Bohainmeri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bohai Sea = Bohainmeri
Yellow Sea = Keltainenmeri
East China Sea = Etelä-Kiinan meri
Sea of Japan = Japaninmeri
Huang He River = Keltainenjoki
Yangtze River = Jangtse
China = Kiina
Beijing = Peking
Shenyang
Dalian
Shanghai
North Korea = Pohjois-Korea
Pyongyang = Pjongjang
Seoul = Soul
South Korea = Etelä-Korea
Busan
Russia = Venäjä
Vladivostok

Bohainmeri, aiemmin Tšilinlahti, kiinaksi Bo Hai, on Kiinan rannikon pohjoisosassa sijaitseva Keltaisenmeren lahti. Bohainmereen laskevat Keltainenjoki (Huáng Hé), Liaojoki (Liao Hé) ja Hai Hé. Sen vesi pääsee vaihtumaan Keltaisenmeren veden kanssa vain Shandongin niemimaan ja Liaotungin niemimaan välisen Bohainsalmen kautta. Bohainmeri on lähinnä päiväntasaajaa sijaitseva merialue, joka jäätyy joka vuosi.

Tämä pinta-alaltaan 823 000 km2 suuruinen merialue kuuluu keskileveysasteiden monsuuni-ilmastoon. Kesällä on kosteaa ja lämmintä. Pintaveden lämpötila on kesällä 20–25 °C. Talvella sen sijaan on kuivaa ja tavallisesti marraskuun lopulta maaliskuun alkuun niin kylmää että meri jäätyy. Kylmän ilman virratessa Mongolian aroilta vesi merenlahdissa jäätyy nopeasti, vaikka kokonaan Bohainmeri jäätyy vain kylminä talvina. Normaalitalvina Laizhounlahti (etelässä), Bohainlahti (lännessä) ja Liaotunginlahti (pohjoisessa) jäätyvät 25–50 cm paksuudelta, kovina talvina jääpeite pohjoisessa voi olla metrinenkin. Voimakas vuorovesi (4–8 metriä) ja tuulet liikuttavat ja kasaavat jäätä.

Bohainmeren suolaisuus on 29–32 promillea. Kesällä monsuunisateiden aikaan suolaisuus on alhaisimmillaan ja kohoaa talvikuukausina lähelle Keltaisenmeren 30–34 promillen suolaisuutta.