Oskari Fredrik Laine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oskari Fredrik Laine

Oskar (Oskari) Fredrik Laine (aiemmin Heilander) (19. huhtikuuta 1870 Kiikoinen29. kesäkuuta 1947 Asikkala) oli suomalainen kansanedustaja ja yrittäjä. Eduskunnassa hän kuului SDP:n ryhmään.

Oskar Laine syntyi torppariperheeseen ja hänen vanhempansa olivat Ville Heilander ja Adolfiina Maria Tuomontytär. Vuonna 1900 hän avioitui Roosa Severiina Salmisen kanssa. Laine oli käynyt kansakoulun ja jatkanut opintojaan maanviljelyskoulussa.

Eduskuntaan hänet valittiin vain yhdeksi kaudeksi, mutta se oli kautena hyvin merkittävä, sillä kyseessä olivat ensimmäiset eduskuntavaalit. Koska Eduskunta hajotettiin jo seuraavana vuonna, niin hän ehti olla kansanedustajana vain vuosina 1907 ja 1908. Hänet valittiin kansanedustajaksi Viipurin läänin itäisestä vaalipiiristä ja Eduskunnassa hän toimi sekä lakivaliokunnan, että suuren valiokunnan jäsenenä.

Hän toimi maanviljely- ja sekatöissä Kiikassa. Yritystoimintaan hän osallistui sahaliikkeen harjoittajana Antreassa vuosina 19011912. Lisäksi hän toimi metsätöissä, kiviliikkeen harjoittajana, työnjohtajana, pienviljelijänä ja puutarhurina Jääskessä vuosina 19131944.

Oskari Laine oli vankilassa vuosina 19181919 poliittisista syistä. Mutta hän oli myös Jääsken kunnanvaltuuston jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]