Onnettomuustutkintakeskus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Konginkankaan bussiturma.jpg
Sisäänkäynti Onnettomuustutkintakeskukseen Helsingin Pasilassa, valtion Ratapihantie 9:n toimistorakennuksessa.
Senaatti-kiinteistöjen omistama Ratapihantie 9:n toimistorakennus Helsingin Pasilassa on Onnettomuustutkintakeskuksen toimipaikka.

Onnettomuustutkintakeskus (lyh. OTKES; ruots. Olycksutredningscentralen; engl. Safety Investigation Authority) tutkii Suomessa tapahtuneet suuronnettomuudet sekä niiden lisäksi kaikki vakavat ilmailu-, vesiliikenne- ja raideliikenneonnettomuudet sekä niiden vaaratilanteet. Keskus on perustettu vuonna 1996, ja sen ensimmäinen johtaja oli varatuomari Kari Lehtola. Vuodesta 2010 alkaen virastoa on johtanut Veli-Pekka Nurmi. Onnettomuustutkintakeskuksen toimisto sijaitsee Itä-Pasilassa Helsingissä.

Tutkintaprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvallisuustutkinnassa (aikaisempi termi onnettomuustutkinnassa) selvitetään onnettomuuden kulku, syyt ja seuraukset sekä pelastustoimet ja muiden viranomaisten toiminta. Tutkinnasta laaditaan julkinen tutkintaselostus, jossa esitetään edellä mainitut asiat sekä lisäksi suositukset vastaavanlaisten onnettomuuksien estämiseksi. Turvallisuustutkinnan tarkoitus on parantaa turvallisuutta ja ehkäistä vastaavanlaisia onnettomuuksia. Tutkinnassa ei oteta kantaa vastuu-, vahingonkorvaus- tai syyllisyyskysymyksiin.

Onnettomuustutkinnan historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennevakuutusyhdistyksen perustama vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta (VALT) asetti kokeiluluonteisesti liikennevahinkojen tutkijalautakunnan Uudenmaan lääniin 1960-luvun lopulla. Lautakunnan tehtävänä oli tutkia kaikki tieliikenneonnettomuudet, joissa joku mukana olleista oli saanut surmansa. Kokeilusta saatiin hyvin myönteiset tulokset ja toukokuuhun 1971 mennessä tutkijalautakunta oli perustettu Suomen jokaiseen lääniin. Tutkijalautakunnan muodosti neljä eri alojen asiantuntijaa. Lautakunnan puheenjohtajana ja koollekutsujana oli poliisijäsen (yleensä Liikkuvan poliisin komisario) sekä muina jäseninä lääkäri, katsastusmies ja tie- ja vesirakennushallituksen edustaja. Lautakuntaan nimettiin riittävä määrä varajäseniä sen saamiseksi koolle kaikissa tilanteissa.[1]

Suuronnettomuuksien turvallisuustutkinnan kehittymisen yhtenä lähtöaskeleena oli ruoppaaja Nostajan uppoaminen 6.9.1972: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/18/tuhat-tonnia-painava-ruoppaaja-upposi-viidessa-minuutissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jansson, Matti & Korjula, Matti: Menetti ajoneuvonsa hallinnan... – tutkittua tietoa kuolemankolareista, s. 153. Helsinki: Kustannus Oy Infopress, 1976. ISBN 951-737-035-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.