Euroopan atomienergiayhteisö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Euratom)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan atomienergiayhteisö
Nimi muilla virallisilla kielillä:
 • Europæiske Atomenergifællesskab (tanska)
 • Europese Atoomenergie Gemeenschap (hollanti)
 • Communauté européenne de l'énergie atomique(ranska)
 • Europäische Atomgemeinschaft (saksa)
 • Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας(kreikka)
 • Comunità europea dell'energia atomica (italia)
 • Comunidade Europeia da Energia Atómica (portugali)
 • Comunidad Europea de la Energía Atómica (espanja)
 • Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (romania)
Perustettu 1. tammikuuta 1958
Perustaja Euroopan komission alainen
Jäsenet 27 Euroopan unionin jäsenvaltiota
 Sveitsi (Liittänäisjäsen)
 Britannia (Liittänäisjäsen)
Viralliset kielet bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroatia, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari, viro

Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom[1]) perustettiin vuonna 1957 Rooman sopimuksella. Yhteisö pyrki luomaan institutionaaliset puitteet ydinenergian hyödyntämiselle Euroopassa. Sopimus Euroopan atomienergiayhteisöstä on Euroopan hiili- ja teräsyhteisön, Euroopan talousyhteisön ja Maastrichtin sopimuksen ohella yksi neljästä Euroopan unionin perustamissopimuksesta. Vuonna 2009 voimaan tulleella Lissabonin sopimuksella sopimusjärjestelmä muutettiin kahden perussopimuksen muotoon.[2]

Euratomin tehtävänä on valvoa ydinvoimateollisuutta ja edistää ydinvoima-alan tutkimusta ja teknologiaa EU:ssa. Euratom keskittyy ainoastaan atomienergian rauhanomaiseen käyttöön.

Euratomin tehtävä on valvoa ei-sotilaallista ydinvoimateollisuutta ja edistää ydinvoima-alan tutkimusta ja teknologiaa EU:ssa. Sen on varmistettava ydinvoimateollisuudessa työskentelevien ja muun väestön terveys ja turvallisuus laatimalla turvallisuusstandardeja. Ydinsulkusopimuksen mukaisesti Euratom on vastuussa ydinaineiden valvonnasta ja se antaa teknistä tukea Euroopan ulkopuolisille kehitysmaille. Kun sulautumissopimus tuli voimaan 1. heinäkuuta 1967, Euratomin, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön ja Euroopan talousyhteisön toimielimet yhdistettiin. Tämä toimi siemenenä nykyiselle Euroopan unionille.

Euratom toimii Euroopan maiden edustajana kansainvälisessä fuusioreaktorihankkeessa ITERissä.

 1. Lyhenneluettelo, Kotus
 2. Erkkilä, Tero & Tiilikainen, Teija: Avain EU-käsitteisiin, s. 11. UM:n Eurooppatiedotus, 2012. ISBN 978-952-281-017-5.