Euroopan atomienergiayhteisö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan yhteisöjen tunnus. Euratom on yksi alkuperäisistä Euroopan yhteisöistä ja on sittemmin sulautettu osaksi EU:ta

Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom[1]) perustettiin vuonna 1957. Sen tehtävänä on valvoa ydinvoimateollisuutta ja edistää ydinvoima-alan tutkimusta ja teknologiaa EU:ssa. Euratom keskittyy ainoastaan atomienergian rauhanomaiseen käyttöön.

Euratom perustettiin Roomassa vuonna 1957 samaan aikaan kuin Euroopan talousyhteisö (ETY). Euratom ja ETY yhdessä Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) kanssa muodostavat kolme Euroopan yhteisöä, joista on myöhemmin tullut osa Euroopan unionia.

Euratomin tehtävä on valvoa ei-sotilaallista ydinvoimateollisuutta ja edistää ydinvoima-alan tutkimusta ja teknologiaa EU:ssa. Sen on varmistettava ydinvoimateollisuudessa työskentelevien ja muun väestön terveys ja turvallisuus laatimalla turvallisuusstandardeja. Ydinsulkusopimuksen mukaisesti Euratom on vastuussa ydinaineiden valvonnasta ja se antaa teknistä tukea Euroopan ulkopuolisille kehitysmaille. Kun sulautumissopimus tuli voimaan 1. heinäkuuta 1967, Euratomin, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön ja Euroopan talousyhteisön toimielimet yhdistettiin. Tämä toimi siemenenä nykyiselle Euroopan unionille.

Euratom toimii Euroopan maiden edustajana kansainvälisessä fuusioreaktorihankkeessa ITERissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]