Europarlamenttivaalit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Euroopan unioni
Flag of Europe.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Euroopan unionin politiikka


Perussopimukset
Rooma · Maastricht
Amsterdam · Nizza · Lissabon
Toimielimet
Euroopan parlamentti

Puhemies Antonio Tajani
Jäsenet (2014–2019)


Eurooppa-neuvosto

Puheenjohtaja: Donald Tusk


Neuvosto

Euroopan unionin puheenjohtajuus
Nykyinen: Bulgaria (alkuvuosi 2018)


Euroopan komissio

Komission puheenjohtaja
Nykyinen: Jean-Claude Juncker
Junckerin komissio (2014–2019)


Euroopan unionin tuomioistuin

Unionin tuomioistuin
Ensimmäisen asteen tuomioistuin


Euroopan keskuspankki

Pääjohtaja: Mario Draghi


Euroopan tilintarkastustuomioistuin
Vaalit
Viimeisimmät: vaalit 2014 · Vaalipiirit
Puolueet · Parlamenttiryhmät · Kansanäänestykset Euroopan unionista
Muuta
Jäsenvaltiot · Laajentuminen · Ulkomaansuhteet
Laki · EMU · Instituutiot · Erillisvirastot
 n  k  m 

Euroopan parlamentin vaalit (Eurooppavaalit, europarlamenttivaalit, eurovaalit) pidetään joka viides vuosi. Vaalit ovat yleiset ja välittömät. Se toteutetaan Suomessa ns. D'Hondtin menetelmällä. Euroopan parlamentti on Euroopan unionin suorilla vaaleilla valittava toimielin.

Vuoden 2014 europarlamenttivaalit järjestettiin 22.–25. toukokuuta 2014 kaikissa Euroopan unionin 28 jäsenmaassa. Vaaleissa valittiin Euroopan parlamenttiin yhteensä 751 meppiä seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.[1]

Euroopan talousyhteisön ulkoministerit tekivät 20. syyskuuta 1976 sopimuksen parlamentin jäsenten valitsemisesta suorilla vaaleilla ja parlamentin koon kasvattamisesta 198 paikasta 410 paikkaan.[2] Ensimmäiset Eurooppavaalit pidettiin vuonna 1979. Sitä ennen Euroopan parlamentin jäsenet olivat kansallisten parlamenttien edustajia.

Euroopan parlamentti on tasaveroinen lainsäätäjä EU-jäsenmaista koostuvan neuvoston rinnalla useimmilla aloilla. Sen keskustelut ja päätöslauselmat vaikuttavat usein EU:n politiikkaan niilläkin aloilla, joissa parlamenttia vain kuullaan tai informoidaan, kuten maataloudessa ja ulkopolitiikassa. Parlamentilla on myös laajat budjettivaltuudet ja se valvoo EU:n toimielinten toimintaa.

Vaalitapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parlamentin jäsenten valinnassa ei käytetä vain yhtä vaalitapaa. Jokainen jäsenvaltio päättää omasta vaalijärjestelmästään. Sen on kuitenkin täytettävä nämä kolme ehtoa:

Parlamenttipaikkojen jaossa jäsenmaiden välillä käytetään alenevan suhteellisuuden periaatetta. Tällä tarkoitetaan sitä, että vaikka jokaisen maan väkiluku otetaan huomioon, pienet maat saavat enemmän paikkoja kuin niille kuuluisi puhtaasti väkiluvun mukaan. Koska jäsenten lukumäärä on vaihdellut perussopimusneuvottelujen mukaan, paikkajaolle ei ole olemassa selkeää kaavaa. Paikkajakoa ei voida muuttaa kuin jäsenvaltioiden yksimielisellä päätöksellä.

Toisessa EU-maassa asuvalla EU-kansalaisella on oikeus äänestää ja asettua ehdokkaaksi myös asuinmaassaan. Kansalliset vaalilait määrittävät, miten tämä tapahtuu. Nykyisessäkin parlamentissa on useita jäseniä, jotka on valittu jostakin muusta maasta kuin synnyinmaastaan. EU-kansalaiset, jotka asuvat ulkomailla, voivat äänestää kotimaansa vaaleissa kansallisen vaalilain mukaisesti. Osa jäsenmaista antaa mahdollisuuden äänestää postitse ja/tai suurlähetystöissään ja konsulaateissaan.

Suomen vaalijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppavaaleissa koko Suomi muodostaa yhden vaalipiirin. Ehdokkaita voivat asettaa rekisteröidyt puolueet sekä vähintään 2 000 kannattajan valitsijayhdistykset. Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa, kunnallis- ja eduskuntavaaleista tuttu d'Hondtin menetelmä.[3] Suomesta valittiin 13 Euroopan parlamentin jäsentä vaalikaudelle 2009–2014.[4]

Vaalit toukokuussa 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2014 europarlamenttivaalit järjestettiin 22.–25. toukokuuta 2014 kaikissa Euroopan unionin 28 jäsenmaassa. Vaaleissa valittiin Euroopan parlamenttiin yhteensä 751 meppiä seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.[1] Suomen vaali järjestettiin 25. toukokuuta.[5]

Vaalit kesäkuussa 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa vaalit pidettiin sunnuntaina 7. kesäkuuta. Samana päivänä äänestettiin myös Belgiassa, Bulgariassa, Espanjassa, Itävallassa, Kreikassa, Liettuassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Ruotsissa, Saksassa, Sloveniassa, Tanskassa, Unkarissa ja Virossa. Britannia ja Hollanti äänestivät jo torstaina 4. kesäkuuta ja Irlanti perjantaina 5. kesäkuuta. Lauantaina 6. kesäkuuta äänestettiin Kyproksella, Latviassa, Maltalla ja Slovakiassa. Joissakin EU-maissa äänestys oli jaettu kahdelle päivälle. Tšekissä äänestettiin 5. ja 6. kesäkuuta ja Italiassa 6. ja 7. kesäkuuta.

Puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisten puolueiden tai valitsijayhdistysten ehdokkaat valitsevat Euroopan parlamenttiin päästyään joko liittymisen monikansalliseen poliittiseen ryhmään tai jättäytymisen ryhmien ulkopuolelle. Parlamentissa ei ryhmittäydytä kansallisuuksien mukaan vaan Euroopan tason poliittisten ryhmien mukaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan parlamentin istuntosali Strasbourgissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Europarlamenttivaalit Vaalit.fi. Viitattu 6.12.2013.
  2. Luoma, Jukka: Mitä Missä Milloin 1978, s. 12. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1977. ISBN 951-1-04521-0.
  3. Oikeusministeriö vaalisivusto Oikeusministeriö. Viitattu 6.4.2015.
  4. Säädös Euroopan parlamentin jäsenten valitsemisesta Euroopan parlamenttiin yleisillä, välittömillä vaaleilla
  5. 2014 European elections: national rules (PDF) 8.11.2013. Euroopan parlamentti. Viitattu 6.12.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]