Åländsk Samling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Åländsk Samling on poliittinen allianssi, joka koostuu Ahvenanmaan pääpuolueista. Tässä allianssissa kisataan Ahvenanmaan paikasta eduskunnassa. Sen edustaja muodostaa yhdessä RKP:n kanssa ruotsalaisen eduskuntaryhmän.

Ahvenanmaalta valitaan Suomen eduskuntaan aina yksi edustaja riippumatta alueen asukasluvusta. Ahvenanmaan vaalipiiri on eduskuntavaaleissa yksi vaalipiiri. Ahvenanmaalla toimivat eri puolueet kuin Manner-Suomessa, ne toimivat eduskuntavaaleissa, maakuntapäivien vaaleissa ja kunnallisvaaleissa. Presidentinvaaleissa ja europarlamenttivaaleissa ahvenanmaalaiset äänestävät samoja ehdokkaita kuin mannersuomalaisetkin. Ahvenanmaalta valittu edustaja (vuoden 2007 vaaleissa Elisabeth Naucler) kuuluu ruotsalaiseen eduskuntaryhmään. Vuonna 2015 eduskuntaan valittiin Ahvenanmaalta Mats Löfström. Åländsk Samlingin lisäksi vaaleissa vaikutti myös Ahvenanmaan liberaalit.

Åland Samling oli myös Ahvenanmaan maakunnassa toiminut poliittinen yhteistyöjärjestö. ÅS perustettiin vuonna 1957. 1950- ja 1960-luvuilla järjestössä vaikuttivat maakunnan kaikki poliittiset suuntaukset kansandemokraatteja lukuun ottamatta.[1][2] Järjestössä oli erillisiä osastoja.[2] Esimerkiksi sosialidemokraatit kuuluivat ÅS:n palkansaajien osastoon,[3] josta on käytetty myös nimeä Åländsk Samling II.[4] Osastojen pohjalta kehittyi 1960-luvun lopulta lähtien maakunnan nykyinen puoluejako.[2]

Sihteerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uppslagsverket Finland
  2. a b c Uppslagsverket Finland
  3. Ralf Friberg: Socialdemokrati i konservativt samhället[vanhentunut linkki] (Arbetarbladet 4.–10.5.2006)
  4. Historik (Arkistoitu – Internet Archive) (Åländsk Center)
  5. Sjölund vill se åtgärder för ökat valdeltagande Ålands radio 6.3.2007