Luettelo Euroopan parlamentin ryhmistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan unioni
Flag of Europe.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Euroopan unionin politiikka


Perussopimukset
Rooma · Maastricht
Amsterdam · Nizza · Lissabon
Toimielimet
Euroopan parlamentti

Puhemies David Sassoli
Jäsenet


Eurooppa-neuvosto

Puheenjohtaja: Donald Tusk


Neuvosto

Euroopan unionin puheenjohtajuus
Nykyinen: Suomi (loppuvuosi 2019)


Euroopan komissio

Komission puheenjohtaja
Nykyinen: Jean-Claude Juncker
Junckerin komissio (2014–2019)


Euroopan unionin tuomioistuin

Unionin tuomioistuin
Yleinen tuomioistuin


Euroopan keskuspankki

Pääjohtaja: Christine Lagarde


Euroopan tilintarkastustuomioistuin
Vaalit
Viimeisimmät: vaalit 2019
Puolueet · Parlamenttiryhmät · Kansanäänestykset Euroopan unionista
Muuta
Jäsenvaltiot · EMU · Erillisvirastot · Laajentuminen
 n  k  m 

Tämä on luettelo Euroopan parlamentin ryhmistä. Europarlamenttiryhmät eivät järjestäydy maittain, vaan kymmenen europuolueen ja seitsemän maanosanlaajuisen poliittisen ryhmän tunnusten alle. Ryhmät ovat ajan myötä vaihdelleet.[1] Vuoden 2019 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät suuruusjärjestyksessä ovat:[2]

Vaalikauden poliittiset ryhmät 2019–2024[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä Puheenjohtaja Perustettu Meppien määrä Paikkojen osuus
Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP) Manfred Weber 2009 182 24,23%
Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) Iratxe García 2009 154 20,51%
Renew Europe -ryhmä (RE) Dacian Cioloș 2019 108 14,38%
Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä (Greens–EFA) Ska Keller
Philippe Lamberts
1999 74 9,85%
Identiteetti ja demokratia (ID) Marco Zanni 2019 73 9,72%
Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR) Ryszard Legutko

Raffaele Fitto

2009 62 8,26%
Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä /
Pohjoismaiden vihreä vasemmisto
(GUE-NGL)
Martin Schirdewan 1995 41 5,46%
Sitoutumaton ryhmä (NI) Ei ole 57 7,59%
Lähde:[2][3] Yhteensä 751

Vaalikauden poliittiset ryhmät 2014–2019[4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä Alapuolueet Puheenjohtaja Perustettu Meppien määrä
Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP) EPP Manfred Weber 2009 221
Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) PES Gianni Pittella 2009 191
Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR) ACRE, ECPM Syed Kamall 2009 70
Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) ALDE, EDP Guy Verhofstadt 2004 67
Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä /
Pohjoismaiden vihreä vasemmisto
(GUE-NGL)
PEL, EACL, NGLA Gabriele Zimmer 1995 52
Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä (Greens–EFA) EGP, EFA Philippe Lamberts
Rebecca Harms
1999 50
Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa (EFDD) MELD Nigel Farage
Francesco Speroni
2014 48
Sitoutumaton ryhmä (NI) AENM, ENF, EAF Ei ole 52
Lähde:[5] Yhteensä 751

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]