Jalmari Kirjarinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hjalmar (Jalmari) Kirjarinta (aik. Virtanen, 4. huhtikuuta 1881 Kärkölä8. tammikuuta 1938 Leningrad) oli suomalainen kansakoulunopettaja, toimittaja ja kansanedustaja. Kirjarinta oli kansanedustaja SDP:n ryhmässä vuosina 1908–1910 ja Suomen sosialidemokraattisen nuorisoliiton (SSN) ensimmäinen puheenjohtaja 1906–1907. Hänet valittiin kansanedustajaksi Vaasan läänin itäisestä vaalipiiristä.

Nuoruudessa Kirjarinta teki läkki-, vaski- ja levysepän töitä. Hän opiskeli Werkon ja Jyväskylän seminaareissa ja opetti kansakoululaisia Kuolemajärvellä ja Helsingissä.

Sanomalehti- ja puoluetyö vei kuitenkin mennessään. SDP:n puhujana ja puoluesihteerin apulaisena Kirjarinta työskenteli 1906–1907 ja Sorretun Voiman päätoimittaja Jyväskylässä 1907–1911, kunnes joutui vankilaan majesteettirikoksesta (eli keisarin tai hänen perheensä loukkaamisesta). Vapauduttuaan hän jatkoi SSN:n ja Suomen Työläisliiton sihteerinä ja Työ-lehden toimittajana Viipurissa.

Vuonna 1918 Kirjarinta siirtyi Neuvosto-Venäjälle. 1930-luvulla hän työskenteli Leningradissa fysiikan opettajana Leningradin suomalaisella koululla ja Leningradin rautatieinstituutin sotilasaineiden opettajana.

Elämänsä loppuvaiheessa Kirjarinta asui eläkeläisenä Levassovan asemalla. Hänet pidätettiin Stalinin vainoissa lokakuussa 1937, tuomittiin kuolemaan syytettynä vastavallankumouksellisesta toiminnasta ja ammuttiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vozvraštšonnyje imena visz.nlr.ru. Viitattu 31.5.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.