Vasili Suosaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Suosaari
Henkilötiedot
Syntynyt4. huhtikuuta 1861
Impilahti
Kuollut4. heinäkuuta 1939
Nambour, Australia
Ammatti poliitikko, poliisi

Vasili Suosaari (sukunimi aikaisemmin Tihanov, käytti Australiassa nimeä Basilius Suosaari, 4. huhtikuuta 1861 Impilahti4. heinäkuuta 1939 Nambour, Australia) oli suomalainen puutyömies ja sosialidemokraattien kansanedustaja.

Suosaaren vanhemmat olivat tilallinen Vasili Tihanov ja Vassa Porfirintytär. Hän oli huutolaisena 13 vuotta ja työskenteli muun muassa puutyömiehenä ja lautamiehenä vuodesta 1872 alkaen ja oli myös maanviljelijänä. Suosaari toimi tämän lisäksi ennen kansanedustajaksi valintaansa noin kolme vuotta poliisina. Hän oli naimisissa vuodesta 1894 Anna Brita Nupposen sen kanssa. Heillä oli viisi poikaa ja tytär.

Vuonna 1899 Suosaari oli kotipitäjänsä Impilahden edustajana mukana suuressa lähetystössä, joka vei Venäjän tsaarille Nikolai II:lle Pietariin Suomesta kerätyn suuren adressin, jossa vaadittiin helmikuun manifestin kumoamista. Suosaari oli SDP:n kansanedustajana vuosina 1907–1908 ja 1909–1910 edustaen Viipurin läänin itäistä vaalipiiriä.

Suosaari muutti perheineen 1911 Australian Queenslandiin. Hän viljeli siellä sokeriruokoa Bli Bli -nimisen kaupungin lähistöllä ja otti osaa myös alueen suomalaisyhteisön toimintaan ollen vielä jonkin aikaa mukana sikäläisten sosialistien toiminnassa. Suosaari luopui kuitenkin pian politiikasta ja keskittyi sokeriruo'on viljelyyn. Hän kuoli 1939.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]