Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itävaltalainen sairaanhoitokortti takasivulta kuvattuna.
Ranskalainen EHIC-kortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (ESHK tai EHIC) mahdollistaa jokaiselle sairausvakuutetulle tai asuinpaikkaan perustuvaan sosiaaliturvaan oikeutetulle Euroopan talousalueen ja Sveitsin asukkaalle terveydenhuollon saamisen muissa jäsenvaltioissa ilmaiseksi tai alennetulla hinnalla, jos tämä hoito tulee tarpeelliseksi maassavierailuaikana (esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden seurauksena) tai jos heillä on krooninen pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllistä hoitoa, kuten maksa-analyysien ottoa.

Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa ihmisille maassaolon jatkuminen ilman, että heidän pitäisi palata kotimaahansa terveydenhuollon saamiseksi, ja sen takia se ei kata maahan saapumista pelkästään terveydenhoidon saamiseksi, eikä se kata hoitoa, kuten eri tyyppisiä hammashoitoja, joita voidaan viivyttää, kunnes vierailija saapuu kotimaahansa.

Sairaanhoitokortti kattaa vain sellaisen terveydenhoidon, joka katetaan normaalisti asuinperusteisesta terveydenhuoltojärjestelmästä, joten se ei tee matkavakuutusta tarpeettomaksi.

Kortti otettiin käyttöön 1.6.2004 ja vuoden 2005 kuluessa, minkä jälkeen siitä tuli ainoa tarvittava asiapaperi 1.1.2006. Kortti käy kaikissa Ranskan departementeissa (Martinique, Guadeloupe, Réunion ja Ranskan Guayana), jotka ovat osa ETA-aluetta, mutta se ei kata ETA:an kuulumattomia erityisalueita, kuten Jersey, Man-saari, Aruba tai Ranskan Polynesia[1]. On kuitenkin olemassa sopimuksia, jotka mahdollistavat EHIC-kortin käytön Färsaarilla ja Grönlannissa.[2], vaikka ne eivät ole ETA-alueen jäseniä.

Kortti korvasi seuraavat lääketieteelliset lomakkeet:

  • E110 - Kansainvälisille tieliikenteen kuljettajille
  • E111 - Matkailijoille
  • E119 - Työttömille/Työnhakijoille
  • E128 - Toisen jäsenvaltion opiskelijoille ja työntekijöille.

Eurooppalaiset sairaanhoitokortit ovat ilmaisia kaikille osallistujamaiden asukkaille. Suomessa sairausvakuutetut voivat tilata kortin Kelan nettisivujen kautta verkkopankkitunnuksin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]