Evenkit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vuonna 1914 otettu valokuva evenkimiehestä.

Evenkit eli tunguusit ovat Siperiassa ja Kaukoidässä elävä paimentolaiskansa. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan Venäjän federaatiossa evenkejä oli 35 527 henkeä ja Kiinassa noin 32 000. Lisäksi evenkejä asuu Mongoliassa. Evenkit ovat yksi Kiinan virallisesti tunnustamasta 55 vähemmistökansallisuudesta.

Evenkit asuttavat laajoja alueita Siperian taigalla Ob-joelta Ohotanmerelle ja Pohjoiselta jäämereltä etelän Mantšuriaan ja Sahalinille. Evenkien asuttama alue on pinta-alaltaan noin 2 500 000 neliökilometriä, mikä käsittää Venäjän federaation subjekteista Tjumenin, Tomskin, Sahalinin, Irkustskin, Tšitan ja Amurin alueita, Burjatiaa, Sahaa sekä Krasnojarskin aluepiirissä sijaitsevaa Evenkian autonomista piirikuntaa. Evenkiassa asuu vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 4 632 evenkiä, ja Jakutiassa yli 18 200.

Antropologisesti evenkit kuuluvat mongolidisen ihmistyypin paleosiperialaiseen tai baikalilaiseen ryhmään. Evenkin kieli on tunguusikielten pohjoisen ryhmän puhujamäärältään suurin kieli. Kuten monilla muillakin vähemmistökansoilla, myös evenkeillä on venäjän kieli on syrjäyttänyt kansan omaa kieltä käyttö- ja äidinkielenä.

Evenkit harjoittavat perinteisesti poronhoitoa ja vaeltavat pitkin taigaa porojen mukana. Harvaan asutulla alueella välimatkat ovat pitkiä ja kulkuvälineenä käytetään toisinaan myös helikopteria.

Virallisesti evenkit ovat sekä Venäjällä että Kiinassa uskonnoltaan ortodokseja, mutta monet heistä harjoittavat laamalaisuutta.