Euroopan parlamentin jäsen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Euroopan parlamentin jäsen (myös nimityksiä europarlamentaarikko, eurokansanedustaja, euroedustaja, MEP (Member of the European Parliament)[1] ja meppi[1] käytetään) on Euroopan parlamentin vaaleilla valittu kansanedustaja. Edustajia on yhteensä 754. Euroopan parlamentin jäsen on henkilö, joka on valittu Euroopan parlamenttiin edustamaan Euroopan unionin jäsenvaltioiden noin 500 miljoonaa kansalaista.

Euroopan parlamentin jäsenet on vuodesta 1976 alkaen valittu suorilla europarlamenttivaaleilla. Vuodesta 2004 alkaen vaalit on järjestetty samanaikaisesti kaikissa jäsenmaissa. Kukin valtio päättää itse edustajiensa valintatavasta. Vaikka edustajat parlamenttiin valitaankin kansallisten puolueiden listoilta, kuuluvat he parlamentissa europuolueiden alaisiin europarlamenttiryhmiin.

Parlamentin kotipaikka on Strasbourgissa Ranskassa, jossa pidetään vuosittain 12 neljän päivän pituista täysistuntoa. Täysistunnoissa parlamentti käsittelee komissiosta tulleita säädösaloitteita valiokuntiensa laatimien mietintöjen pohjalta ja tekee päätöksiä (antaa päätöslauselmia). Lisäksi Brysselissä pidetään parin päivän mini-istuntoja. Valiokunnat ja poliittiset ryhmät kokoontuvat pääasiassa Brysselissä. Sihteeristöstä osa toimii Luxemburgissa. [2]

Palkka ja korvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan parlamentin jäsenet saivat vuoteen 2009 asti samaa palkkaa kuin parlamentin jäsenet siinä valtiossa, josta heidät on valittu. Järjestelmä muuttui 14.7.2009, kun kesäkuun vaaleissa valittu uusi parlamentti aloitti toimintansa. Euroopan parlamentin jäsenten palkkaus yhdenmukaistettiin ja palkan alkoi maksaa Euroopan parlamentti edustajan jäsenmaan sijaan.

Vuonna 2014 palkan suuruus on ennen veroja noin 8 000 euroa. Siitä peritään yhteisövero ja tapaturmavakuutus, joiden jälkeen palkan suuruus on noin 6 250 euroa.[3] Lisäksi voidaan periä kansallinen vero jos jäsenvaltio haluaa verotusoikeuttaan käyttää.

Euroedustajille maksetaan myös yleinen kulukorvaus, joka vuonna 2014 on 4 299 euroa kuukaudessa. Lisäksi korvataan Brysselin ja Strasbourgin matkoista toteutuneet kulut ja maksetaan vuosittainen matkakulukorvaus muista matkoista aiheutuneista kuluista. Vuonna 2014 vuosittaisen matkakulukorvauksen määrä on enintään 4 243 euroa.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 19.5.2013.
  2. http://www.europarl.fi/view/fi/Parlamentti.html
  3. a b Parlamentin jäsenet: Palkat ja korvaukset Euroopan parlamentti. Viitattu 2.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.