Tiibetin ylänkö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiibetin ylänkö sijaitsee etelässä sijaitsevan Himalajan vuoriston ja pohjoisessa sijaitsevan Taklimakanin aavikon välissä.

Tiibetin ylänkö on maailman laajin ja korkeimmalla sijaitseva ylänkömaa Keski-Aasian eteläosassa Länsi-Kiinassa Kunlunin ja Himalajan välissä. Ylängön pinta-ala on n. 2 miljoonaa km² ja sen korkeus on keskimäärin 4800-4900 metriä merenpinnasta. Ylängöllä on yli 7000 m korkeuteen kohoavia lumihuippuisia vuoria. Tiibetin ylängöllä saattaa olla kesäisin hyvin kuumaa ja talvisin kylmää. Sadetta tulee lähinnä kesän sadekautena ja ikirouta ulottuu laajalle alueelle ylätasangolla. Ilma on ohutta. Alue on laajalti karua tai matalakasvuista, usein lähinnä ruohoja, heiniä ja saramaisia kasveja jos niitäkään. Puita kasvaa alavammassa länsi- ja eteläosassa. Tiibetin ylängön tärkein elinkeino on paimentolaisuus, ihmiset paimentavat mm. lampaita ja jakkeja.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä 'maailman katoksi' kutsuttu ylänköalue on kohonnut ja poimuttunut pääosin alppilaisten (tertiääristen ja mesotsooisten) vuorijonojen muodostumisen yhteydessä. Tiibet sisältää itä-länsi-suuntaisia vuorijonoja, jotka yhtyvät lännessä jopa yli 8 000 m korkeaksi Karakorumiksi sekä Pamirin ja Hindukušin solmuiksi. Idässä jonot kääntyvät kaakkoon. Jonojen väliin jää laaksoja, jotka laajenevat keskiosassa matalareunaisiksi altaiksi. Keski- eli Sisä-Tiibetin korkeuserot ovat lähes poikkeuksetta alle 500 m, kun taas itäosassa vuorottelevat kaakkoissuuntaiset vuorijonot ja niiden väliset syvät rotkomaiset jokilaaksot. Himalajan (Mount Everest, tiib. Jolmo Lungma eli Tšomolungma, 8848 m) sekä Transhimalajan ja Karakoramin välissä sijaitsevat Brahmaputran (Tiibetissä Tsangpon), Induksen ja Sutlejin yläjuoksut syvän ja leveydeltään vaihtelevat laakson pohjalta.

Tiibetin keskusta muodostuu Kunlunin ja Transhimalajan välissä sijaitsevasta laskujoettomasta Tšangtangin ylängöstä, jonka korkeus on 4 500- 5 000 m merenpinnasta sekä pituus 2 400 km (länsi-itä-suunnassa) ja leveys 700 - 800 km (pohjois-etelä-suunnassa). Keskiosan merkittävin vuorijono on Tanglha (Tanggulashamai). Ylängön keskiosan laaksot ovat noin 4500-4800 metrin korkeudessa[1]. Tiibetin ylängön koillisosa Tsighain ylänkö sijaitsee Nanšanin ja sen jatkeen Astin Taghin (Altyn Tagh eli Aerjinshanmai) sekä Kunlunin eteläisen pääjonon Bjan Karan (Bayankalashanmai) välissä. Sen pohjoisosassa ovat Tsaidamin allas ja Kukunor, Kiinan suurin suolajärvi. Tiibetin Kaakkoisraja on epämääräinen. Kiinan ja Taka-Intian suurimpien jokien (Keltainenjoki, Jangtse, Mekong ja Salween) yläjuoksut alkavat Tiibetin lumi- ja jäähuippuisilta vuorilta melko läheltä toisiaan ja laskevat samansuuntaisten vedenjakajavuorten (Bajan Karan vuoristo, Ningjingshan ja Taniantawengshan) Välissä eteläkaakkoon (Huangho kuitenkin koilliseen. Transhimalaja on Sisä-Aasian laskujoettomien seutujen sekä Intian valtamereen laskevien vesien (Indus, Ganges ja Brahmaputra eli Yaluzangbujiang) välinen päävedenjakaja. Tšangtangissa on vuorijonojen välisiä painanteita, jotka ovat pakkasrapautumalla syntyneen soran täyttämiä ja tasaamia tai laskujoettomien matalien suolajärvien (muun muassa Namuhu, Qilinhu, Tanggulahu ja Anglalnghu) peittämiä. Ylängöllä on paikoin kuumia kivennäislähieteitä[2].

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka onkin subtrooppisella vyöhykkeellä, Tiibetin ylängön ilmasto on ankara alueen korkeuden ja kuivuuden takia[2]. Auringon paiste on voimakasta Tiibetin ylängöllä[1], mutta ilma ohutta. Ohut kuiva ilma lämpiää nopeasti auringossa, mutta yöllä lämpötila laskee nopeasti[2].

Tiibetin ylängön ilmasto on kylmä, tuulinen ja kuiva, mutta etelässä ja varsinkin idässä säät ovat leppeämpiä. Ilmastolliset erot ylängön pohjois- ja eteläosien välillä ovat suuret. Keski-, länsi- ja pohjoisosien ilmasto on äärimmäisen mantereinen. Ainoastaan itäiset ja eteläiset reuna-alueet ovat monsuunin vaikutuksen alaisia. Kesällä on monesti olla hiekkamyrskyjä ja talvella päivien mittaisia lumimyrskyjä[2][3].

Kesäkuukausien keskilämpötila on Pohjois-Tiibetissä, Tšangtangissa 10-15 ˚C ja vuotuinen sademäärä alle 100 mm. Pohjoisosissa tammikuun keskilämpötila on -20 ˚C. Yleensä sademäärät nousevat luoteesta kaakkoon. Myös Tsinghain itäosat ovat Tiibetin reunavuorten piirissä ilmasto saattaa vaihtua suppealla alueella subtropiikista (laakson pohja) nivaaliin (lumi-ilmaston) vyöhykkeeseen.

Lumiraja on Itä-Tiibetissä 4700 m ja Keski-Tiibetissä 6100 m[1]. Ylängöllä saattaa lämpimänä vuodenaikana olla päivällä +20 ˚C ja yöllä -10 ˚C[1]. Harvat sateet tulevat yleensä lumi-, räntä ja raekuuroina[1] [4], tavallisimmin kesällä. Niinpä sää on nopeasti vaihteleva ylängöllä, ja ilma saattaa kylmetä äkkiä.

Talvi kestää noin kuusi kuukautta [1] , jolloin on jatkuvasti kovia tuulia[1]. Tsangtangissa lämpötila voi pudota vuorokauden sisällä 27 ˚C[5]. Paras vuodenaika ihmisille Tiibetissä on toukokuusta marraskuun alkuun[5], jolloin Etelä-Tiibetin laaksoissa on melko leutoa. Touko-kesäkuussa on kuitenkin häiritseviä pölymyrskyjä[5]. Heinä-elokuussa on sadekausi, jolloin sataa noin puolet vuoden sateesta[5]. Loka-marraskuussa on alavilla Tiibetin alueilla päivisin melko lämmintä, ja ilma on yleensä aurinkoinen[5]. Korkealla ylängöllä lumi häiritsee liikennettä joulu-helmikuussa, mutta Lhasan, Shiangtsen ha Tsetangin alhaalla sijaitsevat laaksot pysyvät melko lumettomina[5]. Maaliskuussa on jo melko lämpimiä, aurinkoisa päiviä. Kevät tulee Tiibetiin vasta huhtikuussa, mutta tällöinkin saattaa tulla äkillisiä kylmenemisiä[5]. Noin 3600 m korkeudessa Etelä-Tiibetissä Lhasan seuduilla sataa erittäin vähän lokakuusta huhtikuuhun[5]. Mutta sataa paljon Tiibetin pohjoisosaan nähden, 500-1500 mm vaihdellen monsuunin mukaan vuodesta toiseen[1].

Kasvillisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiibetin ylätasankoa Nacqun piirissä.

Tiibetin ylängön laaksojen kasvillisuus on usein harvaa ja niukkaa, pääosin heiniä, saroja ja matalia ruohomaisia kasveja. Kasvillisuus on ylängöllä on osin kylmää melkein kasvitonta aavikkoa, mutta pääosin kylmää vuoristoaroa ja vuoristoniittyä[6].

Pohjois-Tiibetissä Tšangtangissa on laajoja lumi- ja jääkenttiä sekä kivi- ja soralakeuksia, jotka ovat korkeintaan jäkälän ja sammalen peittämiä aavikoita tai kserofyyttisiä patjakasveja ja kääpiöpensaita kasvavia aavikkoaroja. Paikoin on lisäksi mätässoita ja suolajärvien rannoilla suolasoita[1]. Kukunorin altaassa kasvillisuus on jo melko rehevää. Vasta Etelä- ja Kaakkois-Tiibetissä on sulkeutuneita metsiä, joiden puulajit (muun muassa laakeripuut, eräät kesävihannat lehtipuut, kuuset ja lehtikuuset) vaihtuvat kasvupaikan korkeuden mukaan. Suotuisten kosteusolojen vuoksi metsäraja kohoaa kaakossa 4 600 metriin. Metsärajan yläpuolella on alppiruusupensaikkoa ja ruohikkoa. Lumiraja tulee vastaan 4 000- 6 000 m:n korkeudella.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylängön monestikin uhanalaisia eläimiä ovat villijakki[1][7] , argaali, kiangi (tiibetiläinen villiaasi)[7], myskihirvi, valkohuulihirvi, tiibetingaselli, chiru (tiibettiläinen antilooppi), bharaali, murmeli[1], pika (Himalajan hiirijänis) [8]. Petoja ovat lumileopardi [7] , susi, ilves[1], ruskea tiibetinkarhu (spelkarhu?[1])[7]. Eräs harvinaisuus on lumiapina[1]. Haaskalinnut ovat yleisiä [8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tibet- Venture to a higher plain, Bradley Mayhew Monique Choy John Vincent Bellezza, Tony Wheeler, 5th edition, Lonely planet 2002, ISBN 1-86450-162-6, s. 27-32
 • Maailma tänään - Kiina ja Taiwan, Pater Haggett (päätoimittaja), Tieteen kuvalehden kirjasto, Bonnirs 1996, ISBN 97-437-0914-1 (maailma tänään osa 20) s 95
 • Maailma nyt - Itä-Aasia, suom toim Ulla Elo, Weilin+Göös 1992, ISBN 951-35-4927-5 (Itä-Aasia)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f g h i j k l m n Otavan suuri ensyklopedia, Osa 9 sukunimi - turbiini, s. 7171
 2. a b c d Elo 1992, s 106
 3. Elo 1992, s 107
 4. Haggett 1996, s 95
 5. a b c d e f g h Mayhew 2000, s 28
 6. A New Digital Georeferenced Database of Grassland in China Yufeng Chen (chen@iiasa.ac.at , yfchen@lreis.ac.cn) Günther Fischer (fisher@iiasa.ac.at), IR-98-062/September, s. 12
 7. a b c d Mayhew et al 2002, s 31
 8. a b Mayhew et al 2002, s 30

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]