Qinghai

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qinghai
青海省
Qīnghǎi shěng
Qinghain (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Qinghain (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 8 yksikköä
Piirikuntataso 43 ykiskköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Xining
Pinta-ala 720 000 km² (4.)
Väkiluku (2001) 5 180 000 (31.)
 – Väestötiheys 7,2 as/km²
BKT 34 mrd. RMB
 – asukasta kohti 6 520 RMB
www.qh.gov.cn

Qinghai (kiina: 青海; pinyin: Qīnghǎi) on Kiinan maakunta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Qinghaista kuuluu Tiibetin ylänköön, joka on maailman korkein ylänkö. Monet Kiinan suurista joista lähtevät Qinghaista, mm. Jangtse ja Keltainenjoki, sekä Vietnamiin virtaava Mekong. Pääkaupunki Xining sijaitsee idän jokilaaksoissa ja on perinteisesti kuulunut Gansun maakuntaan.

Keskellä Qinghaita sijaitsee suola-aavikko nimeltä Qaidam (nimi mongolia, tarkoittaa suola-aavikkoa), jolla asustaa jonkin verran mongolialkuperää olevia paimentolaisia. Maakunnassa sijaitsee myös laaja Qinghain suolajärvi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qinghain maakuntarajat ovat varsin uutta alkuperää, sillä se määritettiin maakunnaksi vasta 1928.lähde? Suurin osa on aikoinaan kuulunut tiibetiläiseen Amdo-maakuntaan, tosin kaakkoisosat ovat olleet tiibetiläistä Kham-maakuntaa ja koillisosat kiinalaista Gansua. Tiibetiläiset pakolaisjärjestöt laskevatkin Qinghain kuuluvaksi etniseen Suur-Tiibetiin. Qinghai ei kuitenkaan ole kuulunut suoraan dalai-laman hallinnon alla olleeseen alueeseen.lähde? Nykyinen, 14. dalai-lama Tenzin Gyatso on syntynyt Qinghaissa, samoin vuonna 1989 kuollut 10. panchen-lama Choekyi Gyaltse.

Huhtikuussa 2010 maakunnassa sattui maanjäristys, joka surmasi satoja ihmisiä.[1]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qinghai on yksi Kiinan etnisesti kirjavimmista maakunnista; han-kiinalaisia väestöstä on vain hiukan yli puolet. Han-asutus on keskittynyt maakunnan itäosien jokilaaksoihin. Alueen han-kiinalaiset jakautuvat kahteen ryhmään: seudulla jo vuosisatoja asuneeseen, Kiinan luoteismurretta puhuvaan ryhmään ja viime vuosikymmenten aikana alueelle siirrettyihin uusiin muuttajiin (pääosin pekingin murteen puhujia). Alueella jo pitkään asuneet, omaksi vähemmistökansakseen katsottavat hui-kiinalaiset puhuvat myös luoteismurretta, mutta heidät erottaa han-kiinalaisista uskonto: huit ovat muslimeita.

Muita kansoja Qinghaissa ovat mm. mongolit, tiibetiläiset, kašakit (Xinjiangista), salaarit, monguorit ja baoanit. Suurin etninen kirjo löytyy itäosista: Xiningin kaupungin ympärillä puhutaan noin 40 kieltä, jotka kuuluvat neljään eri kieliryhmään.lähde?

Qinghai on myös uskonnollisesti varsin kirjava. Merkittävimmät uskonnot ovat lamalaisuus, islam ja kiinalainen kansanusko (sisältää aineksia taolaisuudesta).

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qinghai on neljän suuren kulttuurin risteyspaikka: siellä sekoittuvat kiinalainen, tiibetiläinen, mongolialainen ja turkmenistanilainen kulttuuri.lähde?

Nykyisistä kieliryhmistä kiinalaiset ovat Qinghain varhaisimpia. Kiinalaista asutusta alueella on ollut yli 2 000 vuotta.lähde? Tätä aiemmat kielet ovat nykyisin tuntemattomia. Ikivanhaa kiinalaista murretta Qinghaissa ei kuitenkaan ole, vaan puhuttava kieli on luoteismandariinia.

Qinghaissa vallitsee harvinainen kieliliitto, jossa täysin erilaiset kielet lainaavat piirteitä toisistaan pitkän rinnakkaiselon vaikutuksesta.lähde?

Qinghaissa on lukuisia merkittäviä buddhalaisia temppeleitä ja luostareita, joista tunnetuin on Xiningin lähistöllä sijaitseva Kumbumin luostari.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qinghai on jaettu kahdeksaan prefektuuriin, jotka jakautuvat edelleen 43 piirikuntatason yksikköön.[2]

Prefektuuritason kaupunki:

Prefektuuri:

Autonomiset prefektuurit:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ainakin 400 kuollut Kiinan maanjäristyksessä 14.4.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 14.4.2010.
  2. History and Administrative divisions og Qinghai China Foreigners Guide. Viitattu 7.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]