Hainan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koordinaatit: 19°06′24″N, 109°34′03″E

Hainan
海南省
Hǎinán shěng
Hainanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Hainanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 3 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Haikou
Pinta-ala 34 000 km² (28.)
Väkiluku (2001) 7 960 000 (28.)
 – Väestötiheys 234 as/km²
BKT (2002) 62,345 mrd. RMB
 – asukasta kohti 7 830 RMB
www.hi.gov.cn

Hainan (kiina: 海南; pinyin: hǎinán) on Kiinan maakunta ja maan eteläisin kohta. Se koostuu useasta saaresta, joista suurimman nimi on myös Hainan (kiina: 海南岛; pinyin: hǎinán dǎo). Tavallisesti Hainanista puhuttaessa Kiinassa tarkoitetaakin saarta eikä maakuntaa, jota tarkoitettaessa sanotaan Hǎinán shěng.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin saarta nimitettiin Helmijyrkänteiksi (珠崖), Jadejyrkänteiksi (yksink.: 琼崖perint.: 瓊崖pinyin: qióng yái ) ja Qiong-prefektuuriksi – jälkimmäisestä kahdesta muovautui maakunnalyhenne Qiong.lähde?

Kolmen kuningaskunnan kaudella Hainan oli Wu-kuningaskunnan Zhuyai-prefektuuri (珠崖郡).

Hainan kuului perinteisesti Guangdongin maakuntaan, josta se muodosti Qionyai-piirikunnan (瓊崖道) vuonna 1912, kun Kiinan tasavalta perustettiin. Siitä piti tulla 1921 erityishallintoalue (瓊崖特別行政區), mutta suunnitelma toteutui vasta 1944. Hainanin erityishallintoalueeseen kuuluivat myös Etelä-Kiinan meren saaret.

Kiinan sisällissodan loppuvaiheissa Hainan oli viimeisiä Kuomintangin hallitsemia alueita. Kommunistit valtasivat sen Hainan-saaren maihinnousuoperaatiossa (海南島登陸戰役) keväällä 1950.

1. toukokuuta 1950 erityishallintoalueesta tehtiin hallinnollinen aluetoimisto (海南行政区公署), joka kuului Guangdongin maakunnan alaisuuteen. 1. lokakuuta 1984 siitä tehtiin Hainanin hallinnollinen alue (海南行政区), jolla oli oma Kansan hallitus. 1988 se irrotettiin Guangdongista omaksi maakunnakseen.lähde?

1990-luvun alussa Hainanissa oli suuri korruptioskandaali.lähde?

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin kartta.

Hainan on Taiwanin jälkeen Kiinan suurin saari. Sen länsipuolella on Tonkininlahti, jonka toisella puolella on Vietnam. Hainanin saaren lisäksi maakuntaan kuuluvat virallisesti kaikki Etelä-Kiinan meren 250 saarta, joten maakuntaan kuuluu laaja vesialue. Zengmu Anshan (曾母暗沙, englanniksi James Shoal), joka on nykyisin Kansantasavallan miehittämä, on maan eteläisin kolkka. Saaren hallinnasta kuitenkin kiistellään Malesian kanssa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainan on ollut 1980-luvulta lähtien erityistalousalue. Nykyisin maakunta saa merkittävän ja koko ajan kasvavan osan tuloistaan matkailusta, sillä miellyttävän ilmaston ja upeiden rantojensa ansiosta siitä on tullut suosittu matkailukohde.lähde?

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin maakunnassa on poikkeuksellinen hallinto. Maakunta jakautuu kolmeen prefektuuriin, jotka eivät kuitenkaan kata koko maakunnan aluetta. Prefektuurit ovat Haikou, Sanya ja Sansha. Sanshalla ei ole käytännössä hallintoa vaan se koostuu kiistellyistä Paracel- ja Spratlysaarista. Piirikuntatasolla Hainan jakautuu aliprefektuureihin, kaupunkialueisiin, piirikuntiin ja piirikuntatason kaupunkeihin.[1]

Hainanissa on suunniteltu hallintouudistusta, jossa maakuntaan perustettaisiin mahdollisesti uusia prefektuureja.[2]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin väestöryhmä, yli 80 prosenttia, ovat han-kiinalaiset. Lisäksi maakunnassa on noin 6 500 hui-kiinalaista muslimia. Koska Hainan oli lähetyssaarnaajien matkan varrella, siellä on myös poikkeuksellisen paljon kristittyjä: 35 000 protestanttia ja 4 100 katolilaista. Buddhalaisia on yli 10 000.lähde?

Saaren "oma" kansanryhmä ovat li-kiinalaiset.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanyan kaupungissa Etelä-Hainanilla on seitsemän kilometrin mittainen uimaranta Yalonglahdella (牙龙湾).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hainanin sisarmaakunta on Etelä-Korean Jejun saarimaakunta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hainan Political Map Editable Maps. Viitattu 3.12.2014. (englanniksi)
  2. Hainan plans reshuffle of administrative systems China Daily. Viitattu 3.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]