Hainan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Hainan
海南省
Hǎinán shěng
Hainanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Hainanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 3 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Haikou
Pinta-ala 34 000 km² (28.)
Väkiluku (2001) 7 960 000 (28.)
 – Väestötiheys 234 as/km²
BKT (2002) 62,345 mrd. RMB
 – asukasta kohti 7 830 RMB
www.hi.gov.cn

Hainan (kiina: 海南; pinyin: hǎinán) on Kiinan maakunta ja maan eteläisin kohta. Se koostuu useasta saaresta, joista suurimman nimi on myös Hainan (kiina: 海南岛; pinyin: hǎinán dǎo). Tavallisesti Hainanista puhuttaessa Kiinassa tarkoitetaakin saarta eikä maakuntaa, jota tarkoitettaessa sanotaan Hǎinán shěng.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin saari sateeliittikuvassa.

Haianin saari sijaitsee Etelä-Kiinan merellä ja se on pinta-alaltaan noin 34 000 km². Saaren keskiosat ovat metsien peittämää vuoristoaluetta. Saaren korkein kohta on Wuzhivuori, joka kohoaa 1 867 metrin korkeuteen merenpinnasta. Rannikko on pääasiassa tasankoa ja matalia mäkiä. Saaren vuosittain keskimääräinen lämpötila on 22°-26°C. Keskimääräinen sadanta vaihtelee enemmän alueittain. Saaren länsiosissa tulee vuosittain noin 1 000 mm sadetta, kun taas kaakkoisosissa sadetta tulee 1 500-2 600 mm vuodessa. Taifuunit ovat tavallisia saaren koilissosissa.[1]

Hainanin saaren lisäksi maakuntaan kuuluvat virallisesti kaikki Etelä-Kiinan meren 250 saarta, joten maakuntaan kuuluu laaja vesialue. Zengmu Anshan (曾母暗沙, englanniksi James Shoal), joka on nykyisin Kansantasavallan miehittämä, on maan eteläisin kolkka. Saaren hallinnasta kuitenkin kiistellään Malesian kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainan kiinalaisessa akrtassa.

Hainan on kuulunut nimellisesti Kiinaan jo Han-dynastian ajoista lähtien, mutta käytännössä valtaa pitivät saaren alkuperäiskansa lit. Han-kiinalaisia alkoi muuttaa mantereelta Hainanille Song-dynastian aikana, jolloin saaresta tuli myös hallinnollisesti osa Guangdongin provinssia, joskin se oli ajoittain oma hallinnollinen alueensa Yuan-dynastian kaudella ja sittemmin vuosina 1912-1921. Japani miehitti Hainanin Kiinan–Japanin sodassa vuonna 1939 ja ajtkoi miehitystä sodan loppuun saakka vuonna 1945. Kiinan kommunistit valtasivat saaren Kuomintangilta Kiinan sisällissodassa vuonna 1950. Hainaista tuli oma maakuntansa vuonna 1988.[1]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainan on ollut 1980-luvulta lähtien erityistalousalue. Nykyisin maakunta saa merkittävän ja koko ajan kasvavan osan tuloistaan matkailusta, sillä miellyttävän ilmaston ja upeiden rantojensa ansiosta siitä on tullut suosittu matkailukohde.lähde?

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin maakunnassa on poikkeuksellinen hallinto. Maakunta jakautuu kolmeen prefektuuriin, jotka eivät kuitenkaan kata koko maakunnan aluetta. Prefektuurit ovat Haikou, Sanya ja Sansha. Sanshalla ei ole käytännössä hallintoa vaan se koostuu kiistellyistä Paracel- ja Spratlysaarista. Piirikuntatasolla Hainan jakautuu aliprefektuureihin, kaupunkialueisiin, piirikuntiin ja piirikuntatason kaupunkeihin.[2]

Hainanissa on suunniteltu hallintouudistusta, jossa maakuntaan perustettaisiin mahdollisesti uusia prefektuureja.[3]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin väestöryhmä, yli 80 prosenttia, ovat han-kiinalaiset. Lisäksi maakunnassa on noin 6 500 hui-kiinalaista muslimia. Koska Hainan oli lähetyssaarnaajien matkan varrella, siellä on myös poikkeuksellisen paljon kristittyjä: 35 000 protestanttia ja 4 100 katolilaista. Buddhalaisia on yli 10 000.lähde?

Saaren "oma" kansanryhmä ovat li-kiinalaiset.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanyan kaupungissa Etelä-Hainanilla on seitsemän kilometrin mittainen uimaranta Yalonglahdella (牙龙湾).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin sisarmaakunta on Etelä-Korean Jejun saarimaakunta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cheng, Linsun ja Brown, Kerry: Berkshire Encyclopedia of China, s. 977-978. Berkshire Publishing Group, 2009. ISBN 0-9770159-4-7. (englanniksi)
  2. Hainan Political Map Editable Maps. Viitattu 3.12.2014. (englanniksi)
  3. Hainan plans reshuffle of administrative systems China Daily. Viitattu 3.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]