Juuso Runtti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joseph (Juuso) Runtti (sukunimi aik. Runttila ja Manninen; 2. maaliskuuta 1854 Kiiminki16. huhtikuuta 1927 Oulu) oli suomalainen maanviljelijä ja vanhoillislestadiolainen maallikkosaarnaaja. Hän toimi Suomalaisen puolueen ja kokoomuksen kansanedustajana 1900-luvun alkupuolella.

Runtin vanhemmat olivat maanviljelijä Paavali Runttila ja Liisa Huttu. Hän toimi maanviljelijänä Kiimingissä ja oli myös maallikkosaarnaajana vuodesta 1877 alkaen. Runtti oli Kiimingissä kunnallisten ja kirkollisten kassojen hoitaja, ja hän toimi palo- ja eläinvakuutusyhtiöiden asiamiehenä. Juuso Runtti oli naimisissa vuodesta 1875 Maria Holman kanssa.

Runtti oli kansanedustajana 1907–1908 ja 1917–1919 edustaen Oulun läänin pohjoista vaalipiiriä. Hän kuului kokoomuksen eduskuntaryhmään 9. joulukuuta 1918 alkaen. Runtti oli myös presidentin valitsijamiehenä vuoden 1925 presidentinvaaleissa. Hän oli Kiimingin kuntakokouksen puheenjohtajana ja oli lisäksi kirkolliskokouksen jäsenenä.

  • Juuso Runtti Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  • Heikki Karvosenoja: Juuso Runtti : Kirkon ja yhteiskunnan rakentaja. Teoksessa Jokivarren savuista kasvukunnaksi – Kiiminki 150 vuotta, verkossa: Runtti Kirjasto Virma (Arkistoitu – Internet Archive).