Luettelo Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenvaltioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuodesta 1966 Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa on ollut viiden pysyvän jäsenmaan (Kiina, Ranska, Venäjä, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat) lisäksi 10 vaaleilla valittua jäsenmaata siten, että jokainen maanosa on edustettuna. Vaihtuvilla jäsenillä ei ole veto-oikeutta.

  Afrikan ryhmä
  Aasia-Tyynenmeren ryhmä
  Itä-Euroopan ryhmä
  Länsi-Euroopan ja muut ryhmät
  YK:n jäsenvaltio joka ei kuulu mihinkään äänestysryhmään
  Ei-YK:n jäsenvaltio tai alue

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston vaihtuvat jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lähteet: [1]

1946–1965[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Latinalainen Amerikka Kansainyhteisö Itä-Eurooppa
& Aasia
Lähi-itä Länsi-Eurooppa
1946 Brasilian lippu Brasilia Meksikon lippu Meksiko Australian lippu Australia Puolan lippu Puola Egyptin lippu Egypti Alankomaiden lippu Alankomaat
1947 Kolumbia Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Syyria Belgian lippu Belgia
1948 Argentiinan lippu Argentiina Canadian Red Ensign 1957-1965.svg Kanada Ukrainan  sosialistinen neuvostotasavalta Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta
1949 Kuuba Egyptin lippu Egypti Norjan lippu Norja
1950 Ecuadorin lippu Ecuador Intia Jugoslavia
1951 Brasilian lippu Brasilia Turkin lippu Turkki Alankomaiden lippu Alankomaat
1952 Chilen lippu Chile Pakistanin lippu Pakistan Kreikka
1953 Kolumbia Libanon Tanskan lippu Tanska
1954 Brasilian lippu Brasilia Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Turkin lippu Turkki
1955 Perun lippu Peru Iranin keisarillinen lippu Iran Belgian lippu Belgia
1956 Kuuba Australian lippu Australia Jugoslavia
1957 Kolumbia Filippiinit Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak Ruotsin lippu Ruotsi
1958 Panaman lippu Panama Kanada Japani
1959 Argentiinan lippu Argentiina Tunisian lippu Tunisia Italia
1960 Ecuadorin lippu Ecuador Ceylonin lippu Ceylon Puolan lippu Puola
1961 Chilen lippu Chile Turkin lippu Turkki Yhdistyneen arabitasavallan lippu Yhdistynyt arabitasavalta Liberia
1962 Venezuelan lippu Venezuela Ghana Romanian lippu Romania Irlanti
1963 Brasilian lippu Brasilia Filippiinit Marokon lippu. Marokko Norjan lippu Norja
1964 Bolivian lippu Bolivia Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
1965 Uruguayn lippu Uruguay Malesian lippu Malesia Jordania Alankomaiden lippu Alankomaat

1966–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Afrikka ja Maghrebin maat Aasia-Oseania-Lähi-itä Latinalainen Amerikka & Karibianmeren maat Länsi-Eurooppa Itä-Eurooppa
1966 Malin lippu. Mali Nigerian lippu Nigeria Ugandan lippu Uganda Japani Jordania Argentiinan lippu Argentiina Uruguayn lippu Uruguay Alankomaiden lippu Alankomaat Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Bulgarian lippu Bulgaria
1967 Etiopian keisarillinen lippu Etiopia Intia Brasilian lippu Brasilia Kanada Tanskan lippu Tanska
1968 Algerian lippu Algeria Senegalin lippu Senegal Pakistanin lippu Pakistan Paraguayn lippu Paraguay Unkarin lippu Unkari
1969 Sambian lippu Sambia Nepalin lippu Nepal Kolumbia Suomen lippu Suomi Espanjan lippu Espanja
1970 Burundin lippu Burundi Sierra Leonen lippu Sierra Leone Syyrian lippu Syyria Nicaraguan lippu Nicaragua Puolan lippu Puola
1971 Somalian lippu Somalia Japani Argentiinan lippu Argentiina Belgian lippu Belgia Italia
1972 Guinea Sudanin lippu Sudan Intia Panaman lippu Panama Jugoslavia
1973 Kenia Indonesia Perun lippu Peru Australian lippu Australia Itävalta
1974 Kamerun Mauritanian lippu. Mauritania Irak Costa Rican lippu Costa Rica Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta
1975 Tansanian lippu Tansania Japani Guyana Italia Ruotsin lippu Ruotsi
1976 Beninin kansnatasavallan lippu Benin Flag of Libya (1972–1977).svg Libya Pakistanin lippu Pakistan Panaman lippu Panama Romanian lippu Romania
1977 Mauritiuksen lippu Mauritius Intia Venezuelan lippu Venezuela Kanada Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta
1978 Gabon Nigerian lippu Nigeria Kuwait Bolivian lippu Bolivia Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
1979 Sambian lippu Sambia Bangladeshin lippu Bangladesh Jamaika Norjan lippu Norja Portugalin lippu Portugali
1980 Nigerin lippu Niger Tunisian lippu Tunisia Filippiinit Meksikon lippu Meksiko Saksan demokraattisen tasavallan lippu Saksan demokraattinen tasavalta
1981 Ugandan lippu Uganda Japani Panaman lippu Panama Irlanti Espanjan lippu Espanja
1982 Togon lippu Togo Zairen lippu Zaire Jordania Guyana Puolan lippu Puola
1983 Zimbabwen lippu Zimbabwe Pakistanin lippu Pakistan Nicaraguan lippu Nicaragua Maltan lippu. Malta Alankomaiden lippu Alankomaat
1984 Ylä-Voltan lippu Ylä-Volta Egyptin lippu Egypti Intia Perun lippu Peru Ukrainan  sosialistinen neuvostotasavalta Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta
1985 Madagaskarin lippu Madagaskar Thaimaan lippu Thaimaa Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago Australian lippu Australia Tanskan lippu Tanska
1986 Kongon kansantasavallan lippu Kongon tasavalta Ghana Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat Venezuelan lippu Venezuela Bulgarian lippu Bulgaria
1987 Sambian lippu Sambia Japani Argentiinan lippu Argentiina Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Italia
1988 Algerian lippu Algeria Senegalin lippu Senegal Nepalin lippu Nepal Brasilian lippu Brasilia Jugoslavia
1989 Etiopian keisarillinen lippu Etiopia Malesian lippu Malesia Kolumbia Kanada Suomen lippu Suomi
1990 Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Zairen lippu Zaire Etelä-Jemenin lippu Etelä-Jemen / Jemen Kuuba Romanian lippu Romania
1991 Zimbabwen lippu Zimbabwe Intia Ecuadorin lippu Ecuador Itävalta Belgian lippu Belgia
1992 Kap Verde Marokon lippu. Marokko Japani Venezuelan lippu Venezuela Unkarin lippu Unkari
1993 Djiboutin lippu Djibouti Pakistanin lippu Pakistan Brasilian lippu Brasilia Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Espanjan lippu Espanja
1994 Nigerian lippu Nigeria Ruandan lippu Ruanda Omanin lippu Oman Argentiinan lippu Argentiina Tšekin lippu Tšekki
1995 Botswanan lippu Botswana Indonesia Honduras Saksan lippu Saksa Italia
1996 Egyptin lippu Egypti Guinea-Bissau Korean tasavalta Chilen lippu Chile Puolan lippu Puola
1997 Kenia Japani Costa Rican lippu Costa Rica Portugalin lippu Portugali Ruotsin lippu Ruotsi
1998 Gabon Gambia Bahrainin lippu Bahrain Brasilian lippu Brasilia Slovenian lippu Slovenia
1999 Namibian lippu Namibia Malesian lippu Malesia Argentiinan lippu Argentiina Kanada Alankomaiden lippu Alankomaat
2000 Malin lippu. Mali Tunisian lippu Tunisia Bangladeshin lippu Bangladesh Jamaika Ukrainan lippu Ukraina
2001 Mauritiuksen lippu Mauritius Singaporen lippu Singapore Kolumbia Irlanti Norjan lippu Norja
2002 Kamerun Guinea Syyrian lippu Syyria Meksikon lippu Meksiko Bulgarian lippu Bulgaria
2003 Angolan lippu Angola Pakistanin lippu Pakistan Chilen lippu Chile Saksan lippu Saksa Espanjan lippu Espanja
2004 Algerian lippu Algeria Beninin lippu Benin Filippiinit Brasilian lippu Brasilia Romanian lippu Romania
2005 Tansanian lippu Tansania Japani Argentiinan lippu Argentiina Tanskan lippu Tanska Kreikka
2006 Ghana Kongon tasavalta Qatarin lippu Qatar Perun lippu Peru Slovakian lippu Slovakia
2007 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Indonesia Panaman lippu Panama Belgian lippu Belgia Italia
2008 Burkina Fason lippu Burkina Faso Libyan suuri sosialistisen arabikansantasavallan lippu Libya Vietnamin lippu Vietnam Costa Rican lippu Costa Rica Kroatia
2009 Ugandan lippu Uganda Japani Meksikon lippu Meksiko Itävalta Turkin lippu Turkki
2010 Gabon Nigerian lippu Nigeria Libanon Brasilian lippu Brasilia Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina
2011 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Intia Kolumbia Saksan lippu Saksa Portugalin lippu Portugali
2012 Marokon lippu. Marokko Togon lippu Togo Pakistanin lippu Pakistan Guatemala Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan
2013 Ruandan lippu Ruanda Korean tasavalta Argentiinan lippu Argentiina Australian lippu Australia Luxemburg
2014 Tšadin lippu Tšad Nigerian lippu Nigeria Jordania Chilen lippu Chile Liettua

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Countries Elected Members of the Security Council United Nations Security Council. United Nations. Viitattu 27.1.2014.