Hmongit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”hmong” ohjaa tänne. Samannimistä kieltä käsittelee artikkeli hmongin kieli.
Hmongit
Hmong women at Coc Ly market, Sapa, Vietnam.jpg
Kokonaismäärä 4–5 miljoonaa[1]
Asuinalue Kiina, Laos, Thaimaa, Vietnam, Yhdysvallat
Kieli (kielet) Hmongin kieli
Uskonto (uskonnot) šamanismi, buddhalaisuus, kristinusko

Hmongit tai mongit ovat aasialainen etninen ryhmä, jonka kotiseutu on vuoristoisilla alueilla Kiinan eteläisessä osassa. Suuri keskittymä asuu Guizhoussa, mutta heitä on myös naapurimaiden alueilla Laosissa, Vietnamissa ja Thaimaassa. He ovat Kiinan tunnustamista 56:sta etnisestä ryhmästä viidenneksi suurin. Kiinassa hmongit luetaan virallisesti miaoihin.

Thaimaassa hmongit (meot) luetaan yhdeksään hallituksen tunnustamaan vuoristolaiskansaan (chao khao). Heitä on yli 80 000 Chiang Rain ja Nanin seudulla[2]. Hmong-kansan edustajat puhuvat hmongia, joka jakautuu useisiin toisistaan eroaviin murteisiin.

1960-luvulla CIA värväsi hmongeista "kuninkaallisen Laosin armeijan", joka taisteli Ho Chi Minhin huoltotietä käyttäviä vietnamin sissejä vastaan. Osa vastarinta-armeijan jäsenistä, ml. kenraali Vang Pao pääsi Yhdysvaltoihin amerikkalaisten vetäydyttyä Kaakkois-Aasiasta ja asettui lähinnä Kaliforniaan. Kun Pathet Lao -puolue otti vallan Laosissa, se vannoi tuhoavansa hmongit Laosista. Noin 300 000 hmongia on paennut tämän jälkeen Laosista ja osa kansan jäsenistä piilottelee viidakossa edelleen täysin erossa ulkomaailmasta.[3] Thaimaa on palauttanut useita tuhansia hmong-pakolaisia Laosiin.[4] Vuonna 2007 Yhdysvalloissa paljastui hmongien salaliittohanke vallan kaappaamiseksi Laosissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.