Maria Raunio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maria Raunio (o.s. Saarinen) (26. toukokuuta 1872 Keuruu3. syyskuuta 1911 Astoria, Oregon, Yhdysvallat) oli ompelija ja sosialidemokraattien puhuja ja kansanedustaja.

Raunion vanhemmat olivat räätäli Erland Saarinen ja Kristiina Hellén. Hän kävi kansakoulun ja työskenteli sitten ompelijana Keuruulla ja Tampereella. Raunio oli naimisissa vuodesta 1895 maalari Kaarle Kustaa (Kalle) Flintan (myöh. Raunio) kanssa ja perheeseen syntyi seitsemän lasta. Maria Raunio yhdessä miehensä kanssa osallistui alusta saakka aktiivisesti Keuruulle 1899 perustetun työväenyhdistyksen toimintaan.

Vuonna 1904 Kalle Raunio lähti yllättäen Yhdysvaltoihin ja Maria lapsineen jäi Suomeen osittain köyhäinavun varaan. Vuoden 1905 suurlakon jälkeen Maria Raunio alkoi toimia politiikassa lasten jäädessä Keuruulle isovanhempien hoitoon. Raunio toimi Tampereella Kansan lehden konttorin työntekijänä ja oli myös Keski-Suomen sosiaalidemokraattisen piirin puhujana ja agitaattorina.

Kalle Raunion kuoltua leskeksi jäänyt Maria Raunio oli SDP:n kansanedustajana 1907–1909 edustaen Vaasan läänin itäistä vaalipiiriä. Vuoden 1910 eduskuntavaalien edellä Raunio syrjäytettiin ehdokaslistalta puolueen sisäisten linjaerimielisyyksien takia. Hän lähti sen jälkeen siirtolaisena Yhdysvaltoihin jossa hän meni uudelleen naimisiin nahkuri Aaltosen kanssa. Maria toimi työväenliikkeen agitaattorina ja Toveritar-lehden toimittajana vajaan vuoden ajan ennen kuin teki itsemurhan syyskuun alussa 1911.

Maria Raunio oli vuonna 1889 17-vuotiaana mallina taiteilija Akseli Gallen-Kallelan maalatessa Tyttö Keuruun vanhassa kirkossa -nimistä tauluaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Venla Sainio: Raunio, Maria (1872–1911) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 6.9.2001. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.