Yunnan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kiinan maakuntaa. Yunnan on myös teelaatu.
Yunnan
云南省
Yúnnán shěng
Yunnanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Yunnanin (punaisella) sijainti Kiinan kartalla.
Valtio Kiina
Prefektuuritaso 16 yksikköä
Piirikuntataso 129 yksikköä
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maakunta
 – Hallinnollinen keskus Kunming
Pinta-ala 394 000 km² (7.)
Väkiluku (2001) 42 880 000 (12.)
 – Väestötiheys 109 as/km²
BKT (2002) 223 mrd. RMB
 – asukasta kohti 4 850 RMB
www.yn.gov.cn

Yunnan (yksinkertaistetut merkit: 云南; perinteiset merkit: 雲南; pinyin: Yúnnán) on maakunta Kiinan etelärajalla. Maakunnan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”pilvestä etelään”.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumisia vuoria Diqingissä, luoteis-Yunnanissa.

Maakunnan pinta-ala on 394 000 neliökilometriä, 4,1 prosenttia Kiinan kokonaisalasta. Yunnan sijaitsee Kiinan etelärajalla. Sen naapurivaltioita ovat kaakossa Vietnam, etelässä Laos ja lännessä Myanmar. Ympäröivät Kiinan alueet ovat Tiibetin autonominen alue luoteessa ja Sichuanin maakunta pohjoisessa sekä Guizhoun ja Guangxin maakunnat idässä. Yunnanin maasto on vaihtelevaa, siellä on korkeita vuoria ja Tiibetin kaltaista korkeaa ylänköä sekä trooppisia metsiä.{{lähde\\ Korkein kohta on Kawagebon huippu pohjoisessa Deqinin piirikunnassa Diqingin ylätasangolla, ja se on noin 6 740 metriä korkea; matalin kohta on Honghen jokilaakso Hekoun piirikunnassa, joka on 76,4 metriä merenpinnasta.

Koska maasto on vaihtelevaa, on sitä alueen kasvillisuus ja elämistökin. Yunnan koostuu muutanmista etelä-pohjoissuuntaisista vuorijonoista, ja niiden välisissä laaksoissa virtaa suuria jokia. Eri laaksojen ja vuoristojen kasvillisuus ja eläimistö voivat vaihdella keskenään paljonkin. Koska pohjoisessa esteenä on Himalaja, puhaltaa päätuuli laaksoissa etelän suuntaan. Näin alueelle pääsee lämmintä ja kosteaa ilmaa suppilomaisia jokilaaksoja pitkin. Etelä-Yunnanissa elävät niin gibbonit, eräät fasaanit kuin intiannorsutkin. Pohjois-Yunnanin lumisilla, havumetsäisillä vuorilla taas elää ilveksiä, susia, karhuja ja apinoita, jotka ovat sopeutuneet lumisiin havumetsä-olosuhteisiin.

Joet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan läpi virtaa useita suuria jokia:

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yuanmoun miehen”, homo erectus -fossiilin löysivät rautatieinsinöörit 1960-luvulla, ja se on todettu vanhimmaksi tunnetuksi hominidifossiiliksi Kiinassa.lähde? Alueella on ollut asutusta neoliittisella kaudella. Asukkaat käyttivät kivityökaluja ja rakensivat yksinkertaisia puisia rakenteita.

Kolmen kuningaskunnan aikana nykyisen Yanninin alueesta Yuexista ja eteläisestä Sichuanista käytettiin yhteisnimeä ”Nanzhong”. Kiinan keskushallinnon hajanaisuuden vuoksi Yunnan sai laajemman itsehallinnon ja paikalliset heimorakenteet enemmän valtaa. Vuonna 225 jaa. Zhuge Liang johti kolme hyökkäysaaltoa Yunnaniin rauhoittamaan heimoja. Hän vangitsi paikallisen merkkihenkilön Meng Huon seitsemän kertaa. Tapaus on muuttunut Kiinan kansan keskuudessa jo kansantarinaksi.lähde?

Vuonna 1915 Yunnan julistautui vähäksi aikaa itsenäiseksi vastalauseena Yuan Shikain keisariksi julistautumiselle.lähde? Yuan Shikai kuitenkin peruutti päätöksensä vielä samana vuonna.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yunnan jakautuu kahdeksaan autonomiseen prefektuuriin ja kahdeksaan prefektuuritason kaupunkiin. Piirikuntatasolla Yunnan jakautuu 129 kaupunkipiiriin, piirikuntaan ja piirikuntatason kaupunkiin.[1]

Prefektuuritason kaupungit:

Autonomiset prefektuurit:

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallisia kauppiaita Lijiangissa.

Yunnan tuottaa erilaisia trooppisia hedelmiä ja vihanneksia.

Yunnan kuuluu kehittymättömiin Kiinan maakuntiin, ja köyhyys on piirikunnassa yleisempää kuin muissa maakunnissa.lähde? Vuonna 1994 maakunnan asukkaista noin seitsemän miljoonan tulot alittivat köyhyysrajan (keskimäärin alle 300 yuania vuodessa). Köyhyydenpoisto-ohjelma sisältää viisi suurta hanketta, joiden tarkoitus on parantaa perusrakenteita. Niihin kuuluvat maaperän parannus, vesiensuojelu, sähköverkko, tiet ja "vihreän vyöhykkeen" rakentaminen. Hankkeiden valmistumisen odotetaan parantavan viljan, veden, sähkön ja maanteiden vähäisyyttä sekä kohentavan ekologista tilannetta.

Yunnanin neljä merkittävintä alaa ovat tupakkateollisuus, biologiaselvennä, kaivostoiminta ja matkailu.lähde? Yunnanilla on kauppasuhteet yli 70 maan ja alueen kanssa.lähde? Yunnan aikoo myös perustaa Myanmarin vastaiselle rajalle Musen raja-alueelle kauppa-alueen (sijaitsee Ruilissa). Yunnanin päävientituotteet ovat tupakka, koneet ja sähkölaitteet, kemianteollisuuden ja maatalouden tuotteet ja metallit. Vuonna 2002 sen kaksisuuntainen kaupankäynti (vienti ja tuonti) nousi 2,23 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Vuonna 2002 maakunta allekirjoitti ulkomaisia suoria investointeja sallivia sopimuksia 333 miljoonan dollarin edestä, ja niistä 112 miljoonaa dollaria käytettiin tuona vuonna. Yunnanin työttömyysprosentti oli neljä prosenttia vuonna 2002.

Yunnanin nimellinen bruttokansantuote vuonna 2003 oli 246,5 miljardia yuania (USD 29,7 miljardia), ja vuosittainen kasvu oli 8,1 prosenttia. Sen bruttokansantuote henkeä kohti oli 5 630 yuania (USD 680). Yunnanin bruttokansantuote jakautui perustuotannon, teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelusektorin kesken suhteessa 21,1 prosenttia, 42,8 prosenttia ja 36,1 prosenttia.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

886 kilometriä pitkä ensimmäisen luokan kansallinen rautatie Nanningista Kunmingiin yhdistää Yunnanin Guizhoun maakuntaan ja Guangxi Zhuangin autonomiseen alueeseen. Toisen luokan rautatiet sisältävät Guangtongista Daliin ja Kunyangista Yuxinaniin.

Lentokentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wujiaban lentokenttä Kunmingissa on kansallinen ensimmäisen luokan lentokenttä. Muut lentokentät ovat toisen luokan terminaaleja.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yunnan on väestöltään rajamaakuntana melko kirjava, samoin kielten suhteen, sillä mandariinikiinan lisäksi siellä puhutaan muun muassa tiibetiä, naxia, baita sekä useita tiibetiläis-burmalaisia kieliä.

Vähemmistöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hani-tyttö tyypillisen lasten hani-päähineen kanssa, lähellä Yuanyangia.

Yunnanissa on eniten etnisiä ryhmiä Kiinan maakunnista,lähde? ja näiden monimuotoisten ryhmien kulttuuri, perintö ja kieli pyritään säilyttämään. Etnisiä ryhmiä ovat:

Joidenkin ryhmien sisällä on alaryhmiä, jotka voivat poiketa tavoiltaan ja kieliltään hyvin paljon saman ryhmän toisesta alaryhmästä.lähde?

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yunnan tuottaa mm. Pu'er-teetä ja mustaa Dianhong-teetä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Administrative Division of Yúnnán citypopulation.de. Viitattu 11.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]