Unionin yleinen tuomioistuin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Euroopan unionin politiikka
Euroopan lippu

Unionin yleinen tuomioistuin (EUYT[1]) toimii Euroopan unionin tuomioistuimen yhteydessä. Se perustettiin vuonna 1989, jonka myötä luotiin kahden oikeusasteen järjestelmä, jonka tavoitteena on parantaa oikeussuojaa sekä vähentää Euroopan unionin tuomioistuimen työmäärää ja varmistaa asioiden nopeampi ratkeaminen. Vuoteen 2009 asti tuomioistuimen nimi oli Euroopan yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin.

Yleisessä tuomioistuimessa on vähintään yksi tuomari jäsenvaltiota kohti. Jäsenvaltioiden hallitukset nimittävät tuomarit yhteisellä sopimuksella kuuden vuoden uusittavissa olevaksi toimikaudeksi. Tuomioistuimelle valitaan presidentti tuomareiden keskuudesta kolmen vuoden uusittavissa olevaksi toimikaudeksi. Tuomioistuimessa ei, toisin kuin yhteisöjen tuomioistuimessa, ole vakituisia julkisasiamiehiä. Yksi tuomareista voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti määrätä hoitamaan julkisasiamiehen tehtäviä. Tuomioistuin kokoontuu jaostoissa, joihin kuuluu kolmesta viiteen tuomaria. Yhden tuomarin kokoonpano on myös mahdollinen.

Yleisen tuomioistuimen suomalaistuomareina ovat työskennelleet Heikki Kanninen lokakuusta 2009 alkaen sekä Tuula Pynnä syyskuusta 2019 alkaen.[2]

Yleinen tuomioistuin käsittelee yksityishenkilöiden ja jäsenvaltioiden suoraan vireille panemia kanteita. Sillä on toimivalta käsitellä:

  • suoria kanteita, joita luonnolliset henkilöt nostavat yhteisön toimielinten toimia vastaan tai toimielinten laiminlyönnin johdosta
  • kanteita, joita jäsenvaltiot nostavat komissiota vastaan
  • kanteita, joita jäsenvaltiot nostavat neuvostoa vastaan ja jotka koskevat muun muassa valtiontukia
  • vahingonkorvauskanteita yhteisön toimielinten tai niiden henkilöstön aiheuttamista vahingoista
  • kanteita, jotka perustuvat yhteisön tekemiin sopimuksiin, joissa viitataan nimenomaisesti ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen toimivaltaan
  • kanteita, jotka koskevat yhteisön tavaramerkkiä
  • kanteita, jotka koskevat yhteisön mallia (mallioikeutta)

Yleiselle tuomioistuimelle voidaan antaa toimivalta käsitellä tiettyjä asioita koskevia ennakkoratkaisupyyntöjä. Sen päätöksiin voidaan hakea muutosta unionin tuomioistuimessa, mutta vain oikeuskysymysten osalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotimaisten kielten keskus: EU:n tuomioistuimen uudet lyhenteet ja sananen nimien ja lyhenteiden suunnittelusta kotus.fi. Viitattu 7.5.2020.
  2. CURIA - Jäsenten esittely - Euroopan unionin tuomioistuin curia.europa.eu. Viitattu 7.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]