Rooman sopimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rooman sopimuksen alkuperäisten allekirjoittajamaiden kartta

Rooman sopimus (ransk. Traité instituant la Communauté économique européenne ja saks. Vertrag zur Gründung der Europäischen Gemeinschaft) loi Euroopan talousyhteisön. Sopimus allekirjoitettiin Roomassa 25. maaliskuuta 1957.

Sopimuksen allekirjoittajamaat olivat:

Rooman sopimus oli tavallaan looginen jatkumo samojen kuuden allekirjoittajamaan vuonna 1951 allekirjoittamalle ns. Pariisin sopimukselle, jolla luotiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö. Tästä yhteistyöstä saadut kokemukset olivat kannustavia ja rohkaisivat rakentamaan vielä pidemmälle menevämpää eurooppalaista yhteistyötä.

Sopimuksesta oli käyty pitkiä neuvotteluja Val Duchessen linnassa Brysselissä. Sen keskeinen sisältö oli Euroopan talousyhteisön (ransk. Communauté économique européenne (CEE) ja engl. European Economic Community (EEC)) perustaminen. Sopimus astui voimaan 1. tammikuuta 1958.

Kun puhutaan monikkomuodossa Rooman sopimuksista, niin edellisen Euroopan vapaakauppasopimuksen lisäksi tarkoitetaan saman aikaan allekirjoitettua Euroopan atomienergiasopimusta (Euratom) (Communauté Européenne de l'Énergie Atomique (CEEA)).

Myöhemmin Euroopan talousyhteisö, Euroopan hiili- ja teräsyhteisö sekä Euroopan atomienergiayhteisö ovat kokeneet monia uudistavia sopimuksia ja muodostunut Euroopan yhteisöiksi.

Keskeisimmät yhteistyötä syventävät sopimukset ovat olleet:

Lissabonin sopimuksen tultua voimaan 2009 Euroopan yhteisö ei ollut enää laillisesti erillinen Euroopan unionista ja Rooman sopimuksen virallinen nimi muutettiin Euroopan unionin toiminnasta tehdyksi sopimukseksi.[1]

Juhlakolikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 sopimuksen allekirjoittamisesta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Tämän kunniaksi euromaat julkaisivat yhteisen kahden euron erikoisrahan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]