Ernst Saari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johan Ernst Saari (aiemmin Ylisaari; 20. heinäkuuta 1882 Lapua29. maaliskuuta 1918 Tampere) oli suomalainen maanviljelijä ja suomalaisen puolueen kansanedustaja.

Saaren vanhemmat olivat maanviljelijä Juho Ylisaari ja Wilhelmiina Leskelä. Kansakoulun käytyään Saari oli maanviljelijänä Lapualla ja toimi myös yhden vuoden Lapuan osuuskaupan johtajana. Saari oli Osuusteurastamo Itikan hallintoneuvoston puheenjohtaja ja Meijeriliitto Muurahaisten johtokunnan varapuheenjohtaja sekä oli jäsenenä Valion hallintoneuvostossa ja Vaasa-lehden, Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuran sekä Etelä-Pohjanmaan osuuskauppapiirin johtokunnissa.

Saari oli suomalaisen puolueen kansanedustajana 1914–1918 edustaen Vaasan läänin pohjoista vaalipiiriä. Hän oli myös Lapuan kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja.

Saari oli naimisissa Tyyne Elisabeth Filppulan kanssa vuodesta 1905.

Saari murhattiin Suomen sisällissodan Tampereen taistelun aikana. Hänet löydettiin murhattuna pitkänäperjantaina 1918 kellarista Tampereen Tammelasta. Punaisten vankina ollut Saari ei pystynyt kätensä loukattuaan vallitöihin, joten eräs turkulainen kaartilainen kuljetti hänet toiselle puolelle kaupunkia ja murhasi hänet. Saari haudattiin aluksi tuntemattomana punaisten joukkohautaan, mutta löydettiin uudelleen haudattaessa pistimen reikä rinnassaan.

  • Ernst Saari Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  • Suupohjan Kaiku nro 48