Kalle Toppinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalle Petter (Pekka) Toppinen (ven. Карл Павлович Топпинен, Karl Pavlovitš Toppinen; 1. lokakuuta 1892 Iisalmen maalaiskunta5. maaliskuuta 1938 Petroskoi[1]) oli suomalainen puutyömies, liittosihteeri ja Suomen sosialistisen työväenpuolueen kansanedustaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toppisen vanhemmat olivat mäkitupalainen Paavo Toppinen ja Anna Liisa Mod. Hän kävi kansakoulun ja työskenteli sen jälkeen puutyömiehenä Iisalmessa ja Kuopiossa. Toppinen oli SDP:n jäsenenä vuodesta 1911 ja puoluetoimitsijana vuodesta 1917. Hänet vangittiin Suomen sisällissodan aikana helmikuussa 1918 ja vapauduttuaan hän oli perustamassa kommunistista nuorisojärjestöä Kuopioon. Toppinen liittyi SKP:n jäseneksi 1919 ja toimi Kajaanissa puolueen järjestäjänä. Hän oli Sosialistisen työväenpuolueen luennoitsijana 1920, piirisihteerinä 1921 sekä Suomen tie- ja vesirakennustyöläisten liiton sihteerinä ja luottamusmiehenä 1922.

Toppinen oli Suomen sosialistisen työväenpuolueen kansanedustajana 1922–1923 edustaen Kuopion läänin läntistä vaalipiiriä. Toppinen vangittiin elokuussa 1923 yhdessä muiden ryhmän jäsenten kanssa ja hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Toppinen vapautui vankilasta 1926 ja hän oli sitten agitaattorina Kuopiossa, Savon Työ -lehden ja työväentalon talouden hoitajana sekä 1929 Rakennustyöväen liiton järjestäjänä.

Pelätessään joutuvansa uudestaan vangituksi Toppinen siirtyi salaa Neuvostoliittoon yhdessä veljensä Taunon (Tauno muutti Alman ja lasten kanssa passilla Neuvostoliittoon) ja muutamien muiden kommunistien kanssa. Hän työskenteli kirvesmiehenä Petroskoissa ja Hiilisuon neuvostotilan rakennusmestarina 1933. Toppinen lähetettiin helmikuussa 1934 Uhtualle jossa hän toimi Teollisen kombinaatin-puusepänverstaan johtajana.

Toppinen vangittiin 20. tammikuuta 1938 vastavallankumouksellisesta toiminnasta syytettynä. Hän sai kuolemantuomion ja hänet teloitettiin ampumalla 5. maaliskuuta 1938 Petroskoin lähistöllä. Toppisen maine palautettiin vuonna 1958.[1]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toppinen oli naimisissa vuodesta 1918 Alma Serafina Hyvösen kanssa. Heillä oli kaksi poikaa ja tytär. Toppisen sisar oli kansanedustaja Anni Rytkönen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vozvraštšonnyje imena visz.nlr.ru. Viitattu 17.9.2009. (venäjäksi)[vanhentunut linkki]