöntäminen. Julkiset palvelut ylläpitää Metsään.fi-asiointipalvelua, jonka avulla metsänomistajat voivat hyödyntää omalta tilaltaan kerättyä metsävaratietoa ja asioida metsäalan toimijoiden kanssa.

Suomen metsäkeskuksen johtajana on vuodesta 2012 alkaen toiminut metsänhoitaja Ari Eini.

Metsäkeskuksen OTSO Metsäpalvelut -yksikköön on vuoden 2012 alussa siirretty Metsäkeskuksen liiketoiminta. Liiketoimintayksikön eriyttäminen saatetaan loppuun vuoden 2014 loppuun mennessä. Liiketoimintayksikön keskeisiä palveluja ovat metsäsuunnittelu, metsäteiden rakentaminen, suometsien kunnostus ja luonnonhoito.

Metsään.fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsään.fi-palvelu on metsänomistajan ja metsäalan toimijan yhteinen kohtaamispaikka. Palvelun käyttö on maksutonta metsänomistajille ja metsäalan toimijoille. Metsään.fi-palvelusta löytyvät metsänomistajan metsätilan kartat, ilmakuvat sekä luontokohteet. Palvelu näyttää myös ajantasaiset hoitotyö- ja hakkuuehdotukset meno- ja tuloarvioineen. Palvelun kautta metsänomistaja voi etsiä myös oman alueen puunostajat ja metsätöiden tekijät. Metsänomistaja voi jakaa metsätietonsa valitsemilleen metsäpalveluiden tarjoajille, ilmoittaa hakkuu- tai työkohteista ja ottaa vastaan palveluntarjoajien yhteydenottoja.

Metsäalan toimija löytää palvelusta puolestaan metsänomistajan ajantasaiset metsätila- ja yhteystiedot sekä uusia työkohteita erilaisten hakujen ja toimintojen avulla.

Palvelun tiedot perustuvat Metsäkeskuksen keräämään ja ylläpitämään tietoon Suomen metsistä. Palvelua voi käyttää sekä suomen- että ruotsinkielisenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.