Sisä-Mongolia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sisä-Mongolia
内蒙古自治区
Nèiměnggǔ Zìzhìqū
Sisä-Mongolian (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Sisä-Mongolian (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi autonominen alue
 – Hallinnollinen keskus Hohhot
Pinta-ala 1 183 000 km² (3.)
Väkiluku (2001) 28 770 000 (23.)
 – väestötiheys 20,1 as/km²
BKT (2002) 173 mrd. RMB
 – asukasta kohti 7 290 RMB
www.nmg.gov.cn

Sisä-Mongolia (mong. ɵвγp монггхул, öbür mongghul; yksinkertaistetut merkit: 内蒙古; perinteiset merkit: 內蒙古; pinyin: nèi měng gǔ) on autonominen alue Kiinassa. Kiinan autonomiset alueet ovat jotakin vähemmistökansallisuutta varten varattuja, Sisä-Mongolia on varattu mongoleille.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongolian naapuriprovinssit ovat (myötäpäivään): Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Hebei, Shanxi, Shaanxi, Ningxia ja Gansu. Pohjoisessa naapurina ovat Mongolia ja Venäjä.

Sisä-Mongolian pituus on 2 400 kilometriä itä-länsi-suunnassa ja 1 700 kilometriä pohjois-etelä-suunnassa. Siellä vallitsee lauhkea mannerilmasto, talvet ovat pitkiä ja kylmiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongolia ja Ulko-Mongolia erotettiin toisistaan Qing-dynastian aikana. Sisä-Mongoliasta tehtiin tavallinen kiinalainen provinssi Ulko-Mongolian pitäessä vanhan hallintojärjestelmänsä. Qing-dynastia myönsi Venäjän painostuksesta Ulko-Mongolian itsenäisyyden 1911 ja erillinen Mongolia syntyi.

Vuoteen 1949 saakka Sisä-Mongolia kuului Rehen ja Suiyuanin provinsseihin (ei enää olemassa), jotkut taiwanilaiset kartat esittävät vielä tällaista provinssijakoa. Kiinan kansantasavalta loi perustamisensa jälkeen vähemmistökansapolitiikan, ja sen mukaisesti teki Sisä-Mongoliasta autonomisen alueen. Sisä-Mongolia oli ensimmäinen vähimmistökansallisuuksille myönnetty autonominen alue.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin han-kiinalaiset muodostavat selkeän enemmistön Sisä-Mongoliassakin. Mongoleita väestöstä on noin kymmenesosa, runsaat kaksi miljoonaa, eli kutakuinkin saman verran kuin Mongoliassa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongoliassa on säilytetty mongolin kirjoitusjärjestelmä, toisin kuin Mongoliassa, jossa on siirrytty kyrillisen aakkoston käyttöön.

Tšingis-kaanin mausoleumi on Sisä-Mongoliassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]