Viktor Blomqvist

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viktor Immanuel Blomqvist (28. helmikuuta 1872 Vaasa24. marraskuuta 1928 Vaasa) oli suomalainen faktori ja liikemies sekä sosialidemokraattien kansanedustaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blomqvist syntyi suutari Henrik Blomqvistin ja Lisa Blomqvistin lapsena Vaasassa vuonna 1872. Hän työskenteli kirjaltajana muun muassa Vasabladetissa ja Hufvudstadsbladetissa sekä vastaavana toimittaja Aamurusko-lehdessä. Myöhemmin hän toimi myös pumpulikehräämön varastonhoitajana ja Vapaan Sanan kirjapainonjohtajana. Hän myös omisti Pohjola-leipätehtaan sekä elokuvateatterin Vaasassa.

Kansanedustajana Blomqvist toimi Vaasan läänin eteläisestä vaalipiiristä vuonna 1917 noin puolen vuoden ajan. Eduskunnassa hän toimi Suuren valiokunnan, Pankkivaliokunnan sekä Elintarveasiainvaliokunnan jäsenenä. Lisäksi hän toimi Vaasan kaupunginvaltuuston sekä Sosialidemokraattisen puolueen puolueneuvoston jäsenenä. Suomen sisällissodan aikana Blomqvist vastusti vallankumousta. Valkoisten hallitus eli Vaasan senaatti levitti hänen ja toisen entisen sosiaalidemokraattisen kansanedustajan Otto Piisisen nimissä julkaistua ja Vaasassa painettua kirjasta Miten käy Suomen työväenliikkeen, jossa tuomittiin kapina ja annettiin tuki valkoisille. On mahdollista, että Blomqvist pelkästään allekirjoitti tekstin, mutta ei osallistunut sen kirjoittamiseen.

Blomqvist oli naimisissa vuodesta 1896 lähtien Hilma Maria Hellström kanssa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viktor Blomqvist. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  • Juhani Piilonen: Rintamien selustassa, s. 525–527 teoksessa Itsenäistymisen vuodet 1917–1920. osa 2: Taistelu vallasta (päätoim. Ohto Manninen). Valtionarkisto, Helsinki 1993.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.