Pekka Aakula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekka Aakula

Petter (Pekka) Aakula (2. syyskuuta 1866 Mynämäki11. kesäkuuta 1928 Karttula) oli suomalainen kansakoulunopettaja ja SDP:n kansanedustaja.

Aakulan vanhemmat olivat arrentaattori (vuokraaja) Jeremia Matinpoika ja hänen puolisonsa Johanna Heikintytär. Vuodesta 1895 lähtien hän oli naimisissa Hilda Maria Keinäsen kanssa.

Käytyään kansakoulun ja Uudenkaupungin reaalikoulun Aakula valmistui kansakoulunopettajaksi Jyväskylän seminaarista vuonna 1891. Seminaarista valmistumisen jälkeen hän toimi opettajana eri paikkakunnilla:

Eduskuntaan Aakula nousi varamiespaikalta, sillä hän tuli Antti Mäkelinin tilalle 1. lokakuuta 1909 toisille valtiopäiville. Hänet oli valittu Sosialidemokraattisen puolueen vaaliliiton varamieheksi Kuopion läänin läntisestä vaalipiiristä. Lisäksi hän toimi kansanedustajana vuoden 1914 valtiopäivillä sekä vuonna 1917 pidetyillä valtiopäivillä. Nämä kaksi eduskuntaa eivät istuneet kuitenkaan vuotta kauempaa.

Kansanedustajana Aakula kuului jäsenenä pankkivaliokuntaan, sivistysvaliokuntaan, tarkastusvaliokuntaan, tullivaliokuntaan ja valtiovarainvaliokuntaan.

Muista luottamustehtävistä voidaan mainita Kuopion läänin läntisen vaalipiirin keskuslautakunnan puheenjohtajuus, Kangasalan kunnallislautakunnan esimiesasema, Kuopion kaupunginvaltuuston jäsenyys, SOK:n, OTK:n, KK:n ja Tulen Turvan hallintoneuvostojen jäsenyys sekä Savon osuuskauppapiirin toimikunnan jäsenyys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]