Euroopan tilintarkastustuomioistuin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan tilintarkastustuomioistuimen logo

Euroopan tilintarkastustuomioistuin (ETT[1], engl. European Court of Auditors, ECA) on vuonna 1975 perustettu Euroopan unionin varainhoitoa tarkkaileva toimielin. Nimestään huolimatta kysymyksessä ei ole tuomioistuin. Tilintarkastustuomioistuin tarkastaa Euroopan unionin tulot ja menot ja pyrkii tarkastustyönsä avulla parantamaan varainhoidon laatua. Tilintarkastustuomioistuin toimii Luxemburgissa.

Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on

  • tarkastaa itsenäisesti Euroopan unionin varojen keruuta ja niiden käyttöä sekä arvioida tarkastuksen perusteella kuinka Euroopan unionin toimielimet toteuttavat näitä tehtäviä,
  • tarkastaa kirjanpidon ja varojen hoidon asianmukaisuus
  • julkistaa tutkimuksistaan vuosikertomus, erityisvuosikertomuksia eri EU:n toimielimistä sekä lausuntoja erityistarkastuksista.
  • Tilintarkastustuomioistuimella on varsinaisen valvontatoimen ohella myös varainkäytön valvonnan kehittämistehtävä.

Tilintarkastustuomioistuimessa on 27 jäsentä, yksi jokaisesta EU:n jäsenmaasta. He valitsevat joukostaan presidentin kolmivuotiskaudelle, joka on mahdollista uusia. Nykyinen puheenjohtaja on saksalainen Klaus-Heiner Lehne, joka valittiin tehtävään 13. syyskuuta 2016. Hän on tuomioistuimen yhdestoista presidentti. [2] Hänen edeltäjänsä oli portugalilainen Vítor Manuel da Silva Caldeira, joka oli presidenttinä kolme kautta vuodesta 2008 alkaen.[3] Suomen edustajana tilintarkastustuomioistuimessa toimii Hannu Takkula.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. Tilintarkastustuomioistuimen hallinto Euroopan tilintarkastustuomioistuin. Viitattu 12.5.2017.
  3. Tilintarkastustuomioistuin Euroopan tilintarkastustuomioistuin. Viitattu 12.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]