Oolong-tee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oolong-teetä

Oolong-tee (kiin. 烏龍, wūlóng) on perinteistä kiinalaista puoliksi hapetettua teetä. Oolong kuuluu yhdessä vähemmän hapettuneen pouchongin kanssa nk. sinivihreän teen ryhmään, joka on hapettumistasteeltaan mustan teen ja vihreän teen välillä. Nimi oolong tulee alkuaan kiinalaisen nimen wūlóng englanninkielisestä ääntämyksestä.

Oolong-tee on 8-85 % hapetettua. Sen annetaan hapettua yleensä noin 2–3 päivää. Paras oolong-tee tulee pääasiassa Fujianin Wuyi-vuorilta ja Taiwanista. Oolong-tee on erittäin arvostettua Etelä-Kiinassa, Japanissa, Taiwanissa ja Etelä-Aasian ulkokiinalaisyhteisöjen keskuudessa.

Hyvä oolong-tee, todella hienosta puhumattakaan voi olla huomattavan kallista, mutta hinta yleensä kompensoituu sillä, että — muusta teestä poiketen — samoja teelehtiä voi hauduttaa monia kertoja peräkkäin maun samalla parantuessa. Niinpä jos keskihintainen oolong maksaa esimerkiksi 15 euroa/100g, tämä määrä riittää noin 50 kupilliseen teetä, ja kupillisen hinnaksi tulee vain 30 senttiä.[1]

Kun vihreää teetä voi yleensä samoista lehdistä hauduttaa kolme kertaa, hyvä oolong kestää 5-6 haudutusta ja erittäin hieno oolong vielä enemmän. Oolong-teen juontiin onkin tästä kehittynyt erityinen gongfu-teeseremonia.

Oolongin ylemmät laatuluokat ovat parhaasta lukien Fanciest/Extra Fancy, Fancy ja Extra Choice/Extra Fine. Oolongin laatuluokitus on, toisin kuin mustalla teellä, suoremmin verrannollinen teen makuun. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nihtinen s. 264
  2. How is tea graded? - Rec.food.drink.tea FAQ (englanniksi)
  • Nihtinen, Pekka: Kiinalainen teekirja. Helsinki: Memfis Books, 2004. ISBN 951-98833-3-9. s. 231-237

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.