Luettelo vaalikauden 1907–1908 kansanedustajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen eduskunta täysistunnossaan vapaapalokunnan talossa.

Tämä on luettelo vaalikauden 1907–1908 kansanedustajista eli ensimmäisistä kansanedustajista. Edustajat valittiin ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1907. Eduskunta oli vallassa valtiopäivät 1907 – 1908 I eli 22. toukokuuta 1907 alkaen aina 6. huhtikuuta 1908 asti, jolloin se hajotettiin. Avajaisistunto oli 25. toukokuuta 1907 Helsingin Vapaapalokunnan talon juhlasalissa osoitteessa Hakasalmenkatu 3 (nykyään Keskuskatu 3). Eduskunnasta toivottiin lehdistössä yhteiskunnan uudistajaa ja kansan yhdistäjää.[1] Valitut 19 naiskansanedustajaa olivat maailman ensimmäiset naiset parlamentaarikkoina[2].

Eduskunnan puhemieheksi valittiin nuorsuomalaisten P. E. Svinhufvud, joka toimi tehtävässä aina vuoteen 1913 asti. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin SDP:n Nils Robert af Ursin ja toiseksi Suomalaisen puolueen E. G. Palmén. Heidän kautensa kesti 23. toukokuuta 1907 – 31. heinäkuuta 1908. Ironisesti ensimmäisen yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella valitun eduskunnan ensimmäinen puhemiehistö muodostui kolmesta aatelismiehestä, jotka kaikki olivat olleet edustajina säätyvaltiopäivien aatelissäädyssä.

Edustajat jakaantuivat puolueittain seuraavasti: Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP) 80 (miesten ja naisten osuus 71–9, naisia 11,25 %), Suomalainen puolue (Suom.) 59 (53–6, 10,17 %), Nuorsuomalainen Puolue (Nuor.) 26 (24–2, 7,69 %), Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) 24 (23–1, 4,17 %), Suomen Maalaisväestön Liitto (SML, myöhemmin Maalaisliitto ja Keskusta) 9 (8–1, 11,11 %) ja Suomen Kristillisen Työväen Liitto (KTL) 2 (2–0, 0 %). Voimasuhteet vaihtuivat hieman, kun nuorsuomalaisten kanssa vaaliliitossa olleen itsenäisen Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalaisen Maalaisliiton Santeri Alkio siirtyi syyskuussa 1907 nuorsuomalaisten eduskuntaryhmästä Maalaisväestön Liittoon[3]. Edustajista 19 oli naisia, jotka valittiin 62 naisehdokkaasta[4].

Vuonna 1907 eduskunnan keski-ikä oli 41 vuotta. Eduskunnan ikäpuhemies eli vanhin edustaja oli Iisakki Hoikka.[5] [1]

Vanhoillisten voimien noustua valtaan Venäjän duumassa pyrittiin Suomen ja Venäjän lainsäädäntöä yhtenäistämään. Keisari Nikolai II vuoden 1908 asetuksen mukaan Suomen senaatin (joka oli silloin Mechelinin senaatti) esitykset piti esitellä ensin ministerineuvostolle ja vasta sitten keisarille. Asetus aiheutti vastustusta ja välikysymyksiä, minkä johdosta keisari hajotti eduskunnan ja määräsi uudet vaalit. Hajotusmääräys luettiin täysistunnossa 6. huhtikuuta 1908.[6]

Edustajapaikat vaalipiireittäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Vaalipiiri Paikat
1. Uudenmaan läänin vaalipiiri 23
2. Turun läänin eteläinen vaalipiiri 17
3. Turun läänin pohjoinen vaalipiiri 17
4. Hämeen läänin eteläinen vaalipiiri 11
5. Hämeen läänin pohjoinen vaalipiiri 11
6. Viipurin läänin läntinen vaalipiiri 13
7. Viipurin läänin itäinen vaalipiiri 17
8. Mikkelin läänin vaalipiiri 14
9. Kuopion läänin läntinen vaalipiiri 13
10. Kuopion läänin itäinen vaalipiiri 11
11. Vaasan läänin eteläinen vaalipiiri 12
12. Vaasan läänin pohjoinen vaalipiiri 10
13. Vaasan läänin itäinen vaalipiiri 11
14. Oulun läänin eteläinen vaalipiiri 13
15. Oulun läänin pohjoinen vaalipiiri 6
16. Lapin vaalipiiri 1

Vaalipiirijaosta päätti senaatti 17.12.1906.[7] Vaaleissa saattoi olla ehdolla useassa eri vaalipiirissä ja myös eri puolueissa.[4] Edustajien luettelossa on Eduskunnan matrikkelissa mainittu vaalipiiri.

Valitut kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edustaja Puolue Vaalipiiri Lisätietoja, puheenjohtajuudet
Pekka Ahmavaara Nuor. Oulun läänin pohjoinen
Santeri Alkio Nuor., SML Vaasan läänin eteläinen siirtyi SML:ään 1. syyskuuta 1907
Gustaf Arokallio Nuor. Viipurin läänin itäinen
Uuno Brander Nuor. Kuopion läänin itäinen Suuren valiokunnan pj. 1907
Jonas Castrén Nuor. Viipurin läänin läntinen
Eero Erkko Nuor. Uudenmaan läänin
Lucina Hagman Nuor. Hämeen läänin eteläinen Anomusvaliokunnan pj.[4]
Juho Haveri Nuor. Vaasan läänin itäinen
Samuel Heiskanen Nuor. Kuopion läänin läntinen
Nestor Huoponen Nuor. Viipurin läänin itäinen
Mikko Knuutila Nuor. Oulun läänin eteläinen
William Koskelin Nuor. Vaasan läänin itäinen
Pietari Kuisma Nuor. Viipurin läänin itäinen
Pekka Leppänen Nuor. Kuopion läänin itäinen
Albert Luoma Nuor. Oulun läänin eteläinen
Antti Mikkola Nuor. Turun läänin eteläinen
Alli Nissinen Nuor. Kuopion läänin läntinen
Pekka Pennanen Nuor. Kuopion läänin itäinen
Matti Pesonen Nuor. Kuopion läänin läntinen
Heikki Gabriel Renvall Nuor. Mikkelin läänin
Tahvo Riihelä Nuor. Viipurin läänin läntinen
E. N. Setälä Nuor. Turun läänin pohjoinen Perustuslakivaliokunnan pj.
Juho Snellman Nuor. Kuopion läänin läntinen
Pehr Evind Svinhufvud Nuor. Mikkelin läänin Puhemies
Kalle Viljakainen Nuor. Hämeen läänin pohjoinen
Kaarlo Wikman Nuor. Viipurin läänin läntinen
Juho Heikkinen SML Oulun läänin eteläinen
Kyösti Kallio SML Oulun läänin eteläinen Ryhmän puheenjohtaja[8]
Otto Karhi SML Oulun läänin eteläinen
Heikki Kiiskinen SML Oulun läänin eteläinen
Juhani Leppälä SML Viipurin läänin itäinen
Kalle Kustaa Pykälä SML Viipurin läänin itäinen
August Raatikainen SML Kuopion läänin läntinen
Hilma Räsänen SML Viipurin läänin itäinen
Lauri Tuunanen SML Viipurin läänin itäinen
Frans Ahlroos RKP Uudenmaan läänin
Kristian von Alfthan RKP Uudenmaan läänin
Johannes Bäck RKP Vaasan läänin pohjoinen
Axel Cederberg RKP Vaasan läänin eteläinen
Leo Ehrnrooth RKP Uudenmaan läänin
Ernst Estlander RKP Vaasan läänin eteläinen
Fridolf Gustafsson RKP Uudenmaan läänin
Reinhold Hedberg RKP Vaasan läänin eteläinen
Karl Julian Karlsson RKP Turun läänin eteläinen
Arvid Neovius RKP Vaasan läänin eteläinen
Dagmar Neovius RKP Turun läänin eteläinen
Oskar Nix RKP Vaasan läänin eteläinen
Jakob Näs RKP Vaasan läänin pohjoinen
Karl Oljemark RKP Uudenmaan läänin
Gustaf Rosenqvist RKP Uudenmaan läänin
Vilhelm Rosenqvist RKP Turun läänin eteläinen Ryhmän puheenjohtaja[9]
Johan Wilhelm Runeberg RKP Vaasan läänin pohjoinen
Oskar Schultz RKP Turun läänin eteläinen
Emil Schybergson RKP Uudenmaan läänin Pankkivaliokunnan pj.
Otto Slätis RKP Vaasan läänin eteläinen
Johan Storbjörk RKP Vaasan läänin pohjoinen
Julius Sundblom RKP Turun läänin eteläinen
Karl Söderholm RKP Uudenmaan läänin Lakivaliokunnan pj.
Osvald Wasastjerna RKP Uudenmaan läänin
Ida Aalle-Teljo SDP Turun läänin eteläinen
Matti Aalto SDP Vaasan läänin eteläinen
Emanuel Aromaa SDP Turun läänin pohjoinen
Vihtori Aromaa SDP Mikkelin läänin
Voitto Eloranta SDP Hämeen läänin eteläinen
Oliver Eronen SDP Mikkelin läänin
Seth Heikkilä SDP Turun läänin eteläinen
Ville Heimonen SDP Viipurin läänin läntinen
Edvard Helle SDP Uudenmaan läänin
Matti Hoikka SDP Oulun läänin eteläinen
Evert Hokkanen SDP Hämeen läänin eteläinen
Anni Huotari SDP Kuopion läänin läntinen
Kalle Petter Huttunen SDP Mikkelin läänin
Samuli Häkkinen SDP Vaasan läänin itäinen
Antti Hämäläinen SDP Kuopion läänin itäinen
Kalle Hämäläinen SDP Oulun läänin eteläinen
Heikki Häyrynen SDP Hämeen läänin pohjoinen
Karl Gustaf Höijer SDP Hämeen läänin pohjoinen
Albert Ingman SDP Uudenmaan läänin
Oskari Jalava SDP Hämeen läänin eteläinen
Oscar Johansson SDP Uudenmaan läänin
Josua Järvinen SDP Mikkelin läänin
Taavetti Kalliokorpi SDP Turun läänin pohjoinen
Mimmi Kanervo SDP Turun läänin pohjoinen
Anshelm Kannisto SDP Mikkelin läänin
Juho Kirves SDP Viipurin läänin läntinen
Juho Komu SDP Oulun läänin eteläinen
Albin Koponen SDP Kuopion läänin itäinen
Frans Koskinen SDP Turun läänin pohjoinen
Juho Laakso SDP Uudenmaan läänin
Arvi Lahtinen SDP Kuopion läänin itäinen
Oskari Fredrik Laine SDP Viipurin läänin itäinen
Wilho Laine SDP Turun läänin pohjoinen
Sandra Lehtinen SDP Hämeen läänin pohjoinen
Oskari Leivo SDP Turun läänin pohjoinen
Heikki Lindroos SDP Hämeen läänin pohjoinen
Atte Mantere SDP Oulun läänin pohjoinen
Janne Martikainen SDP Viipurin läänin itäinen
Jussi Merinen SDP Turun läänin pohjoinen
Antti Mäkelin SDP Kuopion läänin läntinen
Vihtori Mäkelä SDP Viipurin läänin itäinen
Kaarle Mänty SDP Vaasan läänin itäinen
Pekka Mömmö SDP Kuopion läänin läntinen
Joel Naaralainen SDP Vaasan läänin itäinen
Santeri Nuorteva SDP Hämeen läänin eteläinen
Oskari Orasmaa SDP Mikkelin läänin
Matti Paasivuori SDP Viipurin läänin läntinen
Maria Paaso SDP Hämeen läänin eteläinen
Antti Partanen SDP Kuopion läänin läntinen
Penna Paunu SDP Hämeen läänin pohjoinen
Emil Perttilä SDP Uudenmaan läänin Talousvaliokunnan pj.
Valfrid Perttilä SDP Uudenmaan läänin
Emanuel Pohjaväre SDP Vaasan läänin itäinen
Hilja Pärssinen SDP Viipurin läänin läntinen
Frans Rantanen SDP Turun läänin pohjoinen
Samuli Rantanen SDP Vaasan läänin itäinen
Maria Raunio SDP Vaasan läänin itäinen
Taavi Rissanen SDP Kuopion läänin läntinen
Kalle Salminen SDP Turun läänin pohjoinen
Aaro Salo SDP Kuopion läänin läntinen
Miina Sillanpää SDP Uudenmaan läänin
Aatto Sirén SDP Uudenmaan läänin
Yrjö Sirola SDP Hämeen läänin pohjoinen
Artturi Sivenius SDP Hämeen läänin eteläinen
Aapeli Suomalainen SDP Kuopion läänin itäinen
Juho Suomalainen SDP Kuopion läänin läntinen
Vasili Suosaari SDP Viipurin läänin itäinen
Taavi Tainio SDP Turun läänin eteläinen
Väinö Tanner SDP Turun läänin pohjoinen
Paavo Tikkanen SDP Kuopion läänin itäinen
Oskari Tokoi SDP Vaasan läänin pohjoinen
Matti Turkia SDP Viipurin läänin läntinen
Jenny Upari SDP Kuopion läänin itäinen
Nils Robert af Ursin SDP Hämeen läänin pohjoinen 1. varapuhemies, työväenasiain valiokunnan pj.
Nestori Valavaara SDP Viipurin läänin itäinen
Albin Valjakka SDP Mikkelin läänin
Edvard Valpas SDP Uudenmaan läänin
Vihtori Viitanen SDP Viipurin läänin läntinen
Sulo Wuolijoki SDP Hämeen läänin eteläinen
Wäinö Wuolijoki SDP Turun läänin eteläinen Tarkastusvaliokunnan pj.
Eveliina Ala-Kulju Suom. Vaasan läänin itäinen
Juho Erkki Antila Suom. Vaasan läänin eteläinen
Juhani Arajärvi Suom. Viipurin läänin läntinen
Richard Danielson-Kalmari Suom. Hämeen läänin eteläinen
Hannes Gebhard Suom. Vaasan läänin pohjoinen Hedvig Gebhardin aviomies
Hedvig Gebhard Suom. Hämeen läänin pohjoinen Hannes Gebhardin aviovaimo
Alexandra Gripenberg Suom. Turun läänin eteläinen
Herman Hakulinen Suom. Kuopion läänin itäinen
Emil Helkiö Suom. Turun läänin pohjoinen
Aukusti Hiltula Suom. Oulun läänin pohjoinen
August Hjelt Suom. Turun läänin eteläinen
Iisakki Hoikka Suom. Oulun läänin pohjoinen Ikäpuhemies
Lauri Ingman Suom. Turun läänin pohjoinen
Oswald Kairamo Suom. Hämeen läänin eteläinen
Kaarlo Kares Suom. Mikkelin läänin
Väinö Kivilinna Suom. Viipurin läänin itäinen
Liisa Kivioja Suom. Vaasan läänin eteläinen
Kaarle Knuutila Suom. Turun läänin eteläinen
Aleksanteri Koivisto Suom. Vaasan läänin itäinen
Emanuel Kolkki Suom. Kuopion läänin itäinen
Hilda Käkikoski Suom. Uudenmaan läänin
Aleksi Käpy Suom. Turun läänin eteläinen
Arthur Lagerlöf Suom. Oulun läänin eteläinen
Oskari Laine Suom. Uudenmaan läänin
Juho Lepistö Suom. Mikkelin läänin
Akseli Listo Suom. Vaasan läänin itäinen Laki- ja talousvaliokunnan pj.
Wilhelmi Malmivaara Suom. Vaasan läänin pohjoinen
Kaarle Myllylä Suom. Oulun läänin eteläinen
Ernst Nevanlinna Suom. Hämeen läänin pohjoinen valtiovarainvaliokunnan pj.
Daniel Nykänen Suom. Mikkelin läänin
Aate Olkkonen Suom. Oulun läänin eteläinen
Juho Kusti Paasikivi Suom. Turun läänin pohjoinen Maatalousvaliokunnan pj.
Olli Pajari Suom. Viipurin läänin itäinen
Ernst Palmén Suom. Uudenmaan läänin 2. varapuhemies, valtiovarainvaliokunnan pj. 1907
Hjalmar Gabriel Paloheimo Suom. Hämeen läänin eteläinen
Tuomas Pohjanpalo Suom. Vaasan läänin pohjoinen
Erkki Pullinen Suom. Viipurin läänin itäinen
Sameli Rajala Suom. Vaasan läänin eteläinen
Juho Rannikko Suom. Turun läänin eteläinen
Frans Rapola Suom. Turun läänin pohjoinen
Vilho Reima Suom. Uudenmaan läänin
Heikki Repo Suom. Viipurin läänin itäinen
Justus Ripatti Suom. Mikkelin läänin
Joseph Runtti Suom. Oulun läänin pohjoinen
Wilho Sipilä Suom. Turun läänin eteläinen Rautatievaliokunnan pj.
Mikko Sipponen Suom. Viipurin läänin itäinen
Mikael Soininen Suom. Mikkelin läänin Sivistysvaliokunnan pj.
Matti Tervaniemi Suom. Lapin vaalipiiri
Juho Torppa Suom. Vaasan läänin pohjoinen
Juho Tulikoura Suom. Viipurin läänin läntinen
Juho Erkki Vaarala Suom. Oulun läänin pohjoinen
Iisakki Vahe Suom. Oulun läänin eteläinen
Iida Vemmelpuu Suom. Turun läänin pohjoinen
Artturi H. Virkkunen Suom. Kuopion läänin läntinen
Johannes Wilskman Suom. Viipurin läänin läntinen
Artur Wuorimaa Suom. Viipurin läänin läntinen
Jussi Ylikorpi Suom. Vaasan läänin pohjoinen
Sakari Yrjö-Koskinen Suom. Hämeen läänin pohjoinen
Yrjö Yrjö-Koskinen Suom. Vaasan läänin eteläinen
Kaarlo Heininen KTL Turun läänin eteläinen
Matti Merivirta KTL Turun läänin pohjoinen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mentori menneisyydestä -sivusto: Ensimmäinen yksikamarinen eduskunta. Kerhokeskus. Viitattu 6.12.2007
  2. Punawiiwan perässä – Eduskuntavaalit 1907: Äänioikeutetut. Viitattu 16.7.2009.
  3. Santeri Alkio Suomen kansanedustajat. Eduskunta. Viitattu 6.12.2007.
  4. a b c Riitta Sihvonen Eduskunnan ensimmäiset naiset. Turun Seudun Sukututkijat, www.turunsuku.fi. Viitattu 11.7.2009.
  5. Mentori menneisyydestä -sivusto: Kansanedustajien keski-ikä puolueittain vuonna 1907. Kerhokeskus. Viitattu 6.12.2007; alkuperäinen lähde Kansanedustajien keski-ikä puolueittain vuonna 1907
  6. Mentori menneisyydestä -sivusto: Eduskunnan hajottaminen. Kerhokeskus. Viitattu 6.12.2007
  7. Oikeusministeriö: Punawiivan perässä – Eduskuntavaalit 1907. 4. vaalipiirit. Viitattu 10.7.2009.
  8. Kari Hokkanen: Kyösti Kallio. Kirjasto Virma, 2004. Viitattu 6.7.2009. – ”Hän liittyi heti SML:n eduskuntaryhmään, jonka ensimmäiseksi puheenjohtajaksi hän tuli.
  9. Svenska riksdagsgruppen: Historia. (ruotsiksi) Viitattu 6.7.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]