Luettelo Venäjällä poliittisista syistä vangituista suomalaisista kansanedustajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Venäjällä ja Neuvostoliitossa vangituita entisitä ja tulevista suomalaisista kansanedustajista. Useimmat vangitut vangittiin poliittisista syistä .

Kalterijääkärit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalterijääkärit vangittiin toiminnastaan jääkäriliikkeessä.

Autonomian aikana majesteettirikoksesta vangitut tai Siperiaan karkotetut kansanedustajat
Nimi Puolue Kansanedustajavuodet Rikos ja rangaistus Viite
Aarne Sihvo Edistyspuolue kansanedustajana 1919–1920 vangittuna Spalernajassa 1916–1917 [1]
Artturi Leinonen Maalaisliitto kansanedustajana 1936–1939, 1944–1945 vangittuna jääkärivärväyksestä ja oli karkotettuna Uralille 1916–1917 [2]

Autonomian aikana majesteettirikoksesta vangitut tai Siperiaan karkotetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autonomian aikana vangittiin majesteettirikoksesta tai karkotettiin Siperiaan myös silloisia tai tulevia kansanedustajia. Heidät luetellaan Suomessa vangittujen kansanedustajien luettelon vastaavassa osiossa.

Stalinin vainoissa vangitut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stalinin poliittisen terrorin aikana vangittiin ja teloitettiin myös suomalaisia kansanedustajia.

Stalinin vainoissa vangitut tai teloitetut kansanedustajat
Nimi Puolue Kansanedustajana Pakeni/Kyyditettiin Rangaistus Viite
Matti Airola SDP kansanedustajana 1908–1918, Venäjälle 1918 vangittiin 1938 [3]
Toivo Alavirta kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [4]
Aino Forsten kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [5]
Edvard Gylling kansanedustajana 1908–1910, 1911–1918 Venäjälle 1920 vangittiin 1937 [6]
Herman Hurmevaara kansanedustajana 1917–1919 Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1937 [7]
Oskari Ikonen kansanedustajana 1914–1917, Neuvostoliittoon 1927 vangittiin 1938 [8]
Väinö Kallio SSTP kansanedustajana 1929–1930 Neuvostoliittoon 1933 vangittiin 1938 [9]
Hanna Karhinen SDP kansanedustajana 1914–1917, Neuvostoliittoon 1926 vangittiin 1938 [10]
Feliks Kellosalmi SDP kansanedustajana 1909–1911 ja 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1935 [11]
Jalmari Kirjarinta kansanedustajana 1908–1910 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [12]
Hanna Kohonen kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [13]
Jalo Kohonen kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1936 [14]
Kalle Korhonen kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [15]
Kalle Kyhälä kansanedustajana 1929–1930 kyyditettiin Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1938 [16]
Toivo Latva SSTP kansanedustajana 1927–1928 Neuvostoliittoon 1931 vangittiin 1936 [17]
Jussi Lehtinen SDP kansanedustajana 1917–1917 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [18]
Jukka Lehtosaari kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittuna Suomessa 1921-1926, vangittiin 1937 [19]
Kalle Lepola kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1918 vangittuna Suomessa 1922–1926, vangittiin 1937 [20]
Maikki Letonmäki kansanedustajana 1917 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [21]
Jussi Lumivuokko kansanedustajana 1914–1917 Venäjälle 1918 vangittiin 1938 [22]
Kullervo Manner kansanedustajana 1910–1014, 1917 Venäjälle 1918 vangittiin 1935 [23]
Kalle Meriläinen SSTP kansanedustajana 1929–1930 kyydittiin Neuvostoliittoon 1930 vangittiin (todennäköisesti vuonna) 1937 [24]
Jaakko Mäki SDP kansanedustajana 1908–1918 Venäjälle 1918 vangittiin 1937 [25]
Antti Nahkala SSTP kansanedustajana 1922–1924 Neuvostoliittoon 1932 vangittiin 1938 [26]
Juho Perälä kansanedustajana 1928–1930 kyydittiin Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1937 [27]
Hannes Pulkkinen kansanedustajana 1922–1924 Neuvostoliittoon 1924 vangittiin 1937 [28]
Anni Rytkönen SDP kansanedustajana 1919–1922 Neuvostoliittoon 1927 vangittiin 1937 [29]
Asser Salo SSTP kansanedustajana 1929–1930 karkotettiin Ruotsista ja meni Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1938 [30]
Tyyne Salomaa SDP kansanedustajana 1917 Venäjälle 1918 vangittiin 1938 [31]
Emil Tabell SSTP kansanedustajana 1924–1930 kyydittiin Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1937 [32]
William Tanner kansanedustajana 1927–1930 Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1935 [33]
Kalle Toppinen kansanedustajana 1922–1924 Neuvostoliittoon vangittiin 1937 [34]
Siina Urpilainen kansanedustajana 1927–1930 Neuvostoliittoon 1931 vangittiin 1938 [35]
Arthur Usenius SDP kansanedustajana 1917–1918 Venäjälle 1920 vangittiin 1937 [36]
Jalmari Virta SSTP kansanedustajana 1924–1930 Neuvostoliittoon 1930 vangittiin 1937 [37]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aarne Sihvo Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  2. Artturi Leinonen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  3. Matti Airola Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  4. Toivo Alavirta Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  5. Aino Forsten Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  6. Edvard Gylling Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  7. Herman Hurmevaara Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  8. Oskari Ikonen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  9. Väinö Kallio Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  10. Hanna Karhinen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  11. Feliks Kellosalmi Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  12. Jalmari Kirjarinta Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  13. Hanna Kohonen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  14. Jalo Kohonen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  15. Kalle Korhonen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  16. Kalle Kyhälä Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  17. Toivo Latva Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  18. Jussi Lehtinen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  19. Jukka Lehtosaari Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  20. Kalle Lepola Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  21. Maikki Letonmäki Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  22. Jussi Lumivuokko Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  23. Kullervo Manner Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  24. Kalle Meriläinen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  25. Jaakko Mäki Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  26. Antti Nahkala Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  27. Sylvester Perälä Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  28. Hannes Pulkkinen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  29. Anni Rytkönen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  30. Asser Salo Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  31. Tyyne Salomaa Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  32. Emil Tabell Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  33. William Tanner Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  34. Kalle Toppinen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  35. Siina Urpilainen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  36. Arthur Usenius Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  37. Jalmari Virta Suomen kansanedustajat. Eduskunta.