Luettelo maailman korkeimmista saarista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maailman korkeimmista saarista. Luetteloon on sisällytetty kaikki saaret, joilla on yli 2 000 metriä korkea huippu. Erikseen on lueteltu mantereet.

Luettelossa on mainittu maa, jonka alueella kyseinen huippu sijaitsee; erikseen on lueteltu maat, joiden aluetta sijaitsee samalla saarella.

Mantereet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijaluku Manner Korkein kohta Korkeus (m) Maa tai alue, johon korkein kohta kuuluu
1 Vanha manner Mount Everest 8 848 Nepalin lippu Nepal, Kiina
2 Amerikan manner Aconcagua 6 962 Argentiinan lippu Argentiina
5 Etelämanner Vinsonin massiivi 4 892 Etelämanner
6 Australia Mount Kosciuszko 2 228 Australian lippu Australia

Kaikki saaret, joilla on yli 2 000 metriä korkea vuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijaluku Saari Korkein kohta Korkeus (m) Maa tai alue, johon korkein kohta kuuluu Muut maat tai alueet, joihin saari kuuluu
1 Uusi-Guinea Puncak Jaya 4 884 Indonesia Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
2 Havaiji Mauna Kea 4 205 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
3 Borneo Mount Kinabalu 4 095 Malesian lippu Malesia Brunein lippu Brunei Indonesia
4 Taiwan Jade Mountain (Yu Shan) 3 952 Taiwanin lippu Taiwan
5 Sumatra Mount Kerinci 3 805 Indonesia
6 Rossinsaari Mount Erebus 3 794 Etelämanner
7 Honshū Fuji 3 776 Japani
8 Eteläsaari Aoraki/Mount Cook 3 755 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
9 Lombok Mount Rinjani 3 726 Indonesia
10 Teneriffa Teide 3 718 Espanjan lippu Espanja
11 Grönlanti Gunnbjørns fjeld 3 694 Grönlannin lippu Grönlanti
12 Jaava Semeru 3 676 Indonesia
13 Sulawesi Bulu Rantemario 3 478 Indonesia
14 Sisilia Etna 3 326 Italia
15 Siple Island Mount Siple 3 110 Etelämanner
16 Hispaniola Pico Duarte 3 098 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta Haiti
17 Réunion Piton des Neiges 3 069 Réunion, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
18 Maui Haleakala 3 055 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
19 Bali Mount Agung 3 031 Indonesia
20 Seram Gunung Binaiya 3 027 Indonesia
21 Bioko Pico Basilé 3 011 Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea
22 Aleksanterinsaari Mount Stephenson 2 987 Etelämanner
23 Timor Gunung Tata Mailau 2 963 Itä-Timor Indonesia
24 Mindanao Mount Apo 2 954 Filippiinit
25 Etelä-Georgia Mount Paget 2 934 Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue (Argentiinan lippu Argentiinan itselleen vaatima)
26 Luzon Mount Pulog 2 922 Filippiinit
27 Madagaskar Maromokotro 2 876 Madagaskarin lippu Madagaskar
28 Unimak Mount Shishaldin 2 869 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
29 Fogo Mount Fogo 2 829 Kap Verde
30 Pohjoissaari Mount Ruapehu 2 797 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
31 Anversinsaari Mount Francais 2 760 Etelämanner
32 Heard Mawson Peak 2 745 Heard ja McDonaldinsaaret Australian lippu Australian alue
33 Sumbawa Mount Tambora 2 722 Indonesia
34 Bougainville Mount Balbi 2 715 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
35 Korsika Monte Cinto 2 706 Ranskan lippu Ranska
36 Buru Gunung Kau Palatmada 2 700 Indonesia
37 Ellesmerensaari Barbeau Peak 2 616[1] Kanada
38 Mindoro Mount Halcón 2 582 Filippiinit
39 Tulimaa Monte Darwin 2 580 Chilen lippu Chile Argentiinan lippu Argentiina
40 Goodenough Island Mount Vineuo 2 536 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
41 Sri Lanka Pidurutalagala 2 524 Sri Lankan lippu Sri Lanka
42 Brabantinsaari Mount Parry 2 520 Etelämanner
43 Crete Mount Ida 2 456 Kreikka
44 Negros Canlaon Volcano 2 430 Filippiinit
45 La Palma Roque de los Muchachos 2 423 Espanjan lippu Espanja
46 Flores Poco Mandasawu 2 370 Indonesia
47 Grande Comore Mount Karthala 2 361 Komorit
48 Pico Ponta do Pico 2 351 Portugalin lippu Portugali
49 Atlasov Alaid 2 339 Venäjän lippu Venäjä
50 Uusi-Britannia Mount Ulawun 2 334 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
51 Guadalcanal Mount Popomanaseu 2 332 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret
52 Adelaidensaari Mount Gaudry 2 315 Etelämanner
53 Clarencensaari Mount Irving 2 300 Etelämanner
54 Hokkaidō Asahidake 2 290 Japani
55 Jan Mayen Beerenberg 2 277 Norjan lippu Norja
56 Jamaika Blue Mountain Peak 2 256 Jamaika
57 Tahiti Mount Orohena 2 241 Ranskan Polynesian lippu Ranskan Polynesia, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
58 Axel Heibergin saari Outlook Peak 2 210[2] Kanada
59 Milne Land nimetön huippu 2 200 + Grönlannin lippu Grönlanti
60 Vancouverinsaari Golden Hinde 2 195[3] Kanada
61 Uusi-Irlanti Lambel 2 150 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
62 Baffininsaari Mount Odin 2 143[4] Kanada
63 Panay Mount Madiac 2 117 Filippiinit
64 Bacan Buku Sibela 2 111 Indonesia
65 Islanti Hvannadalshnúkur 2 110 Islannin lippu Islanti
66 Upernivik Island Palup Qaqa 2 105 Grönlannin lippu Grönlanti
67 Smithinsaari Mount Foster 2 105 Etelämanner
68 Umnak Mount Vsevidof 2 103 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
69 Palawan Mount Mantalingahan 2 085 Filippiinit
70 Fergusson Island Othona Peak 2 073 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea
71 Tristan da Cunha Queen Mary's Peak 2 060 Saint Helenan lippu Saint Helenaan kuuluva Iso-Britannian merentakainen alue
72 Sibuyan Mount Guiting-Guiting 2 057 Filippiinit
73 Unalaska Mount Makushin 2 036 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
74 São Tomé Pico de São Tomé 2 024 São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe
75 Coulmaninsaari Hawkes Heights 2 000 Etelämanner

Muita huomattavia saarella sijaitsevia vuoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa seuraavista saarista on valittu listalle, koska ne ovat saarivaltion pääsaaria tai niiden korkeimpia kohtia.

Saari Korkein kohta Korkeus (m) Maa tai alue, johon korkein kohta kuuluu Muut maat tai alueet, joihin saari kuuluu
Shikoku Ishizuchi 1 982 Japani
Kuuba Pico Turquino 1 975 Kuuba
Kypros Mount Olympus (Kypros) 1 952 Kypros Akrotiri ja Dhekelia Iso-Britannian sotilastukikohtia
Cheju Hallavuori 1 950 Etelä-Korea
Gran Canaria Pozo de las nieves 1 949 Espanjan lippu Espanja
Yakushima Mount Miyanoura 1 935 Japani
Espiritu Santo Mount Tabwemasana 1 877 Vanuatun lippu Vanuatu
Madeira Pico Ruivo 1 862 Portugalin lippu Portugali
Savai'i Silisili 1 858 Samoan lippu Samoa
Kerguelen Mont Ross 1 850 Ranskan eteläiset ja antarktiset alueet, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
Hainan Wuzhi Shan 1 840 Kiina
Sardinia Punta la Marmora 1 834 Italia
Kyūshū Nakadake (Kujū) 1 791 Japani
Pietari I:n saari Lars Christensen Peak 1 755 Norjan lippu Norja
Spitsbergen Newtontoppen 1 713 Huippuvuoret , Norjan lippu Norja
Isabela Wolf 1 707 Ecuadorin lippu Ecuador (Galápagossaaret)
Uusi-Kaledonia Mont Panié 1 628 Uusi-Kaledonia, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
Tasmania Mount Ossa 1 617 Australian lippu Australia
Ometepe Concepción 1 580 Nicaraguan lippu Nicaragua
Sokotra nimeämätön paikka Haghier-vuorilla 1 503 Jemen
Guadeloupe La Grande Soufrière 1 467 Guadeloupe, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
Dominica Morne Diablotins 1 447 Dominican lippu Dominica
Mallorca Puig Major 1 445 Espanjan lippu Espanja
Martinique Montagne Pelée 1 397 Martiniquen lippu Martinique Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
Iso-Britannia Ben Nevis 1 344 Iso-Britannia (Skotlanti)
Puerto Rico Cerro de Punta 1 338 Puerto Ricon lippu Puerto Rico, Yhdysvallat
Viti Levu Tomanivi 1 324 Fidžin lippu Fidži
Saint Vincent Soufrière 1 324 Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit
Angel de la Guarda nimeämätön paikka 1 305 Meksikon lippu Meksiko
Andørja Langlitinden 1 277 Norjan lippu Norja
Marion Island Mascarin Peak 1 230 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
Saint Kitts Mount Liamuiga 1 156 Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis
Irlanti Carrauntoohil 1 038 Irlanti Iso-Britannia (Pohjois-Irlanti)
Kao Kao 1 033 Tongan lippu Tonga
Skye Sgurr Alasdair 992 Iso-Britannia (Skotlanti)
Stewartinsaari Mount Anglem 979 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Nevis Nevis Peak 985 Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis
Agrihan nimeämätön paikka 965 Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit, Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tau Lata Mountain 964 Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa, Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Margarita Island Cerro el Copey 957 Venezuelan lippu Venezuela
Saint Lucia Mount Gimie 950 Saint Lucian lippu Saint Lucia
Trinidad El Cerro del Aripo 940 Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago
Lantau Lantau Peak 934 Hongkong, Kiinan erityishallintoalue
Montserrat Chances Peak 914 Montserratin lippu Montserrat, Iso-Britannian merentakainen alue
Mahé Mome Seychellois 905 Seychellien lippu Seychellit
Eysturoy Slættaratindur 882 Färsaaret, Tanskan lippu Tanskan autonominen alue
Isle of Arran Goat Fell 874 Iso-Britannia (Skotlanti)
Saba Mount Scenery 862 Saban lippu Saba, Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit
Ascension Green Mountain 859 Ascension Saint Helenan lippu Saint Helena, Iso-Britannian merentakainen alue
Kadetkyi Kyun nimeämätön paikka 852 Myanmarin lippu Myanmar
Grenada Mount Saint Catherine 840 Grenada
Mauritius Piton de la Petite Rivière Noire 828 Mauritiuksen lippu Mauritius
Saint Helena Diana's Peak 818 Saint Helenan lippu Saint Helena, Iso-Britannian merentakainen alue
Rùm Askival 812 Iso-Britannia (Skotlanti)
Lewis and Harris Clisham 799 Iso-Britannia (Skotlanti)
Pohnpei Totolom 791 Mikronesian lippu Mikronesia
Jura Beinn an Òir 785 Iso-Britannia (Skotlanti)
Bouvet’nsaari Olavtoppen 780 Norjan lippu Norja
Brač Sveti Vid 778 Kroatia
Futuna Mont Singavi 765 Wallis  ja Futunan lippu Wallis ja Futuna Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
Ko Chang Khao Salak Phet 743 Thaimaan lippu Thaimaa
North Andaman Saddle Peak 738 Intia
Isla de los Estados Monte Spegazzini 741 Argentiinan lippu Argentiina
Itä-Falkland Mount Usborne 705 Falklandinsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue (Argentiinan lippu Argentiinan itselleen vaatima)
Länsi-Falkland Mount Adam 700 Falklandinsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue (Argentiinan lippu Argentiinan itselleen vaatima)
Marmara Island nimeämätön paikka 699 Turkin lippu Turkki
Cocos Island Cerro Iglesias 671 Costa Rican lippu Costa Rica
Mayotte Benara 660 Mayotten lippu Mayotte, Ranskan lippu Ranskan merentakainen alue
Rarotonga Te Manga 652 Cookinsaarten lippu Cookinsaaret, Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Trindad Pico Desejado 640 Brasilian lippu Brasilia
Mansaari Snaefell 621 Mansaaren lippu Mansaari, Iso-Britannia
Sint Eustatius The Quill 602 Flag of Sint Eustatius.svg Sint Eustatius, Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit
Lord Howe Ball's Pyramid 562 Australian lippu Australia
Hongkongin saari Victoria Peak 552 Hongkong, Kiinan erityishallintoalue
Sinmi-do Unjongsan 532 Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea
Tiran nimeämätön paikka 525 Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Tortola Mount Sage 521 Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret, Iso-Britannian merentakainen alue
Conchagüita Volcan Conchagüita 505 El Salvadorin lippu El Salvador
Islay Beinn Bheigier 491 Iso-Britannia (Skotlanti)
Saint Thomas Crown Mountain 474 Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Hirta (St Kilda) Conachair 430 Iso-Britannia (Skotlanti)
Saint Martin Pic Paradis 424 Saint-Martin, Ranskan lippu Ranska Sint Maartenin lippu Sint Maarten, Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit
Coiba Cerro La Torre 416 Panaman lippu Panama
Guam Lamlam 406 Guam, Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Antigua Boggy Peak 402 Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda
Qeshm nimeämätön paikka 397 Iran
Eigg An Sgurr 393 Iso-Britannia (Skotlanti)
Curaçao Mount Christoffel 372 Curaçaon lippu Curaçao, Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit
Guanaja nimeämätön paikka 365 Honduras
Joulusaari Murray Hill 361 Joulusaari, Australian lippu Australia
Phu Quoc nimeämätön paikka 360 Vietnamin lippu Vietnam
Pitcairn Pawala Valley Ridge 347 Pitcairnin lippu Pitcairn, Iso-Britannian merentakainen alue
Sazan Island nimeämätön paikka 342 Albanian lippu Albania
Ailsa Craig Island Summit 338 Iso-Britannia (Skotlanti)
Barbados Mount Hillaby 336 Barbadoksen lippu Barbados
Providencia El Pico 320 Kolumbia
Norfolkinsaari Mount Bates 319 Norfolkinsaaren lippu Norfolkinsaari, Australian lippu Australia
Shadwan nimeämätön paikka 301 Egyptin lippu Egypti
Saint-Barthélemy Morne du Vitet 286 Saint-Barthélemyn lippu Saint-Barthélemy, Ranskan lippu Ranska
Masirah nimeämätön paikka 275 Omanin lippu Oman
Malta Ta'Dmejrek 253 Maltan lippu. Malta
Babeldaob Mount Ngerchelchauus 242 Palaun lippu Palau
Wightsaari St Boniface Down 241 Iso-Britannia
Miquelon Morne de la Grande Montagne 240 Saint-Pierre ja Miquelonin lippu Saint-Pierre ja Miquelon, Ranskan lippu Ranska
Bonaire Brandaris Hill 239 Bonairen lippu Bonaire, Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit
Mjältön Mjältötoppen 236 Ruotsin lippu Ruotsi
Stac An Armin nimeämätön paikka 196 Iso-Britannia (Skotlanti)
Sansibar nimeämätön paikka 195 Tansanian lippu Tansania
Aruba Mount Jamanota 188 Aruban lippu Aruba
Coloane Coloane Alto 172 Macaon lippu. Macao, Kiinan erityishallintoalue
Singapore Bukit Timah 166 Singaporen lippu Singapore
Bornholm Rytterknægten 162 Tanskan lippu Tanska
Jersey Les Platons 143 Jersey, Iso-Britannia
Ahvenanmaa Orrdalsklint 128 Ahvenanmaan lippu, Suomen lippu Suomi
Bahrain Jabal ad Dukhan 122 Bahrainin lippu Bahrain
Sveti Nikola nimeämätön paikka 121 Montenegron lippu Montenegro
Sherbro nimeämätön paikka 120 Sierra Leonen lippu Sierra Leone
Whalsay Ward of Clett 119 Iso-Britannia (Skotlanti)
Rügen Königsstuhl 118 Saksan lippu Saksa
Wolin Grzywacz 115 Puolan lippu Puola
Sark Le Moulin 114 Sarkin lippu Sark, Guernsey, Iso-Britannia
Guernsey Hautnez 110 Guernsey, Iso-Britannia
Herm nimeämätön paikka 106 Herm, Guernsey, Iso-Britannia
Alderney Le Rond But 93 Alderneyn lippu Alderney, Guernsey, Iso-Britannia
Banaba nimeämätön paikka 81 Kiribati
Bermuda Town Hill 76 Bermudan lippu Bermuda, Iso-Britannian merentakainen alue
Nauru Command Ridge 71 Naurun lippu Nauru
Niue nimeämätön paikka lähellä Mutalaun kylää 68 Niuen lippu Niue, Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Hiiumaa Tornimägi 68 Viron lippu Viro
Île Royale nimeämätön paikka 66 Ranskan Guayana , Ranskan lippu Ranska
Anguilla Crocus Hill 65 Anguillan lippu Anguilla, Iso-Britannian merentakainen alue
Cat Island Mount Alvernia 63 Bahaman lippu Bahama
Astola nimeämätön paikka 60 Pakistanin lippu Pakistan
Haloul nimeämätön paikka 57 Qatarin lippu Qatar
Jerba Guellala 52 Tunisian lippu Tunisia
Grand Turk Blue Bottle 49 Turks- ja Caicossaarten lippu Turks- ja Caicossaaret Iso-Britannian merentakainen alue
Grand Cayman The Bluff 43 Caymansaarten lippu Caymansaaret Iso-Britannian merentakainen alue
Terschelling nimeämätön paikka 31 Alankomaiden lippu Alankomaat
Diego Garcia nimeämätön paikka 15 Brittiläinen Intian valtameren alueen lippu Brittiläinen Intian valtameren alue Iso-Britannian merentakainen alue
Tidra nimeämätön paikka 15 Mauritanian lippu. Mauritania
Arwad nimeämätön paikka 14 Syyrian lippu Syyria
Abu al Abyad nimeämätön paikka 12 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Likiep nimeämätön paikka 10 Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret
Mukawwar nimeämätön paikka 10 Sudanin lippu Sudan
Dzharylgach nimeämätön paikka 6 Ukrainan lippu Ukraina
Île du Palmier nimeämätön paikka 6 Libanon
Dahlak Kebir nimeämätön paikka 5 Eritrean lippu Eritrea
West Island nimeämätön paikka 5 Kookossaaret, Australian lippu Australia
Funafuti nimeämätön paikka 5 Tuvalun lippu Tuvalu
Nukunonu nimeämätön paikka 5 Tokelaun lippu Tokelau, Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
Ambergris Caye Robles Point 4 Belizen lippu Belize
Villingili nimeämätön paikka 2.3 Malediivien lippu Malediivit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.peaklist.org - suurin osa vuorten korkeustiedoista.
  • [1] - täältä löytyvät tiedot kaikkien maiden korkeimmista kohdista
  • [2] - tämä sivu käsittelee maailman korkeimpia (yli 3 500 m) vuoria.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellesmere Island www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)
  2. Princess Margaret Mountains www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)
  3. Vancouver Island www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)
  4. Baffin Island www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]