Unesco

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Organisation des Nations unies pour l’éducation, la science et la culture
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
Flag of UNESCO.svg
Perustettu 1946
Tyyppi YK:n erityisjärjestö
Toimiala kulttuuri
Päämaja Ranskan lippu Pariisi, Ranska
Jäsenet 195 jäsenvaltiota[1]
pääsihteeri Irina Bokova (Bulgarian lippu Bulgaria)
Kattojärjestö Yhdistyneet kansakunnat
Sivusto www.UNESCO.org

Unesco eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö (engl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) on Yhdistyneiden kansakuntien alajärjestö, jonka tarkoituksena on tieteen, kasvatuksen ja kulttuurin avulla edistää kansojen välistä yhteistyötä. Se perustettiin 16. marraskuuta 1945, ja siihen kuuluu nykyään 196 jäsenmaata. Suomi liittyi järjestöön vuonna 1956. Järjestön pääjohtajana on toiminut vuodesta 2009 lähtien bulgarialainen Irina Bokova. Järjestön päämaja sijaitsee Pariisissa.

Päämäärät ja tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön perussääntö vuodelta 1945 määrittelee järjestön päämäärät ja tehtävät:

1. Järjestön tarkoituksena on myötävaikuttaa rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseen edistämällä kansojen välistä yhteistyötä kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla, jotta Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjassa kaikille kansoille tunnustettujen oikeuden, lain, ihmisoikeuksien ja ihmisten perusvapauksien periaatteiden yleismaailmallinen kunnioitus voitaisiin rotuun, sukupuoleen, kieleen tai uskontoon katsomatta turvata.

2. Tämän toteuttamiseksi järjestö:

a) suosii kaikkia joukkotiedotusvälineitä hyväksikäyttäen sitä työtä, joka edistää kansojen keskinäistä tuntemusta ja ymmärtämystä ja suosittelee tässä tarkoituksessa sellaisten kansainvälisten sopimusten solmimista, jotka osoittautuvat tarpeellisiksi sanan tai kuvan välityksellä helpottamaan aatteiden vapaata vaihtoa;

b) antaa voimakasta virikettä kansanopetukselle ja kulttuurin levittämiselle: ryhtymällä yhteistyöhön sitä toivovien jäsenvaltioiden kanssa auttaakseen niitä kehittämään opetustoimintaansa; panemalla alulle kansojen välisen yhteistyön sen ihanteen asteittaiseksi toteuttamiseksi, joka pyrkii varaamaan kaikille, rotuun, sukupuoleen tai taloudellisiin taikka yhteiskunnallisiin eroavaisuuksiin katsomatta, yhtäläiset mahdollisuudet päästä osalliseksi kasvatuksesta; ehdottomalla sellaisia kasvatusmenetelmiä, jotka parhaiten soveltuvat kaikkialla maailmassa valmistamaan lapsia vapaan ihmisen velvoituksiin;

c) auttaa ylläpitämään, lisäämään ja levittämään tietoja: vaalimalla sen yleismaailmallisen sivistysperinnön säilyttämistä ja suojelemista, jonka kirjat, taideteokset sekä muut historialliset ja tieteelliset muistomerkit muodostavat, ja suosittelemalla asianomaisille kansoille tätä tarkoittavien kansainvälisten sopimusten solmimista; kannustamalla kansojen välistä yhteistyötä kaikilla henkisen elämän aloilla, samoin kuin kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin piirissä toimivien henkilöiden sekä julkaisujen, taideteoksien, tutkimusvälineiden ja muun tietoaineiston vaihtoa; helpottamalla sopivin kansainvälisin yhteistyötoimenpitein kaikkien kansojen mahdollisuuksia saada käyttöönsä eri maissa painettuja julkaisuja.

3. Pyrkien turvaamaan järjestön jäsenvaltioille niiden sivistysmuotojen ja kasvatusjärjestelmien riippumattomuuden, koskemattomuuden ja hedelmällisen erilaisuuden, järjestö ei saa puuttua asioihin, jotka olennaisesti kuuluvat jonkin jäsenvaltion sisäiseen toimivaltaan.

(Suomen säädöskokoelman sopimussarja n:o 30/1956, 1 artikla) [2]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unescon toiminnan painopistealueet ovat kasvatus, luonnontieteet, humanistiset ja yhteiskuntatieteet, kulttuuri sekä viestintä. Toiminta koostuu erilaisista ohjelmista ja niiden suunnittelusta ja kehittämisestä, sekä kansainvälisten sopimusten ja suositusten laatimisesta. Toimintansa tueksi Unesco nimeää julkisuuden henkilöitä hyvän tahdon lähettiläiksi levittämään tietoa ohjelmistaan.

Koulutus kaikille -prosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutus kaikille -prosessin (engl. Education for All, EFA) päätavoitteet ovat yleinen perusopetusmahdollisuus kaikille vuoteen 2015 mennessä sekä sukupuolten välinen tasa-arvo koulutuksessa vuoteen 2005 mennessä. [3]

Kouluverkosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanlaajuisen Unesco-kouluverkoston (engl. Associated Schools Project Network, ASP) tavoitteena on lisätä kansainvälistä kulttuurista ymmärtämystä ja osaamista kouluissa.

Maailmanperintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unesco on vuodesta 1972 ylläpitänyt maailmanperintöluetteloa. Sen tavoitteena on eri kansakuntien ainutlaatuisen perinnön arvostuksen lisääminen ja sitä koskevan tiedon levittäminen.

Pääjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unescon pääjohtaja valitaan nykyään neljävuotiselle kaudelle, kun aiemmin pääjohtajan kausi oli kuusivuotinen. Unescon pääjohtajia ovat olleet:[4]

pääjohtaja virkakausi maa
Julian Huxley 1946–1948 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
Jaime Torres Bodet 1948–1952 Meksikon lippu Meksiko
John Wilkinson Taylor vt. 1952–1953 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Luther Evans 1953–1958 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Vittorino Veronese 1958–1961 Italia
René Maheu vt. vuoteen 1961 1961–1974 Ranskan lippu Ranska
Amadou-Mahtar M'Bow 1974–1987) Senegalin lippu Senegal
Federico Mayor Zaragoza 1987–1999 Espanjan lippu Espanja
Kōichirō Matsuura 1999–2009 Japani
Irina Bokova 2009– Bulgarian lippu Bulgaria

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. List of the 195 Members (and the 8 Associate Members) of UNESCO UNESCO. Viitattu 18.12.2011.
  2. Unescon yleiskokous: Suomen säädöskokoelman sopimussarja n:o 30/1956 Yhdistyneiden Kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön perussääntö 16. marraskuuta 1945. Opetusministeriö. Viitattu 22.7.2007.
  3. Opetusministeriö: Koulutus kaikille -prosessi Opetusministeriö. Viitattu 22.7.2007.
  4. irector-General's List Unesco.org. Viitattu 23.9.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]