Fujian

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fujian
福建省
Fú jiàn shěng
Fujianin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Fujianin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Fuzhou
Pinta-ala 120 000 km² (23.)
Väkiluku (2001) 34 440 000 (18.)
 – väestötiheys 287 as/km²
BKT (2004) 468 mrd. RMB
 – asukasta kohti 13 600 RMB
www.fujian.gov.cn

Fujian (kiina: 福建; pinyin: fú jiàn) on yksi Kiinan maakunnista. Nimestä käytetään joskus muotoja Fukien tai Foukien. Maakunta sijaitsee Kiinan kaakkoisrannikolla. Sen naapurimaakunnat ovat Zhejiang luoteessa, Jiangxi koillisessa ja Guangdong lounaassa. Maasto on pääosin vuoristoista.

Nimensä Fujian sai maakunnan kahden kaupungin Fuzhoun ja Jian'oun nimien yhdistelmästä. Maakunnan lähettyvillä olevat saaret Kinmen ja Matsu ovat Kiinan tasavallan (Taiwan) hallussa, ja ne kuuluvat teoriassa Fujian-maakuntaan, joten nimellä on olemassa kaksi maakuntaa eri valtioissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qin-dynastian ja Han-dynastian aikoina Fujianiin perustettiin prefektuureja, mutta ensisijaisesti alue toimi vankileirinä. Ensimmäinen maakuntahallinto saatiin vasta Tang-dynastian alkuaikoina nimellä Fuzhou.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xiamen oli ensimmäisiä kaupunkeja Kiinassa, jotka saivat erityistalousalueen aseman. Koska alue on sekä maantieteellisesti että kultturisesti lähellä Taiwania, Fujian saa suuria sijoituksia Taiwanilta.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosa väestöstä on han-kiinalaisia. Suurin vähemmistöryhmä on she-kiinalaiset. Alueella puhutaan virallisen mandariinikiinan lisäksi mm. min-kiinaa ja kantoninkiinaa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fujianilla on erityinen gongfu-teeseremonia, eli tapa juoda teetä, erityisesti oolong-teetä. Lisäksi Fujian tuottaa mm. Lapsang souchong -teetä sekä jasmiiniteetä.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielenkiintoisia paikkoja:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]