Hubei

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hubei
湖北省
Húběi shěng
Hubein (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Hubein (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 13 yksikköä
Piirikuntataso 102 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Wuhan
Pinta-ala 187 400 km² (13.)
Väkiluku (2001) 59 750 000 (8.)
 – Väestötiheys 319 as/km²
BKT (2002) 498 mrd. RMB
 – asukasta kohti 8 330 RMB
www.hubei.gov.cn

Hubei (kiina: 湖北; pinyin: húběi) on Kiinan maakunta. Sen nimi tarkoittaa ”järven pohjoispuolella”, mikä viittaa Hubein sijaintiin Dongting-järven pohjoispuolella.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubein naapurit ovat Anhui idässä, Hunan ja Jiangxi etelässä, Sichuan lännessä ja Shaanxi sekä Henan pohjoisessa. Jangtse- ja Hanshui-joet kohtaavat Wuhanissa, ja maakunnassa on hyvin paljon järviä. Hubeita nimitetäänkin ”Järvimaakunnaksi”.lähde?

Hubein ilmasto on subtrooppinen. Siellä on selvästi neljä vuodenaikaa, talvella keskilämpötila on lähellä nollaa, kesällä 24–30°C.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubei ja Hunan muodostivat Qing-dynastian aikaan Hukuangin maakunnan.

Wuchangin kansannousu tapahtui nykyisessä Wuhanin kaupungissa, joka tuolloin koostui kolmesta osasta: Hankou, Hanyang ja Wuchang. Koska näitä osia on joskus vaikea muistaa, puhutaan usein Wuhanin kansannoususta,selvennä josta siis lähti liikkeelle tasavaltalainen vallankumous 1911.lähde?

Kolmen rotkon pato on Jangtse-joella Hubeissa. Sen rakentamisen vuoksi evakuoitiin yli miljoona ihmistä.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubei jakautuu 11 prefektuuritason kaupunkiin, yhteen autonomiseen prefektuuriin ja yhteen maakunnan hallinnon alaiseen kaupunkiin. Prefektuurijaon ulkopuolella on kolme aliprefektuuria ja yksi erikoishallinnollinen metsäalue.[1]

Prefektuuritason kaupungit

Maakunnan alainen kaupunki

Autonominen prefektuuri

Aliprefektuurit

Metsäalue

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubei on liikenteen keskus Kiinassa,lähde? sillä jokien lisäksi maakunnan läpi kulkevat tärkeät rautatiet, kuten PekingKanton, Peking–Kowloon, Shanghai–Wuhan ja Wuhan–Chengdu. Lisäksi siellä on tärkeitä lentokenttiä.

Hubeita nimitetään myös kalan ja riisin kotipaikaksi.lähde? Hubein tärkeimmät maataloustuotteet ovat puuvilla, riisi, vehnä ja tee. Lisäksi siellä on metalliteollisuutta, koneteollisuutta, sähköntuotantoa, tekstiiliteollisuutta, elintarviketeollisuutta ja huipputekniikan teollisuutta.

Kolmen rotkon pato tuottaa huomattavan määrän sähköä myös myyntiin.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubein pääasiallinen väestöryhmä ovat han-kiinalaiset. Maakunnan lounaisosassa elää huomattava miao- ja tujiavähemmistö.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hubeista on lähtöisin Chu-kulttuuri, joka on yksi Kiinan merkittävimmistä kulttuurisuunnista, peräisin muinaisesta Chu-kuningaskunnasta.lähde?

Unesco valitsi Wudang-vuoren muinaisen rakennuskompleksin maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Muita merkittäviä kohteita ovat Jiugong-vuori ja Jingzhoun kaupunki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hubei Province Map Maps of World. Viitattu 4.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]