Juho Kivikoski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juhan Fredrik (Juho, J.F.) Kivikoski (e. Stenfors) (24. maaliskuuta 1856 Parkano24. marraskuuta 1934 Tampere) oli suomalainen puuseppä, piirisihteeri ja sosialidemokraattien kansanedustaja.

Kivikoski syntyi puuseppä Isak Stenforsin lapsena Parkanossa vuonna 1856. Hän suoritti tehtaankoulun ja työskenteli nuoruudessaan tehdastyössä. Myöhemmin hän opetteli isänsä tavoin puusepän ammatin ja toimi puuseppänä ja urkujentekijänä sekä työnjohtajana ja kauppa-asioitsijana Kangasalan urkutehtaassa. Tehdastyöstä Kivikoski siirtyi politiikan pariin ja hän työskenteli Sosialidemokraattisen puolueen puhujana sekä piirisihteerinä Mikkelissä, Porissa ja Hämeenlinnassa. Suomen sisällissodan jälkeen hän oli vangittuna poliittisista syistä.

Kansanedustajana Kivikoski toimi vuosina 1910-1914 edustaen Turun läänin pohjoista vaalipiiriä. Eduskunnassa hän oli jäsenenä Sivistysvaliokunnassa ja Suuressa valiokunnassa.

Kivikoski oli naimisissa vuodesta 1885 lähtien Maria Aleksandra Kuuselan kanssa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä J. F. Kivikoski:

  • Vanhalan kirot. Tekijä, Pori 1911, 2. painos 1913
  • Pihlavan työväen osuuskauppa i. l. yhdistyksen toimintakertomus vv. 1903-1913 sekä tietoja Pihlavan työmiesten ravintoyhdistyksestä vv. 1888-1889. Pori 1913

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.