Xi’an

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Xi’an
(Chang’an)
西安
1 xian china wild goose pagoda view.JPG
Xi’anin sijainti Kiinassa
Xi’anin sijainti Kiinassa

Koordinaatit: 34°16′N, 108°54′E

Valtio Kiina
Maakunta Shaanxi
Perustettu 202 eaa.

Xi’an (kiinaksi: 西安, pinyin: Xī'ān) on Shaanxin maakunnan pääkaupunki Kiinassa. Xi’an on ollut keisarillinen pääkaupunki yli tuhannen vuoden ja 13 dynastian ajan. Kaupungin loiston aika sijoittuu Sui- ja Tang-dynastian ajalle, jolloin Xi’an oli silkkitien symbolinen päätepiste. Xi’an oli maailman suurin kaupunki, rikas ja kulttuuriltaan kansainvälinen.[1] Xi’ania kutsuttiin aikaisemmin nimellä Chang’an (yksink.: 长安, perint.: 長安, pinyin: Cháng'ān).

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xi’an sijaitsee Kiinan keskiosassa. Kaupunkia rajaavat Qinling-vuoristo etelässä ja Weijoki pohjoisessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porttitorni kaupunginmuurissa

Kaupungin perustamisaikana pidetään vuotta 202 eaa., kun Han-dynastian hallitsija Liu Bang perusti Chang'anin pääkaupungikseen. Tätä ennen alueella olivat sijainneet myös Zhou- ja Qin-dynastian pääkaupungit. Vuonna 194 eaa. alettiin rakentaa kaupungin ensimmäistä muuria. Tämä saatiin valmiiksi neljän vuoden kuluttua.

Vuonna 582 Sui-dynastian hallitsija käski rakentaa uuden pääkaupungin (Daxing, 大興) hieman kaakkoon vanhasta Han-dynastian aikaisesta sijainnista. Uuden kaupungin pinta-ala oli 84 km² ja pääkatu oli 155 metriä leveä ja se olikin aikansa suurin kaupunki maailmassa. Kaupungin nimi vaihdettiin Chang'aniksi Tang-dynastian aikana.

Tang-dynastian lopulla vuonna 904 kaupunki tuhoutui suurimmalta osaltaan ja asukkaat pakotettiin muuttamaan uuteen pääkaupunkiin Luoyangiin. Vain pieni osa kaupungista jäi asutuksi. Ming-dynastia rakensi uuden muurin Chang’anin vain 12 km² peittäneen alueen ympärille.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terrakotta-armeijaa

Xi’anin alueen kuuluisin nähtävyys on ehdottomasti esikaupungista 40 kilometriä itään sijaitseva terrakotta-armeija. Yhdistyneen Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huangdi rakennutti itselleen mausoleumin ja tätä vartioimaan 8 099 hahmon armeijan.

Muita nähtävyyksiä ovat kaupungin muslimiosassa sijaitseva Xi’anin suuri moskeija. Ison ja pienen villin hanhen pagodat ovat yli tuhat vuotta vanhoja torneja, jotka ovat säilyneet monista maanjäristyksistä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xi’anin metron ensimmäinen linja avattiin syyskuussa 2011.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metso Paper Oy:llä on Xi’anin kaupungissa Metso Paper Technology (Xi'an) Co. Ltd. -yhteisyritys kiinalaisen kumppanin kanssa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bailey, Alison ... [et al.]; Tuomaala, Tuija (suom.): Kiina, s. 108. Helsinki: Tammi Kustannusosakeyhtiö, 2008. ISBN 978-951-31-3958-2.
  2. Metso location Contact us, Pulp and paper, Metso (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Xi’an.