Euroopan ulkosuhdehallinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopan ulkosuhdehallinto
Euroopan ulkosuhdehallinnon rakennus Brysselissä.
Euroopan ulkosuhdehallinnon rakennus Brysselissä.
Perustettu 1. joulukuuta 2010
Edeltävät virastot DG-RELEX
Tyyppi Euroopan unionin toimielin
Sijainti Triangle-rakennus
Bryssel, Belgia
Johtaja Josep Borrell (korkea edustaja)
Stefano Sannino (pääsihteeri)
Alaisvirastot
Aiheesta muualla
Sivusto
Osa artikkelisarjaa
Euroopan unionin politiikka
Euroopan lippu

Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) on Euroopan unionin toimielin, joka takaa unionin ulkoisen toiminnan johdonmukaisuuden ja tehokkuuden. Ulkosuhdehallinto koostuu Brysselin keskushallinnosta ja 140 delegaatiosta eri puolilla maailmaa.[1]

Ulkosuhdehallinto perustettiin Lissabonin sopimuksella 2009. Ulkosuhdehallinnon toiminta alkoi virallisesti 1. joulukuuta 2010. EUH toimii EU:n "ulkoministeriönä", jolla on oma diplomaattikuntansa. EUH toteuttaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa (YUTP) ja edustaa EU:ta suhteissa muuhun maailmaan. Ulkoasiainhallintoa johtaa unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eli "EU:n ulkoministeri", jonka virka perustettiin samoin Lissabonin sopimuksella. Ensimmäinen viranhaltija viisivuotiskaudella on Catherine Ashton. EUH toimii yhteistyössä Euroopan komission kanssa niillä aloilla, joilla sillä on toimivaltaa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja ja Euroopan ulkosuhdehallinto voivat ehdottaa ulkopolitiikkaa ja ne toimeenpanevat sitä. Ulkopolitiikasta päättää kuitenkin EU:n ulkoasiainneuvosto, johon kuuluvat puheenjohtajana toimivan korkean edustajan lisäksi jäsenvaltioiden ulkoministerit.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Satuli, Heli: EU-perusteos. 2. painos. Helsinki: Eurooppatiedotus, 2020. ISBN 978-952-281-621-4. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.