Haixi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haixi
(mong. ᠬᠠᠶᠢᠰᠢ ᠶᠢᠨ ᠮᠣᠩᠭᠣᠯ ᠲᠥᠪᠡᠳ ᠦᠨᠳᠦᠰᠦᠲᠡᠨ ᠦ ᠥᠪᠡᠷᠲᠡᠭᠡᠨ ᠵᠠᠰᠠᠬᠤ ᠵᠧᠦ
tiibetiksi མཚོ་ནུབ་སོག་རིགས་ཆ་བོད་རིགས་རང་སྐྱོང་ཁུལ་
kiin. 海西蒙古族藏族自治州, Hǎixī Měnggǔzú Zàngzú Zìzhìzhōu)
Haixin mongolien ja tiibetiläisten autonominen prefektuuri
Haixin prefektuurin hallinnollista keskusta Delinghaa valokuvassa.
Haixin prefektuurin hallinnollista keskusta Delinghaa valokuvassa.
Haixin prefektuuri Qinghain maakunnassa.
Haixin prefektuuri Qinghain maakunnassa.

Haixi

Koordinaatit: 37°04′N, 97°04′E

Valtio  Kiina
Maakunta Qinghai
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi autonominen prefektuuri
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 328 970 km²
Väkiluku (2010) 489 338
Postinumero 817000
Suuntanumero(t) 0977 (paitsi Golmudissa), 0979 (Golmudissa)










Haixin mongolien ja tiibetiläisten autonominen prefektuuri (mong. ᠬᠠᠶᠢᠰᠢ ᠶᠢᠨ ᠮᠣᠩᠭᠣᠯ ᠲᠥᠪᠡᠳ ᠦᠨᠳᠦᠰᠦᠲᠡᠨ ᠦ ᠥᠪᠡᠷᠲᠡᠭᠡᠨ ᠵᠠᠰᠠᠬᠤ ᠵᠧᠦ, tiibetiksi མཚོ་ནུབ་སོག་རིགས་ཆ་བོད་རིགས་རང་སྐྱོང་ཁུལ་, kiin. 海西蒙古族藏族自治州, Hǎixī Měnggǔzú Zàngzú Zìzhìzhōu) on nimensä mukaisesti autonominen prefektuuri Kiinan Qinghain maakunnassa. Prefektuurin nimi viittaa siihen, että se sijaitsee Qinghaijärven länsipuolella (hǎi: lyhenne Qinghaijärvestä; : länsi).

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie Pekingistä Lhasaan Golmudin alueella.

Haixin prefektuuri kattaa noin 328 970 km² Tiibetin ylängön pohjoisosassa. Sen keskellä sijaitsee Qaidamin syvänkö, jonka keskikorkeus merenpinnasta on 2 600-3 000 metriä. Syvänköä ympäröivät vuoret, jotka kohoavat puolestaan 5 500 metrin korkeuteen. Haixiin kuuluu myös Tanggulan harvaanasuttu enklaavi Tiibetin vastaisella rajalla. Haixin hallinnollinen keskus on Delinghan kaupunki.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haixin aluetta ovat asuttaneet tiibetiläiset ja ylämongolit. Vuonna 1929 alueelle siirtyi hui-kiinalaisia maanviljelijöitä ja vuonna 1935 sinne muutti kazakkeja Xinjiangista. Kiinan kommunistien voitettua Kiinan sisällissodan he loivat alueelle mongolien autonomisen piirikunnan vuonna 1952, sekä autonomiset piirikunnat tiibetiläisille ja kazakeille seuraavana vuonna. Vuonna 1954 nämä piirikunnat yhdistettiin Haixin prefektuuriksi. Vuodesta 1956 alueelta on löydetty ja kaivettu kultaa, kaliumia, lyijyä, sinkkiä ja öljyä. Vuonna 1947 alueelle rakennettiin päällystetty tie ja se yhdistettiin Qinghain-Tiibetin rautatiehen vuonna 1981. Kazakit siirrettiin vuonna 1984 Xinjiangiin ja heidän autonomiansa lakkautettiin. 1990-luvulla aluetta vaivasivat hui-kiinalaisten rikollisjärjestöjen hallitsema laiton kullankaivuu prefektuurin kaakkoisosissa.[1]

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haixin prefektuurin hallinnollinen jako.

Piirikuntatasolla autonominen prefektuuri jaetaan kolmeen piirikuntatason kaupunkiin ja kolmeen piirikuntaan, sekä yhteen hallintoalueeseen (numerointi kuten oheisessa kuvassa):

Piirikuntatason kaupungit (3)
Piirikunnat (3)
  • 3. Ulan (Wulan)
  • 4. Dulan
  • 5. Tianjun
Hallintoalue (1)
  • 7. Da Qaidam

Da Qaidam on paikallisesti asetettu piirikuntatason yksikkö. Se ei ole rekisteröity Siviiliasiain ministeriössä, joten nimellisesti se kuuluu Delinghan kaupunkiin.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Haixin bruttokansantuote oli 57,03 miljardia renminbiä, mikä vastasi 30,3 % koko Qinghain bruttokansantuotteesta. Suurin osa, 81,4 %, taloudesta muodostui jalostuksesta. Suurimmat teollisuuden alat ovat maakaasun, kirjometallien ja hiilen kaivuu, sekä kemikaaliteollisuus. Myös turismilla on tärkeähkö osuus alueen taloudessa. Vuonna 2012 alueella vieraili 3,83 miljoonaa turistia.[2]

Haixin alueella on myös merkittäviä luonnonvaroja. Alueelta löytyy esimerkiksi kaliumia, magnesiumia ja litiumia. Esiintymien arvoksi on arvioitu 15 triljoonaa renminbiä.[2]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtaosa Haixin väestöstä on nykyisin han-kiinalaisia. Vuonna 1982 alueen koko väestön ollessa 272 000 heistä tiibetiläisiä oli 9 % ja mongoleja 7 %. Tiibetiläiset asuttavat pääasiassa Tianjunin, Dulaanin ja Tanggulan alueita mongolien asuttaessa Ulania, Utu-Mören aluetta Golmudissa ja Dulania Haixin itäosissa.[1] Vuonna 2010 alueella asui 489 338 henkilöä[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Christopher P. Atwood: Encyclopedia of Mongolia and the Mongol Empire, s. 214. Facts On File, 2004. ISBN 0-8160-4671-9. (englanniksi)
  2. a b Haixi (Qinghai) City Information Hong Kong Trade Development Council. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  3. Hăixī Mĕnggŭzú Zàngzú Zìzhìzhōu (Mongol and Tibetan Autonomous Prefecture) www.citypopulation.de. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]