Emanuel Pohjaväre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Emanuel Pohjaväre (vuoteen 1907 Emanuel Helin, 29. huhtikuuta 1875 Teisko31. joulukuuta 1949 Petroskoi) oli suomalainen sosiaalidemokraattien kansanedustaja ja leipuri.

Emanuel Helin syntyi maanviljelijöiden pojaksi Teiskossa. Koska pientila ei riittänyt elättämään koko perhettä, pestautui Emanuel rengiksi kotikuntaansa. Myöhemmin hän oli leipurinoppilaana ensin Tampereella, sitten Helsingissä. Riittävästi vaurastuttuaan Emanuel perusti leipuriliikkeen ja sekatavarakaupan Ruovedelle. Hän avioitui Lydia Emilia Ala-Pohjan kanssa vuonna 1900, ja kolmen vuoden päästä perhe muutti Ähtäriin, jossa hän perusti Inhan tehtaille leipuriliikkeen. Leipurin tehtävien lisäksi Helin oli myös puhuja ja järjestömies. Jo vuosi Helinin Ähtäriin muuton jälkeen perustettiin Hankaveden työväenyhdistys (vuodesta 1907 Inhan työväen yhdistys), jonka johtajana Helin oli suurlakon aikana.

Ensimmäisen kerran eduskuntaan nimensä suomalaistanut Helin eli Pohjaväre valittiin vuoden 1907 vaaleissa. Kun hänen ähtäriläinen puoluetoverinsa Edvard Valpas-Hänninen käytti vähintään yhden puheenvuoron kaikissa merkittävissä keskusteluissa, ei Pohjaväre käynyt lainkaan puhuja-aitiossa ensimmäisen eduskuntakautensa aikana. Eduskunta hajotettiin jo vuoden päästä, mutta Pohjaväre valittiin uudestaan. Tämä 1908 valittu eduskunta hajosikin sitten jo 1909. Pohjaväre palasi leipurin ammattiin, mutta tuli jälleen valituksi kansanedustajaksi 1911. Vuonna 1913 Pohjaväre valittiin eduskuntaan Mäntän työväen ehdokkaana. Venäjän, Suomen ja SDP:n sisäisen kuohunnan vuotena, 1917, Pohjaväre tuli viimeisen kerran valituksi eduskuntaan. Eduskuntakausinaan Pohjaväre toimi suuressa valiokunnassa, sivistys-, työväenasiain- ja toimitusvaliokunnassa.

Pohjaväre osallistui punaisten kapinaan. Hän pakeni vuoden 1918 kansalaissodan loppuvaiheissa Neuvosto-Venäjälle, eikä hänen vaiheistaan sen jälkeen ole paljon tietoa. Kuitenkin hänen tiedetään luennoineen ja opettaneen Kontupohjassa ja Petroskoissa. Ruoveden kihlakunnanoikeuden päätöksellä Emanuel Pohjaväre julistettiin kuolleeksi 29.1.1962. Neuvostoliitosta tulleen tiedon mukaan Pohjaväre olisi kuollut 31.12.1949 Petroskoissa.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eduskunnan matrikkeli 1982
  • Hahne, Reino: Inhan ruukkiyhdyskunta 1833–1964
  • Viertola, Juhani: Ähtärin historia
  • Vihola, Teppo : Keuruun ja Pihlajaveden historia
  • Eduskunnan pöytäkirjat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riukulehto Sulevi: Leipurimestari ja maailmanparantaja. Kansanedustaja

Emanuel Pohjaväre 1875–1949. Ympyriäinen XII, 43–45. Ähtäri 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]