Sisä-Mongolia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sisä-Mongolia
內蒙古
Nèi Měnggǔ
Öbür Monggol
Sisä-Mongolian (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Sisä-Mongolian (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 12 yksikköä
Piirikuntataso 101 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi autonominen alue
 – Hallinnollinen keskus Hohhot
Pinta-ala 1 183 000 km² (3.)
Väkiluku (2001) 28 770 000 (23.)
 – Väestötiheys 20,1 as/km²
BKT (2002) 173 mrd. RMB
 – asukasta kohti 7 290 RMB
www.nmg.gov.cn

Sisä-Mongolia (mong. ɵвγp монггхул, öbür mongghul; yksinkertaistetut merkit: 内蒙古; perinteiset merkit: 內蒙古; pinyin: nèi měng gǔ) on autonominen alue Kiinassa. Kiinan autonomiset alueet ovat jotakin vähemmistökansallisuutta varten varattuja, Sisä-Mongolia on varattu mongoleille.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongolian naapuriprovinssit ovat (myötäpäivään): Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Hebei, Shanxi, Shaanxi, Ningxia ja Gansu. Pohjoisessa naapurina ovat Mongolia ja Venäjä.

Sisä-Mongolian pituus on 2 400 kilometriä itä-länsi-suunnassa ja 1 700 kilometriä pohjois-etelä-suunnassa. Siellä vallitsee lauhkea mannerilmasto, talvet ovat pitkiä ja kylmiä.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongolia ja Ulko-Mongolia erotettiin toisistaan Qing-dynastian aikana. Sisä-Mongoliasta tehtiin tavallinen kiinalainen provinssi Ulko-Mongolian pitäessä vanhan hallintojärjestelmänsä. Qing-dynastia myönsi Venäjän painostuksesta Ulko-Mongolian itsenäisyyden 1911 ja erillinen Mongolia syntyi.

Vuoteen 1949 saakka Sisä-Mongolia kuului Rehen ja Suiyuanin provinsseihin (ei enää olemassa), jotkut taiwanilaiset kartat esittävät vielä tällaista provinssijakoa. Kiinan kansantasavalta loi perustamisensa jälkeen vähemmistökansapolitiikan, ja sen mukaisesti teki Sisä-Mongoliasta autonomisen alueen. Sisä-Mongolia oli ensimmäinen vähimmistökansallisuuksille myönnetty autonominen alue.lähde?

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin han-kiinalaiset muodostavat selkeän enemmistön Sisä-Mongoliassakin. Mongoleita väestöstä on noin kymmenesosa, runsaat kaksi miljoonaa, eli kutakuinkin saman verran kuin Mongoliassa.lähde?

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongoliassa on säilytetty mongolin kirjoitusjärjestelmä, toisin kuin Mongoliassa, jossa on siirrytty kyrillisen aakkoston käyttöön.

Tšingis-kaanin mausoleumi on Sisä-Mongoliassa.lähde?

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisä-Mongolian hallinnolliset alueet

Perinteisesti Sisä-Mongolia on jaettu liittoihin (meng, 盟), jotka vastaavat Kiinan prefektuureja. 1990-luvusta lähtien liittoja on muutettu prefektuuritason kaupungeiksi muun Kiinan tavoin. Nykyään Sisä-Mongolia jakautuu yhdeksään prefektuuritason kaupunkiin ja kolmeen liittoon.[1] Sisä-Mongolian liitot ja kaupungit ovat:[2]

1. Alxa
2. Bayannur
3. Wuhai
4. Ordos
5. Baotou
6. Hohhot

7. Ulanqab
8. Xilingol
9. Chifeng
10. Tongliao
11. Hinggan
12. Hulunbuir

Piirikuntatasolla alueet jakautuvat edelleen kaupunkeihin, piirikuntiin sekä alueen ainutlaatuisiin lippuihin (qi, 旗). Piirikuntatason yksikköjä on yhteensä 101.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inner Mongolia Travel Guide Foreigners in China. Viitattu 21.11.2014. (englanniksi)
  2. Inner Mongolia Political Map Editable Maps. Viitattu 21.11.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]