Luettelo Euroopan unionin vapaakauppasopimuksista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EU: n vapaakauppasopimukset
  Euroopan unioni
  Voimassa oleva sopimukset
  Sopimukset joita (osittain) sovelletaan väliaikaisesti
  Sopimus allekirjoitettu, mutta ei sovellettu
  Sopimus parafoitu, ei allekirjoitettu
  Sopimus neuvotellaan

Euroopan unioni on tehnyt vapaakauppasopimuksia [1] ja muita kauppasopimuksia monien maiden kanssa maailmanlaajuisesti ja neuvottelut monien muiden kanssa.[2]

Voimassa olevat kauppasopimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio allekirjoitettu väliaikainen

hakemus

Astuntu voimaan Notes
 Akrotiri ja Dhekelia 2003 2004[3] Euroopan unionin tulliliitto
Albanian lippu Albania 2006 2006[a] 2009[4] Vakautus- ja assosiaatiosopimus
Algerian lippu Algeria 2002 2005[5] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Andorran lippu Andorra 1990 1991[6] Euroopan unionin tulliliitto
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 2008 2008[a] 2015[7] Vakautus- ja assosiaatiosopimus
Chilen lippu Chile 2002 2003 2005[8] Euroopan unionin assosiaatiosopimus[9]
Egyptin lippu Egypti 2001 2004[10] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Färsaaret 1996 1997[11] Tanskan itsehallintoalue
Georgia 2014 2014 2016[12] Euroopan unionin assosiaatiosopimus ja kattava vapaakauppa-alue
 Guernsey 1972 1973[13] Euroopan unionin tulliliitto
Islannin lippu Islanti 1992 1994[14] Euroopan talousalue
 Mansaari 1972 1973[13] Euroopan unionin tulliliitto
Israelin lippu Israel 1995 1996[a][15] 2000[16] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Japani 2018[17] No 2019[18] Talouskumppanuussopimus [19]
 Jersey 1972 1973[13] Euroopan unionin tulliliitto
Jordania 1997 2002[20] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Kosovon lippu Kosovo 2015 2016[21] Vakautus- ja assosiaatiosopimus
Libanon 2002 2006[22] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Liechtenstein 1992 1995[14] Euroopan talousalue
Meksikon lippu Meksiko 1997 2000[23] vapaakauppasopimus[24][25]
Moldovan lippu Moldova 2014 2014 2016[26] Euroopan unionin assosiaatiosopimus ja kattava vapaakauppa-alue
Monacon lippu Monaco 1958 Ranskan ja Monacon sopimus (Euroopan unionin tulliliitto)
Montenegron lippu Montenegro 2007 2008[a] 2010[27] Vakautus- ja assosiaatiosopimus
Marokon lippu Marokko 1996 2000[28] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Pohjois-Makedonian lippu Pohjois-Makedonia 2001 2001[a] 2004[29] Vakautus- ja assosiaatiosopimus
Norjan lippu Norja 1992 1994[14] Euroopan talousalue
Euroopan unionin merentakaiset maat ja alueet 2001 2001[30][31] merentakaisten alueiden liitto EU: n kanssa
Palestiinan lippu Palestiinalaishallinto 1997 1997[32] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
San Marinon lippu San Marino 1991 1992[b] 2002[33] Euroopan unionin tulliliitto
Serbian lippu Serbia 2008 2010[a] 2013[34] Vakautus- ja assosiaatiosopimus
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 1999 2000[35] 2004[36] ATDC[c]
Etelä-Korea 2010 2011 2015[37] vapaakauppasopimus[38]
Sveitsin lippu Sveitsi 1972 1973[39] Kauppasopimus
Tunisian lippu Tunisia 1995 1998[40] Euro-Välimeri Euroopan unionin assosiaatiosopimus
Turkin lippu Turkki 1995 1995[41] Euroopan unionin tulliliitto
Ukrainan lippu Ukraina 2014 2016 2017[42][43] Euroopan unionin assosiaatiosopimus ja kattava vapaakauppa-alue

Väliaikaisesti sovellettuja sopimuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Allekirjoitettu Provisional
Application
CARIFORUM 2008 2008

[44]


Komorit
Madagaskarin lippu Madagaskar
Mauritiuksen lippu Mauritius
Seychellien lippu Seychellit
Sambian lippu Sambia
Zimbabwen lippu Zimbabwe
2009 2012, 2019

[45]


Costa Rican lippu Costa Rica
Guatemala
Honduras
Nicaraguan lippu Nicaragua
Panaman lippu Panama
El Salvadorin lippu El Salvador
2012 2013

[46]

Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 2009 2016

[47]

Kolumbia
Perun lippu Peru
2012[48] 2013

[49][50]

Kamerun 2009 2014

[51]


Fidži
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
Samoan lippu Samoa
2009 2009,2014,2018

[52]

Botswanan lippu Botswana
Lesotho
Mosambikin lippu Mosambik
Namibian lippu Namibia
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
Swazimaan lippu Swazimaa
2016 2016

[53]

Ghana 2016 2016[54][54]
Ecuadorin lippu Ecuador 2016[55] 2017[56][57]

[58]

Kanada 2016 2017[59]

[60][61]

Allekirjoitetut sopimukset (sovellus odottaa)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Neuvottelut päättyivät allekirjoitettu väliaikainen hakemus
Singaporen lippu Singapore 17.lokakuuta 2014 19. lokakuuta 2018 [62] Ei[63]

[62]

Lopulliset sopimukset (neuvottelut on tehty, mutta ei allekirjoitettu)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Neuvottelut päättyivät Allekirjoitettu Huom.
Beninin lippu Benin
Burkina Fason lippu Burkina Faso
Kap Verde
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Liberia
Malin lippu. Mali
Mauritanian lippu Mauritania
Nigerin lippu Niger
Nigerian lippu Nigeria
Senegalin lippu Senegal
Sierra Leonen lippu Sierra Leone
Togon lippu Togo
6 .helmikuuta 2014 Allekirjoittanut 15 valtion toimesta 16: sta Länsi-Afrikan kumppanimaasta ja EU: sta[64] Talouskumppanuussopimus[65][66]
Burundin lippu Burundi
Kenia
Ruandan lippu Ruanda
Tansanian lippu Tansania
Ugandan lippu Uganda
16 .lokakuuta 2014 Allekirjoittanut 2valtion toimesta 5: sta Itä-Afrikan kumppanimaasta ja EU: staU[67] Talouskumppanuussopimus[68]
Vietnamin lippu Vietnam[69] 2 .joulukuuta 2015 ei Vapaakauppasopimus[70]
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 23 .lokakuuta 2018 Ei vaadita / Liittyminen [71] Väliaikainen kumppanuussopimus Euroopan yhteisön ja Tyynenmeren valtioiden välillä
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 14 .helmikuuta 2018[72] ei Brexit

Pätevyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on todennut, että sijoittajan ja valtion välimiesmenettelysäännökset (mukaan lukien eräiden vapaakauppasopimusten suunnittelemat erityiset tuomioistuimet) kuuluvat Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden kesken ja että tästä syystä EU: n olisi hyväksyttävä niiden ratifiointi. sekä jokaisessa 28 valtiossa.[73]

Neuvottelun alla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvosto (Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat) vuodesta 1990neuvottelut keskeyttiin vuonna 2008
  • Mercosur (Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay, ja Venezuela) Vuodesta 2000 lähtien käynnistettiin uudelleen toukokuussa 2010
  • Intia .Vuonna 2007 aloitetut neuvottelut EU: n ja Intian kahdenvälisestä kauppaa ja investointeja koskevasta sopimuksesta pysähtyvät maaliskuussa 2015 erilaisten kunnianhimoisten tavoitteiden vuoksi tulevassa sopimuksessa.[74][75][76]
  • ASEAN ryhmänä heinäkuusta 2007 lähtien ja seuraavat yksittäiset maat[77]:
  • Syvä ja kattava vapaakauppa-alue
    • Marokko maaliskuun 2013 jälkeen keskeytettiin huhtikuusta 2014 Marokon meneillään olevan vaikutusten arvioinnin vuoksi
    • Tunisia lokakuusta 2015 alkaen
  • Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus (TTIP) heinäkuusta 2013 lähtien
  • Australia kesäkuusta 2018 alkaen[78]
  • Uusi Seelanti kesäkuusta 2018 alkaen [79]
  • Euroopan unionin assosiaatiosopimus neuvottelut Andorran, Monacon ja San Marinon kanssa vuodesta 2016 alkaen
  • Tyynenmeren talouskumppanuussopimus yhdessä Tongan kanssa vuodesta 2018 lähtien
Huomiot
  1. a b c d e f Entry into force of Interim Agreement
  2. Interim Agreement
  3. Agreement on Trade, Development and Cooperation

viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Free trade agreements European Commission. Viitattu 22 .5.2018.
  2. Agreements European Commission. Viitattu 17 .3.2016.
  3. Act concerning the conditions of accession of the Czech Republic, the Republic of Estonia, the Republic of Cyprus, the Republic of Latvia, the Republic of Lithuania, the Republic of Hungary, the Republic of Malta, the Republic of Poland, the Republic of Slovenia and the Slovak Republic and the adjustments to the Treaties on which the European Union is founded - Protocol No 3 on the sovereign base areas of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland on Cyprus
  4. Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Republic of Albania, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  5. Euro-Mediterranean Association Agreement between the European Community and its Members States, of the one part, and the People's Democratic Republic of Algeria, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  6. Agreement in the form of an Exchange of Letters between the European Economic Community and the Principality of Andorra consilium.europa.eu. Viitattu 28 .10.2015.
  7. Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and Bosnia and Herzegovina, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  8. Agreement establishing an Association between the European Community and its Member States, of the one part, and the Republic of Chile, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  9. Chile - Trade - European Commission ec.europa.eu. Viitattu 15.6.2015.
  10. Euro-Mediterranean Association Agreement between the European Communities and its Member States and the Arab Republic of Egypt Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  11. Agreement between the European Community, of the one part, and the Government of Denmark and the Home Government of the Faroe Islands, of the other part consilium.europa.eu. Viitattu 28 .10.2015.
  12. Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Georgia, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  13. a b c Asiakirjat Tanskan kuningaskunnan, Irlannin tasavallan, Norjan kuningaskunnan ja Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan liittymisestä Euroopan yhteisöihin Kanaalisaaret ja Mansaari
  14. a b c Agreement on the European Economic Area Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 29 .10.2015.
  15. Interim Agreement on trade and trade-related matters between the European Community and the European Coal and Steel Community, of the one part, and the State of Israel, on the other part consilium.europa.eu. Viitattu 28 .10.2015.
  16. Euro-Mediterranean Agreement establishing an Association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the State of Israel, of the other part consilium.europa.eu. Viitattu 28 .10.2015.
  17. "EU and Japan sign Economic Partnership Agreement", Trade - European Commission. ((englanniksi)) 
  18. EU-Japan trade agreement will enter into force on 1 February 2019 consilium.europa.eu. 21.12.2018.
  19. (englanniksi) Economic Partnership Agreement between the European Union and Japan Agreements Database, Council of the European Union.
  20. Euro-Mediterranean Agreement establishing an Association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Hashemite Kingdom of Jordan, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  21. (englanniksi) Information relating to the entry into force of the Stabilisation and Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community, of the one part, and Kosovo (*), of the other part Europa.eu. Viitattu 25 .3.2016.
  22. Euro-Mediterranean Agreement establishing an Association between the European Community and its Members States, of the one part, and the Republic of Lebanon, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  23. Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and the former Yugoslav Republic of Macedonia, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  24. Mexico - Trade - European Commission ec.europa.eu. Viitattu 15.6.2015.
  25. Economic Partnership, Political Coordination and Cooperation Agreement between the European Community and its Member States, of the one part, and the United Mexican States, of the other part eur-lex.europa.eu. Viitattu 15.6.2015.
  26. Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Moldova, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  27. Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States of the one part, and the Republic of Montenegro, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  28. Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 7 .8.2013.
  29. Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and the former Yugoslav Republic of Macedonia, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  30. Council Decision 2013/755/EU of 25 November 2013 on the association of the overseas countries and territories with the European Union EUR-Lex. 19 .12.2013.
  31. Council Decision 2001/822/EC of 27 November 2001 on the association of the overseas countries and territories with the European Community EUR-Lex. 27 .11.2001.
  32. Euro-Mediterranean Interim Association Agreement on Trade and Cooperation between the European Community, of the one part, and the Palestine Liberation Organization (PLO) for the benefit of the Palestinian Authority of the West Bank and the Gaza Strip, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  33. Agreement on Cooperation and tulliliitto between the European Economic Community and the Republic of San Marino consilium.europa.eu. Viitattu 29 .10.2015.
  34. Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Republic of Serbia, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  35. Agreement in the form of an Exchange of Letters between the Community and South Africa, which provides for the provisional application of a portion of the Agreement on Trade, Development and Cooperation between the European Community and its Member States, on the one part, and the Republic of South Africa, on the other part consilium.europa.eu. Viitattu 28 .10.2015.
  36. Agreement on Trade, Development and Cooperation between the European Community and its Member States, on the one part, and the Republic of South Africa, on the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  37. Free Trade Agreement between the European Union and its Member States, of the one part, and the Republic of Korea, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 28 .10.2015.
  38. EUR-Lex - L:2011:127:TOC - EN - EUR-Lex eur-lex.europa.eu. Viitattu 15.6.2015.
  39. Trade agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 17 January 2016.
  40. Euro-Mediterranean Agreement establishing an Association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Republic of Tunisia, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 29 .10.2015.
  41. Decision No 1/95 of the EC-Turkey Association Council of 22 December 1995 on implementing the final phase of the tulliliitto
  42. Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Ukraine, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 29 .10.2015.
  43. http://www.consilium.europa.eu/en/documents-publications/treaties-agreements/agreement/?id=2014045
  44. (englanniksi) Economic Partnership Agreement between the CARIFORUM States, of the one part, and the European Community and its Member States, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 26 .10.2017.
  45. (englanniksi) Interim Agreement establishing a framework for an Economic Partnership Agreement between the Eastern and Southern Africa States, on the one part, and the European Community and its Member States, on the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 26 .10.2017.
  46. (englanniksi) Agreement establishing an Association between the European Union and its Member States, on the one hand, and Central America on the other Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 26 .10.2017.
  47. (englanniksi) Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 26 .10.2017.
  48. [1] EU signs FTA
  49. (englanniksi) Trade Agreement between the European Union and its Member States, of the one part, and Colombia and Peru, of the other part Agreements Database, Council of the European Union. Viitattu 26 .10.2017.
  50. [2] EU FTA agreements with Colombia and Central America became effective August first
  51. (englanniksi) Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 26 .10.2017.
  52. (englanniksi) Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 26 .10.2017.
  53. (englanniksi) Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 26 .10.2017.
  54. a b (englanniksi) Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 26 .10.2017.
  55. Ecuador joins EU trade agreement with Colombia and Peru consilium.europa.eu.
  56. Notice concerning the provisional application EUR-Lex. Viitattu 15 .12.2016.
  57. EU Trade Policy with the Andean Community ec.europa.eu.
  58. (englanniksi) Agreement details Euroopan unionin neuvosto. Viitattu 26 .10.2017.
  59. "Canada, EU to provisionally apply CETA in September", 8 .7.2017. Luettu 18 .7.2017. 
  60. (englanniksi) Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) between Canada, of the one part, and the European Union and its Member States, of the other part Agreements Database, Council of the European Union.
  61. In Focus: EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement ec.europa.eu.
  62. a b Singapore, EU ink landmark free trade agreement channelnewsasia.com. (englanniksi)
  63. (englanniksi) Free Trade Agreement between the European Union and the Republic of Singapore Agreements Database, Council of the European Union. (englanniksi)
  64. http://europa.eu/rapid/press-release_MEX-18-5867_en.htm
  65. http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2009/september/tradoc_144912.pdf
  66. http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/west-africa/
  67. http://ec.europa.eu/newsroom/trade/itemdetail.cfm?item_id=34138&newsletter=230
  68. http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/eac/
  69. European Union- Vietnam Free Trade Agreement Vietnam Tariff Tables Dezan Shira and Associates.
  70. http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/vietnam/
  71. http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2009/september/tradoc_144912.pdf
  72. http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-6422_en.htm
  73. http://www.ouest-france.fr/economie/ue-pas-de-traite-commercial-sans-l-accord-des-parlements-nationaux-4994855
  74. European Union Seeks Prime Minister Narendra Modi's Intervention to Resume Trade Talks
  75. EU keen to restart FTA negotiations with India
  76. EU Keen to Resume Negotiations on Stalled BTIA With India
  77. European Union- Vietnam Free Trade Agreement Chapter 1 to 7 Dezan Shira and Associates.
  78. EU and Australia launch talks for a broad trade agreement, EC Press Release Database. Retrieved 21 June 2018.
  79. "EU and New Zealand launch trade negotiations", Scoop New Zeeland, 21 .6.2018.