Yit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kiinalaisesta kansasta, rakennusyhtiöstä kertoo artikkeli YIT
Yit
Kokonaismäärä 6,6 miljoonaa
Asuinalue Kiina, Myanmar, Vietnam.
Kieli (kielet) Yi
Uskonto (uskonnot) Animismi, Buddhalaisuus, Daoismi

Yit (yin kielellä Nosu, kiinaksi 彝 yì, länsimaisessa kirjallisuudessa toisinaan myös nimellä lolot) ovat yksi Kiinan 56 virallisesti tunnustetusta vähemmistökansasta. Yi-kansan jäseniä on noin 6,6 miljoonaa Sichuanin, Yunnanin, Guizhoun ja Guangxin vuoristoseuduilla. Yi-kansaa on myös Myanmarissa ja Vietnamissa. Suurin yhtenäinen yi-yhteisö asuu Xichangin kaupungin ympäristössä Sichuanin, Yunnanin ja Guizhoun rajaseuduilla, muualla yit elävät usein rinnakkain muiden kansojen kanssa.

Yi-kieli kuuluu sinotiibetiläisten kielten tiibetiläis-burmalaiseen haaraan, ja jakautuu kuuteen päämurteeseen. Murteet ovat etääntyneet niin kauas toistaan, etteivät eri murteiden puhujat yleensä ymmärrä toisiaan. Ainakin osa näistä kuudesta murteesta tulisi lukea omiksi kielikseen.

Yin kielellä on oma vanha kirjoitusjärjestelmänsä, joka poikkeaa kaikista tunnetuista lähiseudulla käytössä olleista kirjoitusjärjestelmistä ja on ilmeisesti kehittynyt täysin itsenäisesti. Kirjoitusjärjestelmällä ei myöskään koskaan ole ollut yhtenäistä standardia, kirjoituksella merkittiin muistiin lähinnä vain uskonnollisia ja maagisia tekstejä ja sitä hallitsivat vain ”pimot”, perinteisen yi-yhteisön tietäjät. Yi-kansalla ei tiettävästi ole koskaan ollut omaa keskitettyä hallintoa eikä näin ollen tarvetta yhtenäiselle kirjoitusjärjestelmälle.

Vain harvojen taitamaa kirjoitusjärjestelmää korvaamaan luotiin 1958 tavumerkkeihin perustuva, yksinkertaisempi kirjoitusjärjestelmä.