Hebei

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hebei
河北省
Héběi shěng
Hebein (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Hebein (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 11 yksikköä
Piirikuntataso 172 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Shijiazhuang
Pinta-ala 187 700 km² (14.)
Väkiluku (2001) 66 990 000 (6.)
 – Väestötiheys 353 as/km²
BKT (2002) 608 mrd. RMB
 – asukasta kohti 9 071 RMB
www.hebei.gov.cn

Hebei (kiina: 河北; pinyin: héběi) on yksi Kiinan pohjoisista maakunnista. Se ympäröi Pekingiä ja Tianjiniä. Nimeä on latinisoitu myös muotoihin Hopei ja Hopeh. Maakunnan lyhenne on Ji (冀), sillä alue oli aiemmin Ji-prefektuuri. Nimi Hebei tarkoittaa "joen pohjoispuolta" (Keltainenjoki), joskaan Keltainenjoki ei sivua maakuntaa sen nykyisillä rajoilla missään kohdassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hebeistä on löytynyt pekinginihminen, 450 000 vuotta sitten elänyt ihmislaji.

Qing-dynastian aikaan maakunnasta käytettiin nimeä Zhílì, mikä merkitsi että se oli suoraan keisarillisen hovin hallinnon alla. Nykyisen nimensä maakunta sai 1928 merkkinä siitä, että sillä oli normaali maakuntahallinto.lähde?

28. heinäkuuta 1976 Tangshanissa sattui voimakas maanjäristys, ja seuraavalla vuosikymmenellä seurasi pienempiä maanjäristyksiä. Järistyksissä kuoli yli miljoona ihmistä.lähde?

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hebeitä ympäröivät vuoristot Yanshan pohjoisessa ja Taihangshan lännessä. Kaakossa on Pohjois-Kiinan tasanko.

Hebeissä vallitsee mantereinen monsuuni-ilmasto. Vuosittainen sademäärä on 400–800 mm. Kesäisin on usein rankkasateita.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikekeskusta Shijiazhuangissa.

Hebein talous on riippuvainen maataloudesta. Päätuotteet ovat vehnä, maissi, hirssi ja gaoliang (kiinalainen durra) sekä puuvilla. Suurin osa Kiinan puuvillantuotannosta on peräisin Hebeistä.lähde? Lisäksi tuotetaan maapähkinöitä, soijapapuja ja seesamia.

Hebeissä on myös merkittäviä määriä hiiltä ja rautaa.lähde? Niinpä siellä onkin hiili-, teräs- ja rautateollisuutta. Muita teollisuudenaloja Hebeissä ovat kehruu, koneteollisuus, kemianteollisuus, öljyteollisuus, sähköteollisuus, keramiikka ja elintarviketeollisuus.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väestö on pääosin han-kiinalaista, joiden lisäksi maakunnassa asuu mongoleita, mantšuja, korealaisia ja hui-kiinalaisia.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hebei jakautuu 11 prefektuuritason kaupunkiin, jotka jakautuvat edelleen piirikuntiin, kaupunkialueisiin ja piirikuntatason kaupunkeihin. Piirikuntatason yksiköitä Hebeissä on 172 kappaletta. Nämä jakautuvat puolestaan 2 207 kunnallistason yksikköön.[1] Hebein prefektuurit ovat:

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hebei on erinomaisten kulkuyhteyksien päässä.lähde? Siellä on yli 40 000 kilometriä maanteitä, ja rautatiet vievät mm. Kantoniin, Harbiniin, Baotouhun, Nanjingiin, Shanghaihin, Jiujiangiin ja Jinaniin. Lisäksi maakunnassa on Pohjois-Kiinan vilkkain satama, Qinghuangdao. Shijiazhuangissa on vilkasta lentoliikennettä.

Ming-dynastian aikaisen Kiinan muurin itäinen päätepiste on Shanhaiguanissa, lähellä Qinghuangdaoa. Muuri kulkee maakunnan pohjoisosan lävitse.

Chengdessä sijaitsee vuorimaja ja sen temppelit, ja se on Unescon maailmanperintökohde.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Administrative divisions of Hebei China Foreigners Guide. Viitattu 25.11.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]