Luettelo eduskuntaryhmää vaalikauden aikana vaihtaneista kansanedustajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo eduskuntaryhmää vaalikauden aikana vaihtaneista kansanedustajista sisältää ryhmänvaihtajat aikajärjestyksessä. Vaalikauden aikana ryhmää vaihtaneet ovat ensimmäisessä listassa. Ne edustajat, jotka ovat siirtyneet vaalien jälkeen suoraan eri eduskuntaryhmään kuulumatta välillä siihen minkä puolueesta ovat tulleet valituiksi, on lueteltu alemmassa luettelossa. Edellisellä vaalikaudella eri ryhmään kuuluneet mutta vaaleissa toisen puolueen listoilta eduskuntaan valitut eivät ole tässä luettelossa.

Ryhmää eduskunnassa vaihtaneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansanedustaja(t) Eduskuntaryhmä Tapahtui
Vanha Uusi
Santeri Alkio Nuor. Pfeil rechts.svg ML 2. syyskuuta 1907
Jaakko Loukko Suom. Pfeil rechts.svg ML 5. marraskuuta 1918
August Tanttu Kans. Pfeil rechts.svg Kok. 5. marraskuuta 1918 ensiksi Suomalaisen puolueen ryhmään, josta tuli 9.12.1918 alkaen Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Tekla Hultin, Pekka Paavolainen, Onni Talas Nuor. Pfeil rechts.svg Kok. 5. marraskuuta 1918 ensiksi Suomalaisen puolueen ryhmään, josta tuli 9.12.1918 alkaen Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Taavetti Heimonen, Erkki Pullinen, Kaarlo Vuokoski Kans. Pfeil rechts.svg Ed. 8. joulukuuta 1918 Edistyspuolueen syntyessä
Juho Astala, Helena Brander, Eero Erkko, Eemil Linna, Augusta Laine Nuor. Pfeil rechts.svg Ed. 8. joulukuuta 1918 Edistyspuolueen syntyessä
Jussi Puumala Kans. Pfeil rechts.svg Kok. Kokoomuksen perustamisen yhteydessä 9.12.1918?[1]
Pekka Ahmavaara, Gustaf Arokallio, Väinö Juustila, Oskar Nissinen, E. N. Setälä, Juho Snellman Nuor. Pfeil rechts.svg Kok. 9. joulukuuta 1918
Ville Vainio SDP Pfeil rechts.svg SSTP pois SDP:n ryhmästä 31. maaliskuuta 1920, uudeksi ryhmäksi 31. toukokuuta
Edvard Huttunen STP Pfeil rechts.svg SDP pois STP:n ryhmästä 15. lokakuuta 1925, SDP:n ryhmään 5. helmikuuta 1926
K.H. Wiik, Mikko Ampuja, Yrjö Räisänen, Kaisu-Mirjami Rydberg, Cay Sundström SDP Pfeil rechts.svg Sos. erotettiin SDP:n ryhmästä 1940
uusi ryhmä 1941
Heikki Niskanen, Eino Rytinki PMP Pfeil rechts.svg ML 20. kesäkuuta 1941
Sylvi-Kyllikki Kilpi, Atos Wirtanen SDP Pfeil rechts.svg SKDL 17. syyskuuta 1946
Kalle Kauhanen SKDL Pfeil rechts.svg SDP 16. joulukuuta 1949
Matti Lepistö, Aarre Simonen SDP Pfeil rechts.svg sd. riipp. 26. maaliskuuta 1958
Valdemar Liljeström SDP Pfeil rechts.svg sd. riipp. 26. maaliskuuta 1958
Veikko Vennamo ML Pfeil rechts.svg SPP pois ML:n ryhmästä 22. syyskuuta 1958, uusi ryhmä 11. helmikuuta 1959
Heikki Törmä SDP Pfeil rechts.svg TPSL 15. syyskuuta 1959
Juho Tenhiälä LKP Pfeil rechts.svg Kesk. 20. heinäkuuta 1966
Pentti Antila, Matti Asunmaa, Kalevi Huotari, Heikki Kainulainen, Mauno Kurppa, Lauri Linna, Aune Mänttäri, Artturi Niemelä, Kalevi Remes, Viljo Suokas, Olavi Tupamäki, Hannes Volotinen SMP Pfeil rechts.svg SKYP 17. lokakuuta 1972
Arvo Sainio SMP Pfeil rechts.svg SKYP 26. tammikuuta 1973
Georg C. Ehrnrooth RKP Pfeil rechts.svg PKP 5. helmikuuta 1973
Salme Katajavuori Kok. Pfeil rechts.svg PKP 5. helmikuuta 1973
Pirkko Aro LKP Pfeil rechts.svg SDP 5. helmikuuta 1973
Kullervo Rainio Kok. Pfeil rechts.svg PKP 1. helmikuuta 1978
Matti Asunmaa SKYP Pfeil rechts.svg Kesk. 6. huhtikuuta 1977
Eeva Kuuskoski Kok. Pfeil rechts.svg Kesk. 19. kesäkuuta 1980
Liisa Kulhia Kesk. Pfeil rechts.svg lk 16. heinäkuuta 1984
Ulla Bogdanoff SMP Pfeil rechts.svg POP 4. helmikuuta 1986
Matti Kautto, Mikko Kuoppa, Ensio Laine, Marja-Liisa Löyttyjärvi, Irma Rosnell, Marjatta Stenius-Kaukonen, Sten Söderström, Esko-Juhani Tennilä, Seppo Toiviainen, Pirkko Turpeinen SKDL Pfeil rechts.svg Deva erotettiin SKDL:n ryhmästä
uusi ryhmä kesäkuussa 1986[2]
Urpo Leppänen SMP Pfeil rechts.svg Vade 10. helmikuuta 1989
Urpo Leppänen Vade Pfeil rechts.svg LKP 5. helmikuuta 1990
Marjatta Stenius-Kaukonen Deva Pfeil rechts.svg Vas. 19. kesäkuuta 1990
Ensio Laine, Marja-Liisa Löyttyjärvi, Esko-Juhani Tennilä Deva Pfeil rechts.svg Vas. 11. syyskuuta 1990
Vesa Laukkanen SKL Pfeil rechts.svg VeS 1. tammikuuta 1993
Heikki Riihijärvi SMP Pfeil rechts.svg SR 10. syyskuuta 1993[3]
Sulo Aittoniemi SMP Pfeil rechts.svg Kesk. 25. maaliskuuta 1994[4]
Riitta Kauppinen Kesk. Pfeil rechts.svg Kok. 16. kesäkuuta 1994
Hannu Suhonen SMP Pfeil rechts.svg HS 6. syyskuuta 1994[4]
Tina Mäkelä SMP Pfeil rechts.svg SitK 1. marraskuuta 1994[4]
Mikko Kuoppa, Esko-Juhani Tennilä Vas. Pfeil rechts.svg va-r erotettiin 19. kesäkuuta 1995[5]
Veijo Puhjo Vas. Pfeil rechts.svg epu 30. marraskuuta 1995
Veijo Puhjo epu Pfeil rechts.svg va-r 29. helmikuuta 1996
Matti Ryhänen SKL Pfeil rechts.svg Kesk. 29. huhtikuuta 1996
Risto Kuisma SDP Pfeil rechts.svg Nuors. 22. huhtikuuta 1997
Risto Kuisma Nuors. Pfeil rechts.svg Rem. 10. maaliskuuta 1998
Sulo Aittoniemi Kesk. Pfeil rechts.svg alk 21. huhtikuuta 1999
Rainer Erlund RKP Pfeil rechts.svg erl 10. elokuuta 1999
Risto Kuisma Rem. Pfeil rechts.svg SDP 1. tammikuuta 2002
Seppo Kanerva Kok. Pfeil rechts.svg Kesk. 13. joulukuuta 2002
Seppo Kanerva Kesk. Pfeil rechts.svg Lib. 14. tammikuuta 2003
Lyly Rajala KD Pfeil rechts.svg Kok. 1. joulukuuta 2003
Seppo Lahtela Kesk. Pfeil rechts.svg Kok. 26. lokakuuta 2006
Merikukka Forsius Vihr. Pfeil rechts.svg Kok. 15. helmikuuta 2008
Markku Uusipaavalniemi Kesk. Pfeil rechts.svg PS 12. marraskuuta 2010
Markus Mustajärvi Vas. Pfeil rechts.svg emus erotettiin 30. kesäkuuta, uusi ryhmä 1. heinäkuuta 2011
Jyrki Yrttiaho Vas. Pfeil rechts.svg eyrt erotettiin 30. kesäkuuta, uusi ryhmä 1. heinäkuuta 2011
Markus Mustajärvi, Jyrki Yrttiaho emus., eyrt. Pfeil rechts.svg vr 7. syyskuuta 2011
James Hirvisaari PS Pfeil rechts.svg M11 8. lokakuuta 2013
Laila Koskela PS Pfeil rechts.svg Kesk. 4. marraskuuta 2014
Maria Tolppanen PS Pfeil rechts.svg SDP 22. kesäkuuta 2016
 Simon EloSampo TerhoVesa-Matti SaarakkalaKimmo KiveläTimo SoiniJari LindströmMartti MölsäAri JalonenAnne LouhelainenKari KulmalaPirkko MattilaJussi NiinistöRitva ElomaaKaj TurunenTiina ElovaaraLea MäkipääHanna MäntyläMaria LohelaReijo HongistoPentti Oinonen PS Pfeil rechts.svg sin. 13. kesäkuuta 2017 ensiksi Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään, joka muutti nimensä 28. elokuuta 2017 alkaen Siniseksi eduskuntaryhmäksi
Arja Juvonen PS Pfeil rechts.svg ejuv. 13. kesäkuuta 2017
Veera Ruoho PS Pfeil rechts.svg eruo. 16. kesäkuuta 2017
Ritva Elomaa uv Pfeil rechts.svg PS 22. kesäkuuta 2017
Arja Juvonen ejuv. Pfeil rechts.svg PS 27. kesäkuuta 2017
Veera Ruoho eruo. Pfeil rechts.svg Kok. 30. kesäkuuta 2017
Kaj Turunen sin. Pfeil rechts.svg Kok. 24. huhtikuuta 2018

Suoraan vaalien jälkeen eri ryhmään siirtyneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelon jäsenet ovat tulleet valituksi toisen puolueen listoilta, mutta liittyneet eduskunnassa eri ryhmään kuin muut puolueen kansanedustajat kuulumatta välillä puolueen omaan eduskuntaryhmään.

Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiristä valitut ovat yhdessä RKP:n kanssa muodostaneet Ruotsalaisen eduskuntaryhmän. Heitä ei ole lueteltu alla.

Kansanedustaja(t) Vaaliliitto Eduskuntaryhmä Tapahtui
Yrjö Kivenoja Kok. Pfeil rechts.svg IKL IKL:n ryhmään 1. syyskuuta 1933
Vappu Heinonen, Mikko Hult, Armas Härkönen, Urho Kulovaara, Valdemar Liljeström, Impi Lukkarinen, Martta Salmela-Järvinen, Aili Siiskonen, Aarre Simonen, Arvo Sävelä, Arvi Turkka, Vilho Turunen ja Olli J. Uoti SDP Pfeil rechts.svg TPSL Vaalien jälkeen 22.7.1958 SDP:n opposition ryhmään, josta TPSL:n ryhmäksi 6.5.1959
Laura Brander-Wallin SDP Pfeil rechts.svg TPSL SDP:n varasijalta TPSL:n ryhmään 9. helmikuuta 1962
Esko-Juhani Tennilä yhteislista Pfeil rechts.svg SKDL hyväksyttiin SKDL:n ryhmään heti vaalien 1983 jälkeen

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteenä on käytetty pääasiassa eduskunnan kansanedustajamatrikkelia

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eduskunnan matrikkeli ilmoittaa, että Puumala pysyi Kansanpuolueessa vaalikauden loppuun asti. Kuitenkin Puumalan nimi tavataan Kokoomuksen perustamisjulistuksen allekirjoittajissa: Peustamisjulistus (pdf).
  2. Valtiopäivät 1986. Pöytäkirjat 3, s. 2143.
  3. Valtiopäivät 1993. Hakemisto, täysistuntojen ilmoitukset (Edita 1996), sivu 363.
  4. a b c Valtiopäivät 1994. Hakemisto, täysistuntojen ilmoitukset (Edita 1997), sivu 441.
  5. Esko-Juhani Tennilä: Svejkin poika (Otava 2004), 312-319.