Itä-Afrikan yhteisö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itä-Afrikan yhteisö
  • East African Community (eng.)
  • Jumuiya ya Afrika ya Mashariki (suahil.)
  • Communauté d'Afrique de l'Est (ransk.)
Flag of the East African Community.svg
Perustettu 1967
Päämaja Tansania Arusha, Tansania
Jäsenet 6 jäsenvaltioita
Viralliset kielet swahili, ranska, englanti
pääsihteeri Libérat Mfumukeko
Aiheesta muualla
Sivusto
Itä-Afrikan yhteisön jäsenmaat (tummanvihreällä) sekä jäsenyyttä hakevat maa (vaaleanvihreällä).

Itä-Afrikan yhteisö on vapaakauppa-alue, johon kuuluvat Kenia, Tansania, Uganda, Ruanda, Burundi ja Etelä-Sudan. Yhteisö on perustettu alun perin vuonna 1967 ja se kaatui 1977. Se elvytettiin uudelleen vuonna 2000, ja seuraavana vuonna siihen liittyivät alkuperäiset jäsenet Kenia, Uganda ja Tansania. Ruanda ja Burundi ovat tulleet mukaan 2008. Etelä-Sudan puolestaan liittyi yhteisöön vuonna 2016.[1] Yhteisön tavoitteena on käyttää yhteistä rahayksikköä vuoteen 2021 mennessä[2] ja lopulta muodostaa täysi poliittinen liittovaltio. Syyskuussa 2018 yhteisö aloitti tämän prosessin valmistelun.[3] Mukaan on kaavailtu valtioita myös Kongon ja Sudanin suunnilta. Vaikeuksia liiton onnistumiselle on maiden osittain sekava poliittinen tilanne ja erilaiset hallintokulttuurit sekä kielellisten ja kansallisten identiteettien ongelmat. Tammikuussa 2023 Itä-Afrikan yhteisö (EAC) suunnittelee laskevansa liikkeeseen yhtenäisvaluutan seuraavien neljän vuoden aikana. Järjestön ministerineuvoston on päätettävä Itä-Afrikan rahainstituutin sijainnista ja etenemissuunnitelman laatimisesta yhtenäisvaluutan liikkeeseenlaskua varten.[1].

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsihteerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ken Karuri: South Sudan officially joins East African Community africanews.com. 15.4.2016. africanews.com. Viitattu 23.11.2018. (englanniksi) (ranskaksi)
  2. EAC vision for single currency takes shape 12.4.2018. theeastafrican.co.ke: The East African. Viitattu 23.11.2018. (englanniksi)
  3. Moses Havyarimana: Ready for a United States of East Africa? The wheels are already turning 30.9.2018. theeastafrican.co.ke: The East African. Viitattu 23.11.2018. (englanniksi)
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.