Luettelo Suomen senaattoreista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen senaatin (vuoteen 1816 keisarillinen hallituskonselji) jäseninä vuosina 1809–1918 toimineista henkilöistä, joista alettiin vuodesta 1858 alkaen käyttää nimitystä senaattori.[1]

Senaatti oli jaettu talousosastoon ja oikeusosastoon, jotka syksyllä 1918 muutettiin valtioneuvostoksi ja korkeimmaksi oikeudeksi. Kummallakin osastolla oli vuodesta 1822 nimetty varapuheenjohtaja (koko senaatin yhteisenä puheenjohtajana oli Suomen kenraalikuvernööri).[2] Lisäksi vuosina 1857–1891 kaksi senaattoria kerrallaan oli Suomen asiain komitean jäseninä Pietarissa.[3]

Senaatin jäseninä toimi kaikkiaan 279 henkilöä. Talousosastossa oli kaikkiaan 169 jäsentä ja oikeusosastossa 128; lisäksi 18 henkilöä ehti toimimaan kummassakin osastossa. Kerrallaan senaatissa oli alkujaan 14 jäsentä, loppuaikoina 22.[2]

Talousosasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talousosaston toimituskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talousosasto oli jaettu toimituskuntiin, joiden määrä vaihteli viidestä yhdeksään. Jokaisen toimituskunnan päällikkönä oli senaattori ja joissakin apulaispäällikkönä toinen, minkä lisäksi osa senaattoreista oli ilman omaa toimituskuntaa.[2] Talousosastoon kuuluivat sen toiminnan aikana seuraavat toimituskunnat:

  • kansliatoimituskunta, vuodesta 1869 siviilitoimituskunta (1809–1918)
  • valtiovarain- eli finanssitoimituskunta (1809–1918)
  • kirkollistoimituskunta (1809–1918)
  • kamaritoimituskunta (1809–1917)
  • sotilastoimituskunta (1809–1841, 1858–1903, 1918 nimellä sota-asiain toimituskunta)
  • maanviljelystoimituskunta (1860–1918)
  • kansliatoimituskunta (1888–1892)
  • kauppa- ja teollisuustoimituskunta (1888–1918)
  • kulkulaitostoimituskunta (1892–1918)
  • oikeustoimituskunta (1892–1918)
  • sosiaalitoimituskunta (1917–1918)
  • elintarviketoimituskunta (1918)
  • ulkoasiaintoimituskunta (1918)

Marraskuun 1917 alussa siviilitoimituskunta nimettiin sisäasiaintoimituskunnaksi, maanviljelystoimituskunta maataloustoimituskunnaksi, kirkollistoimituskunta kirkollis- ja opetusasiaintoimituskunnaksi sekä kulkulaitostoimikunta kulkulaitos- ja yleisten töiden toimituskunnaksi.

Talousosaston senaattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Elinvuodet Senaattorina Toimituskunta Vpj[h 1]
Mannerheim, Carl ErikCarl Erik Mannerheim 1759–1837 2.10.1809 – 18.2.1816, 15.2.1820 – 1.3.1826 kansl. 1809–1816, salk. 1820–1822 1820–1826
Nordenswan, Henrik ChristianHenrik Christian Nordenswan 1762–1822 2.10.1809 – 1.10.1812 kam.
Troil, Knut vonKnut von Troil 1760–1825 2.10.1809 – 14.9.1814 salkuton
Tulindberg, ErikErik Tulindberg 1761–1814 2.10.1809 – 1.10.1812 valtiov.
Rotkirch, Carl FredrikCarl Fredrik Rotkirch 1755–1832 9.10.1809 – 1.10.1812 kirk.
de Geer, Robert WilhelmRobert Wilhelm de Geer 1750–1820 14.11.1809 – 4.11.1820 (k.) sot. 1809–1820
Idman, Carl JohanCarl Johan Idman (1814 Idestam) 1759–1821 11.1.1810 – 1.10.1814 kansl. ap. 1810–1811, valtiov. ap. 1811, kirk. 1812–1814
Reuterskjöld, Heribert ConradHeribert Conrad Reuterskjöld 1765–1821 23.2.1811 – 27.6.1821 (k.) sot. ap. 1811–1820, sot. 1820–1821
Ladau, Gustaf WilhelmGustaf Wilhelm Ladau 1765–1833 21.1.1812 – 16.8.1833 (k.) salkuton
Haartman, Gabriel Erik vonGabriel Erik von Haartman 1757–1815 17.12.1811 – 2.8.1815 (k.) valtiov. ap. 1811–1812, valtiov. 1812–1815, vt. kam. 1812–1813
Palmfelt, August FredrikAugust Fredrik Palmfelt 1767–1814 18.9.1812 – 20.4.1814 (k.) salkuton
Stierwald, Reinhold WilhelmReinhold Wilhelm Stierwald 1766–1815 1.1.1814 – 21.12.1815 (k.) kam.
Schultén, Nathanael Gerhard afNathanael Gerhard af Schultén 1750–1825 1.10.1814 – 1.10.1822 kirk.
Nyberg, Fredrik LorentzFredrik Lorentz Nyberg 1768–1831 29.2.1816 – 1.10.1825 kam.
Sacklén, Clas JohanClas Johan Sacklén (1818 Edelskiöld) 1762–1840 29.2.1816 – 1.10.1820 valtiov.
Wallenius, ErikErik Wallenius 1779–1846 29.2.1816 – 1.10.1820 kansl.
Ehrenström, Johan AlbrechtJohan Albrecht Ehrenström 1762–1847 15.2.1820 – 1.10.1825 salkuton
Walleen, Carl JohanCarl Johan Walleen 1781–1867 15.2.1820 – 1.10.1822 kansl.
Falck, Anders HenrikAnders Henrik Falck 1772–1851 1.10.1820 – 10.4.1833 valtiov. 1828–1833
Kothen, Gustaf vonGustaf von Kothen 1778–1851 1.10.1820 – 16.6.1833 salkuton 1820–1823, kam. ap. 1823–1825, kam. 1825–1833
Finckenberg, Abraham ArvidAbraham Arvid Finckenberg 1769–1840 8.8.1821 – 20.11.1834 sot.
Richter, Carl FredrikCarl Fredrik Richter 1782–1858 1.10.1822 – 1.6.1831, 1.10.1834 – 1.10.1840 kansl.
Walheim, JohanJohan Walheim 1779–1842 1.10.1822 – 1.10.1840 kirk. 1822–1831, 1833–1840, kansl. 1831–1833
Klinckowström, Otto WilhelmOtto Wilhelm Klinckowström 1778–1850 1.10.1825 – 2.6.1847 salkuton
Born, Samuel Fredrik vonSamuel Fredrik von Born 1782–1850 26.1.1826 – 1.10.1828 salkuton 1828 1826–1828 (vt.)
Haartman, Lars Gabriel vonLars Gabriel von Haartman 1789–1859 8.2.1830 – 1.8.1831, 1.5.1840 – 29.4.1858 salkuton 1830–1831, valtiov. 1840–1858 1841–1858
Klick, CarlCarl Klick 1792–1837 1.8.1831 – 15.3.1837 (k.) salkuton 1831–1833, 1834–1837, kam. 1833–1834
Hjärne, GustafGustaf Hjärne 1768–1845 1.10.1831 – 1.10.1841 kirk. 1831–1833 1833–1841
Jägerhorn, Lars RutgerLars Rutger Jägerhorn 1789–1859 10.4.1833 – 2.2.1853 kansl. 1833–1834, sot. 1834–1840, kirk. 1840–1841, salkuton 1841–1853
Sacklén, LarsLars Sacklén (1837 Sackleen) 1788–1870 10.4.1833 – 5.12.1854 valtiov. 1833–1840, kansl. 1840–1854
Ramsay, Carl AugustCarl August Ramsay 1791–1851 1.10.1834 – 1.10.1844 kam. 1834–1841, salkuton 1841–1844
Björkstén, Bror UlrikBror Ulrik Björkstén (1853 af Björksten) 1795–1856 31.5.1837 – 14.9.1856 (k.) salkuton 1837–1840, 1853–1856, sot. 1840–1841, kam. 1841–1853
Heurlin, Carl Edvard afCarl Edvard af Heurlin 1790–1844 1.5.1840 – 15.12.1844 (k.) valtiov. ap.
Pipping, Fredrik WilhelmFredrik Wilhelm Pipping 1783–1868 1.10.1841 – 29.10.1855 kirk. 1841–1853, salkuton 1853–1855
Schultén, Otto Reinhold afOtto Reinhold af Schultén 1798–1884 1.10.1844 – 5.12.1854 salkuton
Trapp, Carl WilhelmCarl Wilhelm Trapp 1801–1856 26.2.1845 – 20.12.1855 valtiov. ap. 1845–1853, kam. 1853–1855
Cronstedt, Carl OlofCarl Olof Cronstedt 1800–1883 16.4.1845 – 1.10.1870 salkuton 1845–1868, vt. kam. 1868–1870
Armfelt, Gustaf MagnusGustaf Magnus Armfelt 1792–1856 1.10.1847 – 1.10.1853 salkuton
Nordenstam, Johan MauritzJohan Mauritz Nordenstam 1802–1882 11.5.1848 – 8.6.1882 (k.) salkuton 1848–1858 1858–1882
Born, Axel LudvigAxel Ludvig Born 1802–1887 2.2.1853 – 1.10.1867 valtiov. ap. 1853–1859, 1862–1867, salkuton 1860–1862, vt. valtiov. 1863
Kothen, Casimir vonCasimir von Kothen 1807–1880 1.10.1853 – 12.7.1859 kirk. 1853–1858[h 2], sot. 1858–1859
Hisinger, Robert AxelRobert Axel Hisinger 1805–1859 5.12.1854 – 21.11.1855 salkuton
Nordenheim, Mauritz WilhelmMauritz Wilhelm Nordenheim 1807–1872 5.12.1854 – 27.5.1869 kansl. 1854–1865, salkuton 1865–1869
Brunér, Frans Olof afFrans Olof af Brunér 1807–1874 21.11.1855 – 1.9.1857/[h 3]28.9.1874 (k.) salkuton 1855–1856, kansl. ap. 1856–1857, SAK 1857–1874
Federley, BerndtBerndt Federley 1799–1863 20.12.1855 – 3.6.1862 kam.
Furuhjelm, VictorVictor Furuhjelm 1810–1872 20.12.1855 – 20.10.1868 kirk. ap. 1855–1858, kirk. 1858–1868
Trapp, RobertRobert Trapp (1868 von Trapp) 1802–1875 23.12.1857 – 1.10.1865, 1.10.1867 – 21.4.1871 salkuton 1857–1859, sot. 1859–1862, kam. 1862–1865, 1867–1868, valtiov. 1868–1871
Langenskiöld, Carl FabianCarl Fabian Langenskiöld 1810–1863 30.12.1857 – 29.6.1863 (k.) valtiov.
Edelheim, Frans IvarFrans Ivar Edelheim 1804–1884 29.4.1858 – 1.10.1867 salkuton 1858–1865, kam. 1865–1867
Antell, Samuel HenrikSamuel Henrik Antell 1810–1874 1.10.1859 – 1.10.1862, 12.12.1866 – 31.10.1874 (k.) salkuton 1859–1862, kansl. 1866–1869, siv. 1869–1874
Gripenberg, Johan Ulrik SebastianJohan Ulrik Sebastian Gripenberg 1795–1869 1.5.1861 – 21.11.1866 maanv.
Furuhjelm, Sten Knut JohanSten Knut Johan Furuhjelm 1813–1892 1.10.1862 – 20.4.1882 sot.
Snellman, Johan VilhelmJohan Vilhelm Snellman 1806–1881 1.7.1863 – 15.7.1868 valtiov.
Born, Johan August vonJohan August von Born 1815–1878 1.10.1865 – 10.5.1873 kam. 1865–1866, maanv. 1866–1873
Indrenius, BernhardBernhard Indrenius 1812–1884 9.3.1866 – 13.7.1869/[h 3]18.2.1882 salkuton 1866–1882, SAK 1869–1882
Norrmén, OscarOscar Norrmén 1822–1889 1.10.1867 – 1.12.1888 valtiov. ap. 1867–1871, kam. 1871–1873, maanv. 1873–1888
Palmén, Johan PhilipJohan Philip Palmén 1811–1896 1.12.1868 – 17.5.1871 kirk.
Mechelin, Henrik AdolfHenrik Adolf Mechelin 1813–1889 27.6.1869 – 1.10.1885 salkuton 1869–1871, kirk. 1871–1885
Molander, Clas HermanClas Herman Molander 1817–1897 27.11.1869 – 3.12.1897 (k.) salkuton 1869–1870, kam. 1870–1871, valtiov. 1871–1897
Haartman, Victor vonVictor von Haartman 1830–1895 1.10.1870 – 1.10.1882/[h 3]1.10.1888 salkuton 1870–1871, valtiov. ap. 1871–1882, SAK 1882–1888
Knorring, Eugen Theodor vonEugen Theodor von Knorring 1812–1874 17.5.1871 – 10.6.1874 (k.) siv. ap.
Forselles, Edvard Gustaf afEdvard Gustaf af Forselles 1817–1891 1.9.1871 – 1.10.1885 salkuton 1871–1882 1882–1885
Thilén, Theodor SebastianTheodor Sebastian Thilén 1818–1887 20.5.1873 – 20.4.1882 kam.
Nykopp, Albert WernerAlbert Werner Nykopp 1826–1882 1.10.1874 – 8.1.1882 (k.) siv. ap. 1874–1875, siv. 1875–1882
Zilliacus, Henrik Wilhelm JohanHenrik Wilhelm Johan Zilliacus 1823–1887 27.1.1875 – 2.8.1887 (k.) siv. ap.
Oker-Blom, Christian TheodorChristian Theodor Oker-Blom 1822–1900 16.1.1882 – 1.10.1888/[h 3]19.11.1891 siv. 1882, sot. 1882–1888, SAK 1888–1891
Forsman, Georg ZachariasGeorg Zacharias Forsman (1884 Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen) 1830–1903 1.10.1882 – 28.3.1899 kam. 1882–1885, kirk. 1885–1899
Hellens, Lars Theodor vonLars Theodor von Hellens 1826–1896 1.10.1882 – 24.1.1884 siv.
Mechelin, LeoLeo Mechelin 1839–1914 1.10.1882 – 20.6.1890, 1.12.1905 – 4.6.1908 valtiov. ap. 1882–1888, kaup. 1888–1890 1905–1908
Lerche, FredrikFredrik Lerche 1826–1899 23.11.1882 – 1.10.1891 salkuton
Kraemer, Carl Gustaf Mortimer vonCarl Gustaf Mortimer von Kraemer 1817–1898 24.1.1884 – 1.10.1885 siv.
Daehn, Woldemar vonWoldemar von Daehn 1838–1900 1.10.1885 – 7.2.1889 siv.
Ignatius, Karl FerdinandKarl Ferdinand Ignatius 1837–1909 1.10.1885 – 27.8.1900, 1.12.1905 – 4.6.1908 kam.
Troil, Samuel Werner vonSamuel Werner von Troil 1833–1900 1.10.1885 – 23.11.1891 1885–1891
Sohlman, Johan GustafJohan Gustaf Sohlman 1837–1908 14.9.1887 – 1.10.1891, 8.6.1893 – 16.5.1901 siv. ap. 1887–1888, kansl. 1888–1891, salkuton 1893–1899, kirk. 1899–1901
Alfthan, Georg vonGeorg von Alfthan 1828–1896 1.10.1888 – 4.2.1896 (k.) sot. 1888, maanv. 1888–1892, kulk. 1892–1896
Procopé, Victor NapoleonVictor Napoleon Procopé 1839–1906 1.12.1888 – 22.7.1891 sot.
Tudeer, Sten CarlSten Carl Tudeer 1840–1905 22.2.1889 – 19.10.1900 siv. 1891–1900
Arppe, Adolf EdvardAdolf Edvard Arppe 1818–1894 20.6.1890 – 13.4.1894 (k.) kaup.
Melan, Carl Otto GabrielCarl Otto Gabriel Melan 1839–1920 6.8.1891 – 26.10.1894 sot.
Eneberg, WaldemarWaldemar Eneberg 1840–1904 1.10.1891 – 8.6.1904 (k.) salkuton 1891–1893, siv. 1893–1897, oik. 1897–1904
Gripenberg, JohannesJohannes Gripenberg 1842–1893 1.10.1891 – 20.5.1893 (k.) kansl. 1891–1892, maanv. 1892–1893
Troil, Gustaf Axel Samuel vonGustaf Axel Samuel von Troil 1837–1909 19.12.1891 – 5.7.1900 siv. 1891–1893, maanv. 1893–1900
Nybergh, Carl AugustCarl August Nybergh (1896 af Nyborg) 1833–1927 1.10.1892 – 2.1.1897 oik. 1892–1897
Gadd, Otto ViktorinusOtto Viktorinus Gadd 1831–1898 1.10.1894 – 19.6.1898 (k.) kaup. 1894–1896, sot. 1896–1898
Järnefelt, August AlexanderAugust Alexander Järnefelt 1833–1896 26.10.1894 – 15.4.1896 (k.) sot.
Bergbom, Erik OssianErik Ossian Bergbom (1904 Wuorenheimo) 1845–1917 12.2.1896 – 11.11.1905 kulk.
Gripenberg, LennartLennart Gripenberg 1852–1933 13.5.1896 – 5.7.1900, 1.12.1905 – 10.8.1907 kaup. 1896–1900, kulk. 1905–1907
Palin, Hjalmar GeorgHjalmar Georg Palin 1848–1907 2.1.1897 – 21.12.1899 siv.
Charpentier, Gustaf Robert AlfredGustaf Robert Alfred Charpentier 1839–1914 28.12.1897 – 27.8.1900 valtiov.
Schauman, WaldemarWaldemar Schauman 1844–1911 12.9.1898 – 5.7.1900 sot.
Nybergh, AugustAugust Nybergh 1851–1920 3.1.1899 – 11.11.1899, 1.12.1905 – 23.4.1909 salkuton 1899 (?), oik. 1905–1909
Boehm, EdvardEdvard Boehm (1903 von Boehm) 1841–1919 11.11.1899 – 11.11.1905 salkuton 1899–1900, siv. 1900–1905
Spåre, Knut Robert Karl WalfridKnut Robert Karl Walfrid Spåre 1831–1903 21.12.1899 – 3.7.1903 (k.) salkuton 1899–1900 (?), maanv. 1900–1903
Blom, Michael Leonard vonMichael Leonard von Blom 1856–1919 5.7.1900 – 20.11.1905 sot. 1900–1903, salkuton 1903–
Fellman, Gustaf EsaiasGustaf Esaias Fellman 1843–1916 5.7.1900 – 11.11.1905 kam.
Åkerman, Henrik WillehadHenrik Willehad Åkerman 1841–1919 27.8.1900 – 2.5.1901 valtiov. 1900, kaup. 1900–1901
Linder, ConstantinConstantin Linder 1836–1908 19.10.1900 – 18.1.1905 1900–1905
Neovius, Edvard RudolfEdvard Rudolf Neovius 1851–1917 28.10.1900 – 20.6.1905 valtiov.
Genetz, ArvidArvid Genetz 1848–1915 16.5.1901 – 11.11.1905 kirk.
Ramsay, AugustAugust Ramsay 1859–1943 16.5.1901 – 27.8.1901 kaup.
Åkerman, Daniel WoldemarDaniel Woldemar Åkerman 1843–1919 25.10.1901 – 7.2./[h 4]11.5.1905 kaup. 1901–1904, oik. 1904–1905
Kihlman, Alfred OswaldAlfred Oswald Kihlman 1858–1938 17.10.1903 – 11.11.1905 maanv.
Gripenberg, SebastianSebastian Gripenberg 1850–1929 1.11.1904 – 11.11.1905 kaup.
Streng, EmilEmil Streng 1838–1911 29.3.1905 – 11.11.1905 1905
Lang, Thedor HjalmarThedor Hjalmar Lang 1856–1921 15.7.1905 – 11.11.1905 oik.
Neovius, ErnstErnst Neovius 1873–1932 2.8.1905 – 11.11.1905 valtiov.
Antell, KastenKasten Antell 1845–1906 1.12.1905 – 20.11.1906 (k.) valtiov.
Donner, OttoOtto Donner 1835–1909 1.12.1905 – 4.6.1908 kirk.
Kari, Juho KyöstiJuho Kyösti Kari 1868–1921 1.12.1905 – 28.2.1907 salkuton
Lilius, Frans HugoFrans Hugo Lilius 1860–1936 1.12.1905 – 1.8.1908 siv.
Schildt, OnniOnni Schildt 1851–1913 1.12.1905 – 23.4.1909 maanv.
Stjernvall, FredrikFredrik Stjernvall 1845–1916 1.12.1905 – 4.6.1908 salkuton 1905–1908, vt. kaup. 1907–1908
Ståhlberg, Kaarlo JuhoKaarlo Juho Ståhlberg 1865–1952 1.12.1905 – 2.12.1907 kaup.
Castrén, KaarloKaarlo Castrén 1860–1938 8.10.1906 – 23.4.1909 siv. ap. 1906–1908, siv. 1908–1909
Wegelius, TheodorTheodor Wegelius 1850–1932 11.12.1906 – 1.8.1908 valtiov.
Hjelt, EdvardEdvard Hjelt 1855–1921 2.12.1907 – 23.4.1909 kirk. ap. 1907–1908, vt. kaup. 1908 1908–1909
Danielson-Kalmari, Johan RichardJohan Richard Danielson-Kalmari 1853–1933 1.8.1908 – 13.11.1909 salkuton
Hjelt, AugustAugust Hjelt 1862–1919 1.8.1908 – 13.11.1909 kam. 1908–1909 1909 (vt.)
Lindberg, VernerVerner Lindberg 1852–1909 1.8.1908 – 10.2.1909 (k.) kulk.
Paasikivi, Juho KustiJuho Kusti Paasikivi 1870–1956 1.8.1908 – 13.11.1909, 27.5.1918 – 27.11.1918 valtiov. 1908–1909 1918
Rautapää, HugoHugo Rautapää 1874–1922 1.8.1908 – 13.11.1909 siv. ap.
Stenroth, OttoOtto Stenroth 1861–1939 1.8.1908 – 23.4.1909, 27.5.1918 – 27.11.1918 kaup. 1908–1909, ulk. 1918
Yrjö-Koskinen, Yrjö KoskinenYrjö Koskinen Yrjö-Koskinen 1854–1917 1.8.1908 – 13.11.1909 kirk. 1908–1909, vt. kaup. 1909
Wrede, OttoOtto Wrede 1851–1936 23.7.1909 – 13.11.1909 maanv.
Wirenius, AndersAnders Wirenius 1850–1919 10.10.1909 – 26.3.1917 vt. kirk. 1909–1910, 1912–1917, vt. kaup. 1909–1912 1909 (vt.)
Kraatz, PaulPaul Kraatz 1863–1926 12.10.1909 – 26.3.1917 vt. kam. 1909–1910, vt. maanv. 1909–1910, vt. kirk. 1910–1912, vt. kaup. 1912–1917
Sillman, TeodorTeodor Sillman 1854–1926 13.10.1909 – 14.2.1910 salkuton
Hedlund, ViktorViktor Hedlund 1853–1922 14.10.1909 – 26.3.1917 vt. valtiov. 1909–1917, vt. siv. 1909
Berg, ErikErik Berg 1876–1945 19.10.1909 – 26.3.1917 vt. kulk. 1909–1910, 1911–1917
Markov, VladimirVladimir Markov 1859–1919 13.11.1909 – 21.4.1913 vt. siv. 1909–1912 1909–1913
Kothen, Aleksander vonAleksander von Kothen 1867–1919 12.1.1910 – 26.3.1917 vt. maanv. 1910–1917
Saarikoski, FelixFelix Saarikoski 1857–1920 21.1.1910 – 24.1.1913 vt. oik.
Hosiainov, AlekseiAleksei Hosiainov 1861–1913 14.2.1910 – 12.1.1911 vt. kam.
Rainesalo, ErnestiErnesti Rainesalo 1864–1929 14.2.1910 – 26.3.1917 vt. siv. ap. 1910–1912, vt. siv. 1912–1913, vt. kam. 1913–1917
Ivanov, PlatonPlaton Ivanov 1863–1939 7.4.1911 – 27.5.1913 vt. kam.
Ganskau, MihailMihail Ganskau 1867–? 20.6.1912 – 26.3.1917 vt. siv. ap. 1912–1913, vt. siv. 1913–1917
Semenov, ViktorViktor Semenov 1858–1919 29.7.1912 – 26.3.1917 vt. kirk. ap.
Kasanski, KonstantinKonstantin Kasanski 1867–? 24.1.1913 – 26.6.1914 vt. oik.
Borovitinov, MihailMihail Borovitinov 1874–? 16.5.1913 – 16.3.1917 1913–1917
Strandman, AleksanderAleksander Strandman 1856–1933 18.6.1913 – 26.3.1917 vt. siv. ap.
Baranovski, VsevolodVsevolod Baranovski 1853–? 10.3.1914 – 26.3.1917 vt. oik.
Brofeldt, ArthurArthur Brofeldt 1868–1927 26.6.1914 – 26.3.1917 salkuton
Tokoi, OskariOskari Tokoi 1873–1963 26.3.1917 – 6.9.1917 1917
Ailio, JuliusJulius Ailio 1872–1933 26.3.1917 – 8.9.1917 siv. ap.
Ehrnrooth, LeoLeo Ehrnrooth 1877–1951 26.3.1917 – 27.11.1917 kaup., vt. valtiov. & vt. kaup. ap.[h 5]
Holsti, RudolfRudolf Holsti 1881–1945 26.3.1917 – 27.11.1917 salkuton, vt. sos.[h 5]
Kallio, KyöstiKyösti Kallio 1873–1940 26.3.1917 – 17.8.1918 maanv. 1917–1918, vt. kam. & vt. kulk. ap. 1917[h 5]
Paasivuori, MattiMatti Paasivuori 1866–1937 26.3.1917 – 8.9.1917 kaup. ap.
Serlachius, AllanAllan Serlachius 1870–1935 26.3.1917 – 27.11.1917 siv., vt. siv. ap.[h 5]
Setälä, Emil NestorEmil Nestor Setälä 1864–1935 26.3.1917 – 27.11.1918 kirk. 1917 (vt.)[h 5]
Tanner, VäinöVäinö Tanner 1881–1966 26.3.1917 – 8.9.1917 valtiov.
Tulenheimo, AnttiAntti Tulenheimo 1879–1952 26.3.1917 – 27.11.1917 oik., vt. kulk.[h 5]
Voionmaa, VäinöVäinö Voionmaa 1869–1947 26.3.1917 – 8.9.1917 kulk.
Wuolijoki, WäinöWäinö Wuolijoki 1872–1947 26.3.1917 – 8.9.1917 kam.
Åkerman, HaraldHarald Åkerman 1869–1943 17.9.1917 – 27.11.1917 kam.
Svinhufvud, Pehr EvindPehr Evind Svinhufvud 1861–1944 27.11.1917 – 27.5.1918[h 6] 1917–1918
Arajärvi, JuhaniJuhani Arajärvi 1867–1941 27.11.1917 – 27.11.1918 valtiov.
Castrén, ArthurArthur Castrén 1866–1946 27.11.1917 – 27.11.1918 sis.
Castrén, JalmarJalmar Castrén 1873–1946 27.11.1917 – 27.11.1918 kulk.
Frey, AlexanderAlexander Frey 1877–1945 27.11.1917 – 29.6.1918 sis. ap.
Louhivuori, Oskari WilhoOskari Wilho Louhivuori 1884–1953 27.11.1917 – 29.6.1918 sos.
Pehkonen, Eero YrjöEero Yrjö Pehkonen 1882–1949 27.11.1917 – 17.8.1918 maat. ap.
Renvall, HeikkiHeikki Renvall 1872–1955 27.11.1917 – 27.11.1918 kaup.
Talas, OnniOnni Talas 1877–1958 27.11.1917 – 27.11.1918 oik.
Paloheimo, Hjalmar GabrielHjalmar Gabriel Paloheimo 1864–1919 27.5.1918 – 27.11.1918 elint. 1918, maat. 1918
Sario, SamuliSamuli Sario 1874–1957 27.5.1918 – 27.11.1918 salkuton 1918, sos. 1918
Thesleff, WilhelmWilhelm Thesleff 1880–1941 27.5.1918 – 27.11.1918 sot.

[4][5][6]

Petter Johan Bladh oli nimetty vuonna 1809 ensimmäisen hallituskonseljin talousosaston jäseneksi, mutta hän sai eron ennen kuin ehti aloittaa tehtävässä. Arndt Johan Winter nimettiin 1812 kamaritoimituskunnan päälliköksi, mutta hän ei ottanut tointa vastaan.[7]

Oikeusosasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaatin oikeusosasto toimi Suomen ylimpänä oikeusasteena ja ratkaisi viime kädessä kaikki asiat, jotka alemmista oikeuksista tulivat sen tutkittavaksi. Oikeusosastossa ei ollut toimituskuntia.

Oikeusosaston senaattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Elinvuodet Senaattorina Vpj[h 1]
Tandefelt, AdolfAdolf Tandefelt 1747–1822 2.10.1809 – 5.1.1822 (k.) 1809–1822
Carp, CarlCarl Carp 1760–1811 2.10.1809 – 20.9.1811 (k.)
Gyldenstolpe, Carl EdvardCarl Edvard Gyldenstolpe 1770–1831 2.10.1809 – 14.3.1817, 1.10.1822 – 11.4.1831 (k.) 1822–1831
Krogius, Fredrik WilhelmFredrik Wilhelm Krogius (1817 Edelheim) 1770–1833 2.10.1809 – 25.5.1833 (k.)
Wallerian, Hans HenrikHans Henrik Wallerian 1747–1810 2.10.1809 – 21.11.1810 (k.)
Willebrand, Adolf Fredrik vonAdolf Fredrik von Willebrand 1766–1845 2.10.1809 – 12.9.1814/[h 3]1.10.1822
Ervast, HenrikHenrik Ervast 1776–1838 14.11.1809 – 1.10.1812, 6.3.1833 – 23.9.1838 (k.)
Öhmann, AbrahamAbraham Öhmann 1758–1814 9.2.1811 – 14.12.1814 (k.)
Krook, Johan MagnusJohan Magnus Krook 1760–1828 17.12.1811 – 15.1.1828 (k.)
Sattler, Carl AdolfCarl Adolf Sattler 1751–1815 12.2.1812 – 23.5.1815 (k.)
Hisinger, Jacob WilhelmJacob Wilhelm Hisinger 1767–1843 1.10.1812 – 1.10.1831
Fabritius, BerndtBerndt Fabritius 1765–1835 29.2.1816 – 29.12.1835 (k.)
Falck, Anders HenrikAnders Henrik Falck 1772–1851 29.2.1816 – 1.10.1820
Mellin, Axel GustafAxel Gustaf Mellin 1775–1856 29.2.1816 – 1.7.1822[h 3], 29.3.1826 – 5.12.1854 1831–1854
Orraeus, Anders WilhelmAnders Wilhelm Orraeus 1761–1826 14.3.1817 – 20.2.1826 (k.)
Richter, Carl FredrikCarl Fredrik Richter 1782–1858 1.10.1820 – 1.10.1822, 1.6.1831– 1.10.1834
Hising, Carl GerhardCarl Gerhard Hising 1782–1844 1.7.1822 – 9.9.1844 (k.)
de la Chapelle, Albrecht Fredrik RichardAlbrecht Fredrik Richard de la Chapelle 1785–1859 16.7.1822 – 25.3.1856
Avellan, Carl AdamCarl Adam Avellan 1776–1857 30.1.1828 – 7.6.1833
Krook, Bengt DetlofBengt Detlof Krook 1783–1846 1.10.1828 – 1.10.1831
Winter, Johan PetterJohan Petter Winter 1788–1872 1.8.1831 – 1.10.1841
Kothen, Gustaf vonGustaf von Kothen 1778–1851 16.6.1833 – 26.1.1851 (k.)
Holmberg, Johan GustafJohan Gustaf Holmberg 1779–1854 1.10.1834 – 26.10.1836
Brander, Ernst FredrikErnst Fredrik Brander 1788–1860 4.5.1836 – 1.10.1841
Lohman, AugustAugust Lohman 1794–1863 22.3.1837 – 26.2.1851
Forsman, Johan WilliamJohan William Forsman 1788–1883 3.1.1839 – 1.10.1856
Rehbinder, Otto ReinholdOtto Reinhold Rehbinder 1795–1855 1.10.1841 – 17.1.1855 (k.)
Törnqvist, Pehr JonasPehr Jonas Törnqvist 1788–1870 28.5.1841 – 1.10.1862
Edelheim, Paul HenrikPaul Henrik Edelheim 1801–1855 4.12.1844 – 24.6.1855 (k.)
Bergbom, Johan ErikJohan Erik Bergbom 1796–1869 26.2.1851 – 13.9.1869 (k.)
Hisinger, Robert AxelRobert Axel Hisinger 1805–1859 16.4.1851 – 5.12.1854, 21.11.1855 – 8.7.1859 (k.)
Sackleen, LarsLars Sackleen 1788–1870 5.12.1854 – 1.10.1865 1854–1865
Nordenheim, Claës GabrielClaës Gabriel Nordenheim 1805–1875 5.12.1854 – 4.11.1869
Forssell, Lars ReinholdLars Reinhold Forssell 1799–1857 15.2.1855 – 18.5.1857 (k.)
Gadd, Carl EdvardCarl Edvard Gadd 1800–1883 25.3.1856 – 23.4.1856
Cedercreutz, Carl EmilCarl Emil Cedercreutz 1806–1869 1.10.1856 – 1.9.1857/[h 3]22.2.1869 (k.)
Trapp, RobertRobert Trapp 1802–1875 1.10.1856 – 23.12.1857, 1.10.1865 – 1.10.1867
Peterson, Bror Pehr MarkusBror Pehr Markus Peterson 1801–1878 10.6.1857 – 1.10.1867
Munck, Adolf FredrikAdolf Fredrik Munck 1800–1886 1.9.1857 – 1.10.1867
Granlund, JohanJohan Granlund 1798–1876 10.3.1858 – 1.10.1867
Ekbom, Selim MohamedSelim Mohamed Ekbom 1807–1886 25.8.1859 – 7.10.1862
Rotkirch, Gustaf FredrikGustaf Fredrik Rotkirch 1815–1884 1.10.1862 – 15.7.1868
von Knorring, Eugen TheodorEugen Theodor von Knorring 1812–1874 28.10.1862 – 31.7.1863, 1.10.1867 – 17.5.1871
Schultén, Otto Reinhold afOtto Reinhold af Schultén 1798–1884 11.7.1863 – 1.10.1874 1865–1874
Forsman, WilhelmWilhelm Forsman 1816–1880 1.10.1867 – 4.12.1874/[h 3]18.3.1880 (k.)
Palmén, Johan PhilipJohan Philip Palmén 1811–1896 1.10.1867 – 1.12.1868, 25.12.1877 – 30.6.1896 (k.) 1877–1896
Snellman, JohnJohn Snellman 1815–1883 1.10.1867 – 8.10.1875
de la Chapelle, Frans RichardFrans Richard de la Chapelle 1818–1871 20.10.1868 – 20.4.1870
Dahl, Johan DanielJohan Daniel Dahl 1816–1892 1.12.1868 – 23.3.1882
Furuhjelm, VictorVictor Furuhjelm 1810–1872 4.11.1869 – 1.1.1872 (k.)
Wasastjerna, Jakob ViktorJakob Viktor Wasastjerna 1819–1895 27.11.1869 – 29.12.1890
Wallensköld, Adolf WaldemarAdolf Waldemar Wallensköld 1828–1873 1.10.1870 – 17.3.1873 (k.)
Nykopp, Albert WernerAlbert Werner Nykopp 1826–1882 17.5.1871 – 1.10.1874
Brunou, Alexander AugustAlexander August Brunou 1821–1887 7.2.1872 – 19.10.1887 (k.)
Lönnblad, Frans EmilFrans Emil Lönnblad 1823–1887 13.6.1872 – 3.4.1879
Sederholm, Carl Adolf TheodorCarl Adolf Theodor Sederholm (1886 Cederholm) 1824–1911 20.5.1873 – 25.12.1877, 1.10.1882/[h 3]1.10.1888 – 24.2.1900 1898–1900
Örn, Robert IsidorRobert Isidor Örn 1824–1885 25.10.1874 – 25.10.1877 1874–1877
Gejtel, Gustaf FredrikGustaf Fredrik Gejtel 1821–1888 27.5.1874 – 1.10.1885
Hellens, Lars Theodor vonLars Theodor von Hellens 1826–1896 1.1.1875 – 1.10.1882
Forsman, Paul EmilPaul Emil Forsman 1826–1906 8.10.1875 – 14.9.1887
Ehrström, Karl GustafKarl Gustaf Ehrström 1822–1886 29.12.1877 – 21.4.1880[h 3] 1.10.1882[h 7] – 12.6.1886
Björkstén, Sune Birger JohanSune Birger Johan Björkstén (1896 af Björkesten) 1825–1897 8.4.1879 – 2.1.1897
Nybergh, Carl AugustCarl August Nybergh (1896 af Nyborg) 1833–1927 28.5.1880 – 1.10.1892, 2.1.1897 – 29.3.1902 1900–1902
Frosterus, Johan Carl Emil afJohan Carl Emil af Frosterus 1830–1900 1.10.1882 – 28.3.1890
Råbergh, Gustaf WilhelmGustaf Wilhelm Råbergh 1833–1890 1.10.1885 – 9.10.1887
Weissenberg, Alexander vonAlexander von Weissenberg 1822–1901 1.10.1885 – 30.12.1886
Sohlman, Johan GustafJohan Gustaf Sohlman 1837–1908 9.10.1886 –14.9.1887, 1.10.1891 – 8.6.1893, 16.5.1901 – 11.11.1905 1902–1905
Hornborg, Nikolai KonstantinNikolai Konstantin Hornborg 1825–1902 27.1.1887 – 9.10.1899
Montgomery, RobertRobert Montgomery 1834–1898 14.9.1887 – 1.10.1888/[h 3]13.12.1890, 5.8.1896 – 3.8.1898 (k.) 1896–1898
Streng, EmilEmil Streng 1838–1911 9.10.1887 – 2.1.1897
Krogerus, Gustaf AdolfGustaf Adolf Krogerus 1838–1889 27.10.1887 – 19.2.1889 (k.)
Fellman, Nils IsakNils Isak Fellman 1841–1919 1.12.1887 – 24.2.1900
Gylling, Oscar Fredrik WilhelmOscar Fredrik Wilhelm Gylling 1843–1908 4.4.1889 – 27.8.1900
Hougberg, Sven WilhelmSven Wilhelm Hougberg 1839–1905 20.6.1890 – 27.8.1900
Borenius, Henrik GustafHenrik Gustaf Borenius 1840–1909 7.10.1892 – 11.4.1902
Clouberg, Ludvig Gustaf LeonhardLudvig Gustaf Leonhard Clouberg 1842–1906 3.7.1893 – 5.7.1900
Langenskiöld, Gustaf AdolfGustaf Adolf Langenskiöld 1852–1931 2.1.1897 – 27.8.1900
Nybergh, AugustAugust Nybergh 1851–1920 12.9.1898 – 3.1.1899, 11.11.1899 – 5.7.1900, 3.4.1917 – 1.10.1918[h 8] 1917–1918
Idestam, Gustaf RichardGustaf Richard Idestam 1832–1915 10.2.1899 – 27.8.1900
Serlachius, Johan JulianJohan Julian Serlachius 1854–1925 25.2.1900 – 5.7.1900
Johnsson, ElielEliel Johnsson 1856–1905 9.4.1900 – 25.10.1901
Forsman, ErnestiErnesti Forsman 1843–1922 11.7.1900 – 19.3.1903
Söderhjelm, Werner WoldemarWerner Woldemar Söderhjelm 1832–1904 27.8.1900 – 28.10.1900
Heikel, Johan EdvardJohan Edvard Heikel 1834–1917 27.8.1900 – 25.10.1901
Kumlin, Alexander AugustAlexander August Kumlin 1844–1912 27.8.1900 – 11.11.1905
Nummelin, Gustaf Julius FerdinandGustaf Julius Ferdinand Nummelin 1845–1927 27.8.1900 – 25.10.1901, 23.10.1906 – 11.6.1909
Andersin, Emil FrithiofEmil Frithiof Andersin 1843–1906 29.8.1900 – 11.11.1905
Homén, LarsLars Homén 1844–1906 28.10.1900 – 25.10.1901, 1.12.1905 – 28.9.1906
Gummerus, ValentinValentin Gummerus 1852–1919 25.10.1901 – 11.11.1905
Hornborg, Anders MauritzAnders Mauritz Hornborg 1851–1933 25.10.1901 – 30.10.1902
Liljeblad, Viktor EmilViktor Emil Liljeblad 1847–1907 25.10.1901 – 11.11.1905
Hjelmman, Fredrik WernerFredrik Werner Hjelmman 1857–1932 4.1.1902 – 11.11.1905
Forssell, Ernst AlbertErnst Albert Forssell 1840–1904 11.4.1902 – 11.5.1904 (k.)
Bärnlund, Johan NestorJohan Nestor Bärnlund 1855–1911 1.1.1903 – 11.11.1905, 23.7.1909 – 1.4.1911 (k.) 1909–1910 (vt.)
Zitting, August JohannesAugust Johannes Zitting 1860–1922 16.7.1903 – 11.11.1905
Malin, Anton Karl OttoAnton Karl Otto Malin 1863–1929 1.11.1904 – 11.11.1905, 23.7.1909 – 2.3.1911
Wrede, Rabbe AxelRabbe Axel Wrede 1851–1938 1.12.1905 – 11.6.1909 1905–1909
Almqvist, Carl AlexanderCarl Alexander Almqvist 1859–1919 1.12.1905 – 11.6.1909
Kumlin, Ferdinand AlexanderFerdinand Alexander Kumlin 1845–1910 1.12.1905 – 23.10.1906
Kyander, Henrik WaldemarHenrik Waldemar Kyander 1850–1924 1.12.1905 – 11.6.1909
Lundenius, Johan FredrikJohan Fredrik Lundenius 1849–1911 1.12.1905 – 11.6.1909
Paldani, EdvardEdvard Paldani 1858–1917 1.12.1905 – 23.4.1909
Snellman, Anders HenrikAnders Henrik Snellman 1848–1911 1.12.1905 – 11.6.1909
Timgren, Carl JohanCarl Johan Timgren 1852–1916 1.12.1905 – 11.6.1909
Wilskman, Gustaf WernerGustaf Werner Wilskman 1849–1929 1.12.1905 – 11.6.1909
Granström, Axel WilhelmAxel Wilhelm Granström 1852–1918 23.10.1906 – 11.6.1909
Andersin, Walter AugustWalter August Andersin 1871–1944 23.7.1909 – 3.4.1917
Käpy, Alfred AleksiAlfred Aleksi Käpy 1871–1933 23.7.1909 – 12.1.1912
Peltonen, Johannes VictorJohannes Victor Peltonen 1868–1941 23.7.1909 – 1.10.1912, 1917–1918[h 9]  
Saarinen, SanteriSanteri Saarinen 1857–1914 23.7.1909 – 1914
Anneberg, BenjaminBenjamin Anneberg 1865–1925 15.4.1910 – 3.4.1917
Liuksiala, Alfred AgathonAlfred Agathon Liuksiala 1861–1944 15.4.1910 – 3.4.1917
Åkerman, Daniel WoldemarDaniel Woldemar Åkerman 1843–1919 1.6.1910 – 14.12.1912 1910–1913
Pesonen, JohannesJohannes Pesonen 1864–1919 7.4.1911 – 3.4.1917
Helanen, Klas RobertKlas Robert Helanen 1864–1929 5.5.1911 – 3.4.1917
Ruusuvaara, Aksel WernerAksel Werner Ruusuvaara 1867–1923 12.1.1912 – 3.4.1917
Auer, Kyösti FabianKyösti Fabian Auer 1865–1929 20.6.1912 – 3.4.1917
Saraste, Julius BernhardJulius Bernhard Saraste 1857–1914 3.9.1912 – 28.7.1913
Saarikoski, FelixFelix Saarikoski 1857–1920 24.1.1913 – 3.4.1917 1913–1917
Nyman, EugrafEugraf Nyman 1862–1934 15.11.1913 – 7.8.1914
Koski, Samuel ValentinSamuel Valentin Koski 1867–1934 1.2.1915 – 3.4.1917
Blåfield, Valfrid August VilhelmValfrid August Vilhelm Blåfield 1866–1934 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Charpentier, Axel FredrikAxel Fredrik Charpentier 1865–1949 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Grotenfelt, JuliusJulius Grotenfelt 1859–1929 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Heikkilä, Antti WilliamAntti William Heikkilä 1866–1923 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Hirvinen, Väinö VindicianVäinö Vindician Hirvinen 1869–1932 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Lilius, Frans OskarFrans Oskar Lilius 1871–1928 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Nordgren, John BerndtJohn Berndt Nordgren 1867–1944 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]
Pehkonen, FransFrans Pehkonen 1870–1957 3.4.1917 – 1.10.1918[h 9]

[8][9][10]

Berndt Federley määrättiin valtaluvassa siirettäväksi talousosastosta oikeusosastoon 1.10.1862, mutta hän sai eron senaatista ennen sitä. Eugen Theodor von Knorring määrättiin 1874 siirrettäväksi talousosastosta oikeusosaston varapuheenjohtajaksi 1.10. alkaen, mutta hän taas ehti kuolemaan ennen sitä.[11]

Lyhenteiden selitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ap. = apulaispäällikkö
  • elint. = elintarviketoimituskunta
  • k. = kuollut
  • kam. = kamaritoimituskunta
  • kansl. = kansliatoimituskunta
  • kaup. = kauppa- ja teollisuustoimituskunta
  • kirk. = kirkollistoimituskunta
  • kulk. = kulkulaitostoimituskunta
  • maanv. = maanviljelystoimituskunta
  • maat. = maataloustoimituskunta
  • oik. = oikeustoimituskunta
  • SAK = Suomen asiain komitea
  • siv. = siviilitoimituskunta
  • sos. = sosiaalitoimituskunta
  • sot. = sotilas-/sota-asiaintoimituskunta
  • valtiov. = valtiovaraintoimituskunta
  • vpj. = varapuheenjohtaja
  • vt. = virkaatekevä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vuoteen 1822 vanhin jäsen; vuodesta 1917 puheenjohtaja.
  2. Oli 1854 alkaen virkavapaalla kenraalikuvernöörin erikoistehtävissä, Furuhjelm hoiti tehtäviä.
  3. a b c d e f g h i j k Siirtyi Suomen asiain komiteaan.
  4. Siirtyi vt. prokuraattoriksi.
  5. a b c d e f Setälän senaatissa.
  6. Nimetty 18.5.1918 valtionhoitajaksi.
  7. Palannut Suomen asiain komiteasta.
  8. Siirtyi korkeimman oikeuden presidentiksi.
  9. a b c d e f g h i Siirtyi korkeimman oikeuden jäseneksi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Axel Bergholm: Keisarillisen Suomen hallituskonseljin ja senaatin puheenjohtajat, jäsenet ja virkamiehet 1809–1909: Biograafisia tietoja. WSOY, Porvoo 1912.
  • Jorma Selovuori ja Tuomas Parkkari (toim.): Hallintohistorian tilastoja 2: Henkilömatrikkeli 1809–1994. Hallintohistoriakomitea ja valtion painatuskeskus, Helsinki 1995.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtioneuvoston historiaa Valtioneuvosto. Viitattu 14.8.2013.
  2. a b c Selovuori & Parkkari (toim.) 1995, s. 3.
  3. Selovuori & Parkkari (toim.) 1995, s. 2–3, 106.
  4. Selovuori & Parkkari (toim.) 1995, s. 16–102, 106–113, 130–131.
  5. Bergholm 1912, s. 8–9, 19–28 ja matrikkeliosa.
  6. Valtioneuvosto 200 vuotta: Avajaiset Turussa Viitattu 20.1.2013.
  7. Selovuori & Parkkari (toim. 1995), s. 16, 18.
  8. Selovuori & Parkkari (toim.) 1995, s. 17–101, 113–116.
  9. Bergholm 1912, s. 7–19 ja matrikkeliosa.
  10. Matti Mali: Korkein Oikeus, 1809-1959: tietoja hallituskonseljin ja senaatin oikeusosaston sekä korkeimman Oikeuden historiasta, toiminnasta ja virkakunnasta, s. 74, 113, 116, 232–239. Helsinki 1959.
  11. Selovuori & Parkkari (toim.) 1995, s. 57, 65.