Harbin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harbin
哈尔滨
Hongbon aukio
Hongbon aukio
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Harbinin sijainti
Harbinin sijainti
Valtio Kiina
Maakunta Heilongjiang
Hallinto
 – Asutustyyppi Kunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 53 068 km²
Korkeus 150 m
Väkiluku (2010) 10 635 971

Harbin (yksink.: 哈尔滨perint.: 哈爾濱pinyin: Hā'ěrbīn ) on Heilongjiangin maakunnan pääkaupunki koillisessa Kiinassa. Se sijaitsee Songhua-joen eteläisellä rannalla. Harbin on koillisen Kiinan poliittinen, taloudellinen, tieteellinen ja kulttuurillinen keskus. Varsinaisen kaupungin alueella on 5 878 939 (2010) asukasta. Rovaniemi on Harbinin ystävyyskaupunki.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harbin sijaitsee Songhuan, joka on yksi Amurin sivujoista, rannalla. Harbinin ilmasto on talvisin kylmä. Öisin lämpötila voi laskea jopa -40°C:ta. Talviaika kestää usein jopa lokakuusta huhtikuun loppuun. Kasvukausi jää näin melko lyhyeksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisasutusta on ollut Harbinin seudulla jo ainakin 2200-luvulta eaa., mutta modernin kaupungin historia alkaa vuodesta 1898, kun Venäjä aloitti Siperian radan laajennoksen, Kiinan itäisen rautatien, rakentamisen. Venäjän hävittyä Venäjän–Japanin sodan venäläisten vaikutusvalta kaupungissa alkoi vähentyä. Harbinista tuli samalla Koillis-Kiinan keskus ja kansainvälinen metropoli, kun kiinalaiset ja ulkomaalaiset perustivat kaupunkiin yrityksiä ja konsulaatteja.

Monet Venäjän sisällissodassa hävinneistä ”valkoisista” pakenivat kaupunkiin. Harbinista tuli suurin venäläiskeskus Venäjän ulkopuolella. Kaupungissa vaikutti myös juutalaisyhteisö, joka muodostui Venäjän juutalaisista ja natsi-Saksasta 1930-luvun lopulla paenneista juutalaisista. Nykyään venäläisyhteisöstä on jäljellä enää rippeet.

Japanin perustaessa Mantšukuon nukkevaltion, japanilaiset joukot miehittivät Harbinin 4. helmikuuta 1932. Neuvostoarmeija valloitti kaupungin 20. elokuuta 1945. Harbin ei ollut ikinä Kuomintangin vallassa, vaan sen joukot jäivät 60 kilometriä kaupungista. Hallinta siirtyi suoraan neuvostoarmeijalta kansan vapautusarmeijalle huhtikuussa 1946.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harbinin kaupungissa asuu 5 878 939 (2010) ihmistä. Koko Harbinin kunnan alueella asukkaita on 10 635 971. Valtaväestön muodostavat han-kiinalaiset (93,45 %). Suurimmat vähemmistöt ovat mantšut (4,6 %) ja korealaiset (1,27 %). Lisäksi kaupungissa asuu muun muassa hui-kiinalaisia (0,45 %) ja mongoleja (0,14 %).

Kaupunkikuva ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harbinia kutsutaan itämaiseksi Pietariksi. Kaupunki tunnetaan venäläis- ja eurooppalaisvaikutteisesta arkkitehtuuristaan. Zhong Yang Street, joka on yksi kaupungin pääkaduista, on jäänne 1900-luvun vaihteen kansainvälisestä liiketoiminnasta. 1,4 kilometriä pitkällä kadulla on barokki-, bysantti- ja juutalaistyylisiä ulkosivuja, pieniä venäläisiä leipomoja, ranskalaisia muotitaloja, amerikkalaisia pikaruokaloita ja japanilaisia ravintoloita.

Venäläinen Pyhän Sofian ortodoksinen kirkko sijaitsee myös keskisessä osassa Harbinia. Vuonna 1932 valmistunut kirkko on nykyään monikulttuurisen arkkitehtuurin museo.

Talvella kaupungissa vietetään Snow and Ice -juhlaa (vuosittain vuodesta 1985 lähtien) tammikuun alusta neljä viikkoa Sun Islandin alueella joka on muutenkin harbinilaisten virkistysalue niin kesällä kuin talvellakin. Työt ovat näkyvillä niin kauan kunnes sulavat keväällä.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta Harbinin kunnan aluejaosta. Itse kaupunki merkitty punaisella.

Harbin on maakunnan alainen kaupunki eli itsehallinnollinen kunta, mikä tarkoittaa ettei se jakaudu prefektuuritasolle. Harbinin kunta muodostuu kahdeksaan piirikuntaan jaetusta Harbinin kaupungista, kahdesta kaupunkialueesta, kolmesta kaupungista ja seitsemästä piirikunnasta maaseudulla.

Harbinin kaupunki

1. Daolin piirikunta
2. Nanganin piirikunta
3. Daowain piirikunta
4. Xingfangin piirikunta
5. Pingfangin piirikunta
6. Sonbein piirikunta

 
Kaupunkialueet

7. Hulan
8. Acheng

Kaupungit

9. Shuangcheng
10. Shangzhi
11. Wuchang

 
Piirikunnat

12. Yilan
13. Fangzheng
14. Bin
15. Bayan
16. Mulan
17. Tonghe
18. Yanshou

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rovaniemeltä delegaatio Kiinaan YLE Uutiset. 7.11.2011. YLE Lappi. Viitattu 5.1.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 45.75°N, 126.633333°E