Luettelo Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston vaihtuvista jäsenvaltioista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuodesta 1966 Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostossa on ollut viiden pysyvän jäsenmaan (Kiina, Ranska, Venäjä, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat) lisäksi 10 vaaleilla valittua jäsenmaata siten, että jokainen maanosa on edustettuna. Vaihtuvilla jäsenillä ei ole veto-oikeutta.

  Afrikan ryhmä
  Aasia-Tyynenmeren ryhmä
  Itä-Euroopan ryhmä
  Länsi-Euroopan ja muut ryhmät
  YK:n jäsenvaltio joka ei kuulu mihinkään äänestysryhmään
  Ei-YK:n jäsenvaltio tai alue

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston vaihtuvat jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lähteet: [1]

Jäsennsyys vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1946–1965[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Latinalainen Amerikka Kansainyhteisö Itä-Eurooppa
& Aasia
Lähi-itä Länsi-Eurooppa
1946 Brasilian lippu Brasilia Meksikon lippu Meksiko Australian lippu Australia Puolan lippu Puola Egyptin lippu Egypti Alankomaiden lippu Alankomaat
1947 Kolumbia Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Syyria Belgian lippu Belgia
1948 Argentiinan lippu Argentiina Canadian Red Ensign 1957-1965.svg Kanada Ukrainan  sosialistinen neuvostotasavalta Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta
1949 Kuuba Egyptin lippu Egypti Norjan lippu Norja
1950 Ecuadorin lippu Ecuador Intia Jugoslavia
1951 Brasilian lippu Brasilia Turkin lippu Turkki Alankomaiden lippu Alankomaat
1952 Chilen lippu Chile Pakistanin lippu Pakistan Kreikka
1953 Kolumbia Libanon Tanskan lippu Tanska
1954 Brasilian lippu Brasilia Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Turkin lippu Turkki
1955 Perun lippu Peru Iranin keisarillinen lippu Iran Belgian lippu Belgia
1956 Kuuba Australian lippu Australia Jugoslavia
1957 Kolumbia Filippiinit Flag of Iraq (1921–1959).svg Irak Ruotsin lippu Ruotsi
1958 Panaman lippu Panama Kanada Japani
1959 Argentiinan lippu Argentiina Tunisian lippu Tunisia Italia
1960 Ecuadorin lippu Ecuador Ceylonin lippu Ceylon Puolan lippu Puola
1961 Chilen lippu Chile Turkin lippu Turkki Yhdistyneen arabitasavallan lippu Yhdistynyt arabitasavalta Liberia
1962 Venezuelan lippu Venezuela Ghana Romanian lippu Romania Irlanti
1963 Brasilian lippu Brasilia Filippiinit Marokon lippu. Marokko Norjan lippu Norja
1964 Bolivian lippu Bolivia Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
1965 Uruguayn lippu Uruguay Malesian lippu Malesia Jordania Alankomaiden lippu Alankomaat

1966–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Afrikka
(sisältää arabimaat)
Aasia-Tyynenmeri
(sisältää arabimaat)
Latinalainen Amerikka & Karibia Länsi-Eurooppa ja muut Itä-Eurooppa
1966 Malin lippu. Mali Nigerian lippu Nigeria Ugandan lippu Uganda Japani Jordania Argentiinan lippu Argentiina Uruguayn lippu Uruguay Alankomaiden lippu Alankomaat Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Bulgarian lippu Bulgaria
1967 Etiopian keisarillinen lippu Etiopia Intia Brasilian lippu Brasilia Kanada Tanskan lippu Tanska
1968 Algerian lippu Algeria Senegalin lippu Senegal Pakistanin lippu Pakistan Paraguayn lippu Paraguay Unkarin lippu Unkari
1969 Sambian lippu Sambia Nepalin lippu Nepal Kolumbia Suomen lippu Suomi Espanjan lippu Espanja
1970 Burundin lippu Burundi Sierra Leonen lippu Sierra Leone Syyrian lippu Syyria Nicaraguan lippu Nicaragua Puolan lippu Puola
1971 Somalian lippu Somalia Japani Argentiinan lippu Argentiina Belgian lippu Belgia Italia
1972 Guinea Sudanin lippu Sudan Intia Panaman lippu Panama Jugoslavia
1973 Kenia Indonesia Perun lippu Peru Australian lippu Australia Itävalta
1974 Kamerun Mauritanian lippu. Mauritania Irak Costa Rican lippu Costa Rica Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta
1975 Tansanian lippu Tansania Japani Guyana Italia Ruotsin lippu Ruotsi
1976 Beninin kansnatasavallan lippu Benin Flag of Libya (1972–1977).svg Libya Pakistanin lippu Pakistan Panaman lippu Panama Romanian lippu Romania
1977 Mauritiuksen lippu Mauritius Intia Venezuelan lippu Venezuela Kanada Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta
1978 Gabon Nigerian lippu Nigeria Kuwait Bolivian lippu Bolivia Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
1979 Sambian lippu Sambia Bangladeshin lippu Bangladesh Jamaika Norjan lippu Norja Portugalin lippu Portugali
1980 Nigerin lippu Niger Tunisian lippu Tunisia Filippiinit Meksikon lippu Meksiko Saksan demokraattisen tasavallan lippu Saksan demokraattinen tasavalta
1981 Ugandan lippu Uganda Japani Panaman lippu Panama Irlanti Espanjan lippu Espanja
1982 Togon lippu Togo Zairen lippu Zaire Jordania Guyana Puolan lippu Puola
1983 Zimbabwen lippu Zimbabwe Pakistanin lippu Pakistan Nicaraguan lippu Nicaragua Maltan lippu. Malta Alankomaiden lippu Alankomaat
1984 Ylä-Voltan lippu Ylä-Volta Egyptin lippu Egypti Intia Perun lippu Peru Ukrainan  sosialistinen neuvostotasavalta Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta
1985 Madagaskarin lippu Madagaskar Thaimaan lippu Thaimaa Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago Australian lippu Australia Tanskan lippu Tanska
1986 Kongon kansantasavallan lippu Kongon tasavalta Ghana Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat Venezuelan lippu Venezuela Bulgarian lippu Bulgaria
1987 Sambian lippu Sambia Japani Argentiinan lippu Argentiina Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta Italia
1988 Algerian lippu Algeria Senegalin lippu Senegal Nepalin lippu Nepal Brasilian lippu Brasilia Jugoslavia
1989 Etiopian keisarillinen lippu Etiopia Malesian lippu Malesia Kolumbia Kanada Suomen lippu Suomi
1990 Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Zairen lippu Zaire Etelä-Jemenin lippu Etelä-Jemen / Jemen Kuuba Romanian lippu Romania
1991 Zimbabwen lippu Zimbabwe Intia Ecuadorin lippu Ecuador Itävalta Belgian lippu Belgia
1992 Kap Verde Marokon lippu. Marokko Japani Venezuelan lippu Venezuela Unkarin lippu Unkari
1993 Djiboutin lippu Djibouti Pakistanin lippu Pakistan Brasilian lippu Brasilia Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Espanjan lippu Espanja
1994 Nigerian lippu Nigeria Ruandan lippu Ruanda Omanin lippu Oman Argentiinan lippu Argentiina Tšekin lippu Tšekki
1995 Botswanan lippu Botswana Indonesia Honduras Saksan lippu Saksa Italia
1996 Egyptin lippu Egypti Guinea-Bissau Korean tasavalta Chilen lippu Chile Puolan lippu Puola
1997 Kenia Japani Costa Rican lippu Costa Rica Portugalin lippu Portugali Ruotsin lippu Ruotsi
1998 Gabon Gambia Bahrainin lippu Bahrain Brasilian lippu Brasilia Slovenian lippu Slovenia
1999 Namibian lippu Namibia Malesian lippu Malesia Argentiinan lippu Argentiina Kanada Alankomaiden lippu Alankomaat
2000 Malin lippu. Mali Tunisian lippu Tunisia Bangladeshin lippu Bangladesh Jamaika Ukrainan lippu Ukraina
2001 Mauritiuksen lippu Mauritius Singaporen lippu Singapore Kolumbia Irlanti Norjan lippu Norja
2002 Kamerun Guinea Syyrian lippu Syyria Meksikon lippu Meksiko Bulgarian lippu Bulgaria
2003 Angolan lippu Angola Pakistanin lippu Pakistan Chilen lippu Chile Saksan lippu Saksa Espanjan lippu Espanja
2004 Algerian lippu Algeria Beninin lippu Benin Filippiinit Brasilian lippu Brasilia Romanian lippu Romania
2005 Tansanian lippu Tansania Japani Argentiinan lippu Argentiina Tanskan lippu Tanska Kreikka
2006 Ghana Kongon tasavalta Qatarin lippu Qatar Perun lippu Peru Slovakian lippu Slovakia
2007 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Indonesia Panaman lippu Panama Belgian lippu Belgia Italia
2008 Burkina Fason lippu Burkina Faso Libyan suuri sosialistisen arabikansantasavallan lippu Libya Vietnamin lippu Vietnam Costa Rican lippu Costa Rica Kroatia
2009 Ugandan lippu Uganda Japani Meksikon lippu Meksiko Itävalta Turkin lippu Turkki
2010 Gabon Nigerian lippu Nigeria Libanon Brasilian lippu Brasilia Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina
2011 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Intia Kolumbia Saksan lippu Saksa Portugalin lippu Portugali
2012 Marokon lippu. Marokko Togon lippu Togo Pakistanin lippu Pakistan Guatemala Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan
2013 Ruandan lippu Ruanda Korean tasavalta Argentiinan lippu Argentiina Australian lippu Australia Luxemburg
2014 Tšadin lippu Tšad Nigerian lippu Nigeria Jordania Chilen lippu Chile Liettua


Jäsennyys lukuina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luku määrä (vuotta) Valtio Ensimmäinen vuosi Viimeisin vuosi Ryhmä
68 Ranskan lippu Ranska
pysyvä jäsenvaltio
1946 2014 Länsi-Eurooppa
68 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia
pysyvä jäsenvaltio
1946 2014 Länsi-Eurooppa
68 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
pysyvä jäsenvaltio
1946 2014 Länsi-Eurooppa
45 Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
pysyvä jäsenvaltio vuosina 1946-1991
1946 1991 Itä-Eurooppa
43 Kiinan kansantasavalta
pysyvä jäsenvaltio vuodesta 1971
1971 2014 Aasia-Tyynimeri
25 Kiinan tasavalta
pysyvä jäsenvaltio vuosina 1946-1971
1946 1971 Aasia
23 Venäjän lippu Venäjä
pysyvä äsenvaltio
1991 2014 Itä-Eurooppa
20 Brasilian lippu Brasilia 1946 2011 Latinalainen Amerikka & Karibia
20 Japani 1958 2010 Aasia-Tyynimeri
18 Argentiinan lippu Argentiina 1948 2014 Latinalainen Amerikka & Karibia|
14 Kolumbia 1947 2012 Latinalainen Amerikka & Karibia
14 Intia 1950 2012 Aasia-Tyynimeri
14 Pakistanin lippu Pakistan 1952 2013 Aasia-Tyynimeri
12 Kanada 1948 2000 Länsi-Eurooppa
12 Italia 1959 2008 Länsi-Eurooppa
10 Australian lippu Australia 1946 2014 Länsi-Eurooppa
10 Belgian lippu Belgia 1947 2008 Länsi-Eurooppa
10 Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta/Saksan lippu Saksa 1977 2012 Länsi-Eurooppa
10 Panaman lippu Panama 1958 2008 Latinalainen Amerikka & Karibia
9 Chilen lippu Chile 1952 2014 Latinalainen Amerikka & Karibia
9 Egyptin lippu Egypti 1946 1997 Afrikka
(arabimaa)
9 Alankomaiden lippu Alankomaat 1946 2000 Länsi-Eurooppa
9 Nigerian lippu Nigeria 1966 2014 Afrikka
9 Puolan lippu Puola 1946 1997 Itä-Eurooppa
8 Tanskan lippu Tanska 1953 2006 Länsi-Eurooppa
8 Norjan lippu Norja 1949 2002 Länsi-Eurooppa
8 Perun lippu Peru 1955 2007 Latinalainen Amerikka & Karibia
8 Espanjan lippu Espanja 1969 2004 Länsi-Eurooppa
8 Venezuelan lippu Venezuela 1962 1993 Latinalainen Amerikka & Karibia
7 Meksikon lippu Meksiko 1946 2010 Latinalainen Amerikka & Karibia
7 Romanian lippu Romania 1962 2005 Itä-Eurooppa
7 Syyrian lippu Syyria 1947 2003 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
7 Turkin lippu Turkki 1951 2010 Länsi-Eurooppa
7 Jugoslavia 1950 1989 Itä-Eurooppa
6 Algerian lippu Algeria 1968 1989 Afrikka
(arabimaa)
6 Itävalta 1973 2010 Länsi-Eurooppa
6 Bulgarian lippu Bulgaria 1966 2003 Itä-Eurooppa
6 Costa Rican lippu Costa Rica 1974 2009 Latinalainen Amerikka & Karibia
6 Kuuba 1949 1991 Latinalainen Amerikka & Karibia
6 Ecuadorin lippu Ecuador 1950 1992 Latinalainen Amerikka & Karibia
6 Gabon 1978 2011 Afrikka
6 Ghana 1962 2007 Afrikka
6 Indonesia 1973 2008 Aasia-Tyynimeri
6 Marokon lippu. Marokko 1963 2013 Afrikka
(arabimaa)
6 Filippiinit 1957 2004 Aasia-Tyynimeri
6 Portugalin lippu Portugali 1979 2012 Länsi-Eurooppa
6 Ruotsin lippu Ruotsi 1957 1998 Länsi-Eurooppa
6 Tunisian lippu Tunisia 1959 2003 Afrikka
(arabimaa)
6 Ukrainan lippu Ukraina 1948 2001 Itä-Eurooppa
6 Sambian lippu Sambia 1969 1988 Afrikka
5 Irlanti 1962 2002 Länsi-Eurooppa
5 Jordania 1965 2014 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
5 Malesian lippu Malesia 1965 2000 Aasia-Tyynimeri
5 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 1954 1994 Länsi-Eurooppa
5 Ugandan lippu Uganda 1966 2010 Afrikka
4 Bangladeshin lippu Bangladesh 1979 2001 Aasia-Tyynimeri
4 Beninin lippu Benin 1976 2005 Afrikka
4 Bolivian lippu Bolivia 1964 1979 Latinalainen Amerikka & Karibia
4 Burkina Fason lippu Burkina Faso 1984 2009 Afrikka
4 Kamerun 1974 2003 Afrikka
4 Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 1964 1991 Afrikka
4 Etiopia 1967 1990 Afrikka
4 Suomen lippu Suomi 1969 1990 Länsi-Eurooppa
4 Kreikka 1952 2006 Länsi-Eurooppa
4 Guinea 1972 2003 Afrikka
4 Guyana 1975 1983 Latinalainen Amerikka & Karibia
4 Unkarin lippu Unkari 1968 1993 Itä-Eurooppa
4 Irak 1957 1975 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
4 Jamaika 1979 2001 Latinalainen Amerikka & Karibia
4 Kenia 1973 1998 Afrikka
4 Libanon 1953 2011 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
4 Flag of Libya (1972–1977).svg Libya 1976 2009 Afrikka
(arabimaa)
4 Malin lippu. Mali 1966 2001 Afrikka
4 Mauritiuksen lippu Mauritius 1977 2002 Afrikka
4 Nepalin lippu Nepal 1969 1989 Aasia-Tyynimeri
4 Nicaraguan lippu Nicaragua 1970 1984 Latinalainen Amerikka & Karibia
4 Kongon tasavalta 1986 2007 Afrikka
4 Korean tasavalta 1996 2014 Aasia-Tyynimeri
4 Ruandan lippu Ruanda 1994 2014 Afrikka
4 Senegalin lippu Senegal 1968 1989 Afrikka
4 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 2007 2012 Afrikka
4 Tansanian lippu Tansania 1975 2006 Afrikka
4 Zairen lippu Zaire 1982 1991 Afrikka
4 Zimbabwen lippu Zimbabwe 1983 1992 Afrikka
3 Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia 1964 1979 Itä-Eurooppa
2 Angolan lippu Angola 2003 2004 Afrikka
2 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 2012 2013 Itä-Eurooppa
2 Bahrainin lippu Bahrain 1998 1999 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
2 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 2010 2011 Itä-Eurooppa
2 Botswanan lippu Botswana 1995 1996 Afrikka
2 Burundin lippu Burundi 1970 1971 Afrikka
2 Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta 1974 1975 Itä-Eurooppa
2 Kap Verde 1992 1993 Afrikka
2 Ceylonin lippu Ceylon 1960 1961 Aasia-Tyynimeri
2 Kroatia 2008 2009 Itä-Eurooppa
2 Tšekin lippu Tšekki 1994 1995 Itä-Eurooppa
2 Djiboutin lippu Djibouti 1993 1994 Afrikka
2 Gambia 1998 1999 Afrikka
2 Saksan demokraattisen tasavallan lippu Saksan demokraattinen tasavalta 1980 1981 Itä-Eurooppa
2 Guatemala 2012 2013 Latinalainen Amerikka & Karibia
2 Guinea-Bissau 1996 1997 Afrikka
2 Honduras 1995 1996 Latinalainen Amerikka & Karibia
2 Iran 1955 1956 Aasia-Tyynimeri
2 Kuwait 1978 1979 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
2 Luxemburg 2013 2014 Länsi-Eurooppa
2 Madagaskarin lippu Madagaskar 1985 1986 Afrikka
2 Maltan lippu. Malta 1983 1984 Länsi-Eurooppa
2 Mauritanian lippu. Mauritania 1974 1975 Afrikka
2 Namibian lippu Namibia 1999 2000 Afrikka
2 Nigerin lippu Niger 1980 1981 Afrikka
2 Omanin lippu Oman 1994 1995 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
2 Paraguayn lippu Paraguay 1968 1969 Latinalainen Amerikka & Karibia
2 Sierra Leonen lippu Sierra Leone 1970 1971 Afrikka
2 Singaporen lippu Singapore 2001 2002 Aasia-Tyynimeri
2 Slovakian lippu Slovakia 2006 2007 Itä-Eurooppa
2 Slovenian lippu Slovenia 1998 1998 Itä-Eurooppa
2 Somalian lippu Somalia 1971 1972 Afrikka
2 Sudanin lippu Sudan 1972 1973 Afrikka
(arabimaa)
2 Thaimaan lippu Thaimaa 1985 1986 Aasia-Tyynimeri
2 Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 1985 1986 Latinalainen Amerikka & Karibia
2 Qatarin lippu Qatar 2006 2007 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
2 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 1986 1987 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
2 Yhdistyneen arabitasavallan lippu Yhdistynyt arabitasavalta 1961 1962 Afrikka
(arabimaa)
2 Uruguayn lippu Uruguay 1965 1966 Latinalainen Amerikka & Karibia
2 Vietnamin lippu Vietnam 2008 2009 Aasia-Tyynimeri
2 Jemen 1990 1991 Aasia-Tyynimeri
(arabimaa)
1 Tšadin lippu Tšad 2014 2014 Afrikka
(arabimaa)
1 Liberia 1961 1961 Afrikka
1 Liettua 2014 2014 Itä-Eurooppa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Countries Elected Members of the Security Council United Nations Security Council. United Nations. Viitattu 27.1.2014.