Setälän senaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Setälän senaatti oli viimeinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatti. Se aloitti Tokoin senaatin pohjalta 8. syyskuuta 1917. Sitä on kutsuttu tynkäsenaatiksi, koska sosiaalidemokraattien edustajien lähdettyä Tokoin senaatista jäivät senaattiin Nuorsuomalaisesta puolueesta E. N. Setälä ja Rudolf Holsti (kamari- ja sosiaalitoimituskunnan vt. päällikkö), Suomalaisesta puolueesta Antti Tulenheimo (talousneuvoston jäsen ja oikeustoimituskunnan päällikkö) ja Allan Serlachius sekä Ruotsalaisesta puolueesta Leo Ehrnrooth (Kauppa- ja teollisuustoimituskunnan päällikkö). 17. syyskuuta tuli senaattiin Harald Åkerman, josta tuli kamaritoimituskunnan päällikkö (johtaen myös elintarvikeosastoa).

Setälän senaatti pyrki luomaan ainakin tilapäisen ratkaisun siitä, millä toimielimellä on Suomessa korkein valta. Venäjän Lokakuun vallankumous aikaansai lopullisen päätöspaineen: Suomen eduskunta päätti 15. marraskuuta 1917 ottaa korkeimman vallan käsiinsä.

Setälän senaatti jätti eronpyyntönsä heti hallitusvaltakysymyksen ratkettua. Ero sille myönnettiin, kun Svinhufvudin senaatti eli itsenäisyyssenaatti nimitettiin 27. marraskuuta 1917.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Einar, W. Juva. Suomen vapautumisen historia, Otava, Helsinki, 1938, s. 145–150.
Edeltäjä:
Tokoin senaatti
Suomen senaatti
8. syyskuuta27. marraskuuta 1917
Seuraaja:
Svinhufvudin senaatti
Grand Duchy of Finland Arms.svg